Ajankohtaista

 • Mitä etsivä tekee kutsunnoissa? Tällainen on päivä Aikalisätoiminnan parissa.

  Julkaistu:

  Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä toimivat etsivät nuorisotyöntekijät kohtaavat kutsunta- ja palvelusikäiset nuoret kutsunnoissa, aluetoimistojen tarkastuksissa, ja osalla paikkakunnista myös kutsuntoja edeltävissä terveystarkastuksissa. Etsivät tarjoavat nuorille mahdollisuuden saada tukea luottamuksellisesti, maksutta ja ilman kynnyksiä. Tässä blogissa Riihimäen etsivä nuorisotyöntekijä Sari Vainola kertoo meille ensimmäisestä päivästään Aikalisätoiminnassa. Uutena etsivänä osallistuin aluekoordinaattoreiden järjestämään Aikalisä-perehdytykseen elokuun puolessa välissä. Aikalisätoiminta on … Jatkuu

  Lue uutinen ”Mitä etsivä tekee kutsunnoissa? Tällainen on päivä Aikalisätoiminnan parissa.”

 • Voimavarakeskeinen työkalu sopii tueksi valmennuskeskusteluihin 

  Julkaistu:

  Voimavarakeskeinen valmennus ja kokonaisvaltainen tapa huomioida ihminen ovat työpajatoiminnan kulmakiviä. Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskus tuo uuden työkalun valmennuksen tueksi: Miten minulla menee? -lomake auttaa valmentautujaa pohtimaan omaa elämäntilannettaan voimavarakeskeisellä tavalla. Lomake nostaa esille valmentautujan vahvuuksia ja voimavaroja sekä asioita, joissa hän toivoo muutosta parempaan. Työkalu auttaa asettamaan tavoitteita työpajajaksolle ja seuraamaan tavoitteissa etenemistä työpajajakson aikana, kirjoittaa … Jatkuu

  Lue uutinen ”Voimavarakeskeinen työkalu sopii tueksi valmennuskeskusteluihin ”

 • Nuorten työpajakenttä on murroksessa hyvinvointialueiden myötä 

  Julkaistu:

  Työpajakenttä on ollut tänä vuonna suuressa murrosvaiheessa. Hyvinvointialueiden mukaantuloa odotettiin mielenkiinnolla ja pienellä pelolla. On valitettavaa, mutta totta, että osa peloista toteutuivat. Tässä blogissa Seinäjoen kaupungin työpajapäällikkö Piia Lampinen avaa kuntouttavan työtoiminnan merkitystä ja haasteita nuorten työpajatoiminnassa.

  Lue uutinen ”Nuorten työpajakenttä on murroksessa hyvinvointialueiden myötä ”

 • Opinnäytetyö: Nuorten kokemukset opinnollistetusta työpajatoiminnasta ovat positiivisia 

  Julkaistu:

  Opinnollistettu työpajatoiminta saa mukana olleilta nuorilta erinomaisen arvosanan, kertoo keväällä valmistunut opinnäytetyö. Nuoret kertoivat haastatteluissa vahvistuneensa työpajalla sosiaalisesti ja saaneensa tukea opiskeluun tai työllistymiseen. Into nostaa Nuorten kokemuksia opinnollistetusta työpajatoiminnasta -lopputyöhön liittyviä poimintoja esille somekanavillaan #OsaaminenNäkyviin -viikon aikana lokakuun alussa. 

  Lue uutinen ”Opinnäytetyö: Nuorten kokemukset opinnollistetusta työpajatoiminnasta ovat positiivisia ”

 • Kutsumme yhdessä päättäjät kylään eri puolille Suomea! 

  Julkaistu:

  Millaista on arki etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa? Valtakunnallinen kampanja tekee sen näkyväksi päättäjille.

  Lue uutinen ”Kutsumme yhdessä päättäjät kylään eri puolille Suomea! ”

 • Om att bygga broar

  Julkaistu:

  Varför är det viktigt att bygga broar mellan ungdomsverkstäderna och yrkesutbildningen? Och vad har en känd svensk romanförfattare med den saken att göra? I detta blogginlägg lyfter Intos Peter Pahlman fram tankar kring den första frågan. Den andra är långsökt, men kanske inte helt irrelevant.

  Lue uutinen ”Om att bygga broar”

 • Kannanotto: Lupaus syrjäytymisen ehkäisystä on lunastettava budjetissa

  Julkaistu:

  Hallitus lupasi panostaa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn, etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan sekä nuorten mielenterveyskriisin ratkaisemiseen. Nyt valtiovarainministeriö esittää 4,6 miljoonan euron leikkausta haavoittuvimmassa asemassa olevien nuorten palveluihin. Leikkausten seurauksena nuorten ulkopuolisuus lisääntyisi, työllisyys heikentyisi, syrjäytyminen kasvaisi ja kulut siirtyisivät toisaalle. Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Diakonissalaitos vaativat, että leikkaukset perutaan.

  Lue uutinen ”Kannanotto: Lupaus syrjäytymisen ehkäisystä on lunastettava budjetissa”

 • Onko myyntityö kirosana työpajalla?

  Julkaistu:

  Joku voisi ajatella, että semantiikalla ei ole väliä. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että sanavalinnat ja tapa, jolla asioista puhumme määrittelevät tekemistämme. Emme aina mieti, miksi tietyissä tilanteissa käytämme tiettyä tapaa ilmaista itseämme. Mutta useimmiten siihen on kuitenkin selkeä etymologinen ja yhteisöllinen tausta. Tässä kirjoituksessa tuon Inton opinnollistamisen asiantuntijan ominaisuudessa esille ajatuksia sanan "myyntityö" käytännön merkityksestä työpajojen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteistyössä.

  Lue uutinen ”Onko myyntityö kirosana työpajalla?”

 • Budjettiesitys: Haavoittuvimmassa asemassa olevilta nuorilta leikataan palveluita

  Julkaistu:

  Valtiovarainministeriö esittää leikkauksia etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan toimintaedellytyksiin. Maanantaina 28. elokuuta julkaistu pohjaesitys valtion budjetiksi vähentäisi näiden rahoitusta yhteensä noin 4,6 miljoonaa euroa vuositasolla. Into muistuttaa, että hallitusohjelmassa haluttiin panostaa nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Tätä tavoitetta ei voida toteuttaa, mikäli haavoittuvimmassa asemassa olevien nuorten palveluista leikataan. Panostus on resurssien antamista, ei pois ottamista.

  Lue uutinen ”Budjettiesitys: Haavoittuvimmassa asemassa olevilta nuorilta leikataan palveluita”

 • Älä leikkaa! Nuorten työpajatoiminta on toimiva konsepti

  Julkaistu:

  Nuorten työpajatoimintaa järjestetään 90 prosentissa Suomen kuntia ja palvelu tavoittaa yli 12 000 nuorta vuodessa. Kyse on siis valtakunnallisesti merkittävästä, kohdennetusta nuorten palvelusta. Tässä blogissa Joensuun Nuorisoverstaan toiminnanjohtaja Nora Kettunen kertoo, miksi työpajatoiminnan rahoituksesta ei missään nimessä saa leikata.

  Lue uutinen ”Älä leikkaa! Nuorten työpajatoiminta on toimiva konsepti”

 • Nuotta-valmennuksesta voimavaroja nuoren arkeen

  Julkaistu:

  Nuotta on nuorisokeskusten kehittämä ja tuottama maksuton palvelu. Nuorisokeskuksia on Suomessa yhdeksän kappaletta, joista pohjoisin löytyy Inarista ja eteläisin Kouvolasta. Nuotta-valmennus on suunnattu erityisesti etsivä nuorisotyön tai työpajatoiminnan asiakkaille. Tässä artikkelissa etsivä nuorisotyöntekijä sekä Kainuun ja Koillismaan ENT-koordinaattori Juha Mertala esittelee Nuotta-valmennusta etsivän nuorisotyön näkökulmasta. Mistä Nuotta-valmennus on tehty? Nuotta-valmennukseen lähtiessä on erityisen tärkeää, että … Jatkuu

  Lue uutinen ”Nuotta-valmennuksesta voimavaroja nuoren arkeen”

 • Budjettiriihi: hallitusohjelma toteutuu vain, jos nuoriin panostetaan nyt

  Julkaistu:

  Hallitusohjelma vuosille 2023–2027 nostaa yhdeksi hallituskauden painopisteeksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyn ja hyvinvoinnin lisäämisen. Into kiittää kirjauksista – rakennamme yhdessä Suomea, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Hallitus kokoontuu budjettiriiheen 19.–20.9. Budjettiriihessä tulee varmistaa, että kirjausten toteuttamiseen on riittävästi resursseja. Lue oheisesta artikkelista Inton terveiset syksyn 2023 budjettiriiheen. Tekstin lopusta löydät Inton budjettiehdotukset ladattavassa muodossa.

  Lue uutinen ”Budjettiriihi: hallitusohjelma toteutuu vain, jos nuoriin panostetaan nyt”

 • Etsivän nuorisotyön rahoitus on turvattava!

  Julkaistu:

  Etsivä nuorisotyö on yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, jossa kohdataan suuria määriä haasteellisissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Etsivässä nuorisotyössä varmistetaan, että jokainen nuori saa tarvitsemansa tuen arkeen ja tulevaisuuden suunnitteluun. Palvelumuoto tavoittaa vuosittain yli 20 000 alle 29-vuotiasta nuorta ja työtä rahoitetaan valtionavustuksella. Suvi Luoma, Akaan etsivä nuorisotyöntekijä ja Saija Paronen, Tampereen etsivä nuorisotyöntekijä ja Pirkanmaan alueellinen koordinaattori kuvaavat, millainen merkitys etsivällä nuorisotyöllä on nuorille – ja mitä seuraa, jos rahoituksesta leikataan.

  Lue uutinen ”Etsivän nuorisotyön rahoitus on turvattava!”

 • Kutsunnoissa jokaiselta nuorelta kysytään nyt mitä sulle kuuluu!

  Julkaistu:

  Puolustusvoimien syksyn kutsunnat alkavat 15.8.2023 ja etsivä nuorisotyö on jälleen mukana joulukuuhun asti jatkuvan kutsuntakierroksen jokaisessa tilaisuudessa. Kysyimme ennakkotunnelmia etsiviltä nuorisotyöntekijöiltä Kiteeltä ja Kauhavalta, missä kutsunnat koittavat heti ensimmäisellä viikolla.

  Lue uutinen ”Kutsunnoissa jokaiselta nuorelta kysytään nyt mitä sulle kuuluu!”

 • Inton ratkaisut: Näistä artikkeleista saat vinkkejä nuorten hyvinvoinnin tueksi

  Julkaistu:

  Pohditko, miten nuorten hyvinvointia voisi lisätä ja syrjäytymistä ehkäistä? Mitkä ovat etsivälle nuorisotyölle ja työpajatoiminnalle ominaisia keinoja vahvistaa nuoria ja valmentautujia sosiaalisesti? Kokosimme yhteen linkit Inton Ratkaisut-sarjaan. Ohessa siis roppakaupalla ratkaisuja!

  Lue uutinen ”Inton ratkaisut: Näistä artikkeleista saat vinkkejä nuorten hyvinvoinnin tueksi”

 • Nuoriso- ja opiskelijajärjestöt: Nuoret ikäluokat maksavat laskun valtiontalouden tasapainottamisesta

  Julkaistu:

  Petteri Orpon hallitusohjelman suurimmat leikkaukset valtion menoissa kohdistuvat sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Monet leikkauksista heikentävät entisestään pandemian jäljiltä pahoinvoivien nuorten ja opiskelijoiden tilannetta. Nuoriso- ja opiskelijajärjestöt vetoavat hallitukseen ja pyytävät harkitsemaan leikkausten järkevyyttä ja tarkastelemaan niiden kokonaisvaikutuksia nuoriin, opiskelijoihin ja Suomen osaamistasoon.

  Lue uutinen ”Nuoriso- ja opiskelijajärjestöt: Nuoret ikäluokat maksavat laskun valtiontalouden tasapainottamisesta”

 • Horisontaalista yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa: case Oulu

  Julkaistu:

  Hyvinvointialueuudistus toi merkittäviä muutoksia työpajakentälle. Kunnalliset työpajat eivät enää voi tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa entiseen tapaan. Oulussa on lähdetty rakentamaan hyvinvointialueen kanssa horisontaalista yhteistyötä. Sen avulla kuntouttavan työtoiminnan tarjoaminen kaupungin työpajoilla on edelleen mahdollista. Horisontaalinen yhteistyö löytyy myös opetus- ja kulttuuriministeriön työpajatyöryhmän selvityksen suosituksista. Mitä se merkitsee käytännössä? Entä mikä on matalan kynnyksen työpajapalvelut turvaava Nupa-sopimus? Oulun kaupungin nuorisopalvelujen työpaja-asiantuntija Anu Puhakka avaa kirjoituksessaan Oulun mallia ja sen tuomia mahdollisuuksia.

  Lue uutinen ”Horisontaalista yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa: case Oulu”

 • Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta näkyvät hyvin hallitusohjelmassa – myös huolia riittää 

  Julkaistu:

  Into kävi läpi perjantaina julkaistun hallitusohjelman. Nostimme esille etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan kannalta keskeisimmät kirjaukset, positiiviset muutokset ja huolenaiheet. Kiitämme: hallitusohjelma sisältää hyviä kirjauksia kentälle. Kaikki neuvotteluihin viemämme tavoitteet näkyvät ohjelmassa. Murehdimme: nuorisotyöhön ja moniin kentän keskeisiin yhteistyökumppaneihin kohdistuu leikkausuhka. Muu sosiaaliturvasta ja palvelujärjestelmästä leikkaaminen näkyy tulevaisuudessa nuorten ja valmentautujien elämäntilanteissa.

  Lue uutinen ”Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta näkyvät hyvin hallitusohjelmassa – myös huolia riittää ”

 • Sovari: Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tuottavat osallisuuden kokemuksia 

  Julkaistu:

  Valtakunnallisten Sovari 2022 -tulosten mukaan etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta on yleisesti laadukasta. Vuonna 2022 työpajojen Sovariin vastasi yhteensä 5299 valmentautujaa eri puolilta Suomea. Etsivästä nuorisotyöstä vastauksia saatiin 2509 nuorelta. Kyselyyn vastanneet antavat etsivälle nuorisotyölle arvosanan 4,6 asteikolla 1–5. Työpajatoiminta saa valmentautujilta samalla asteikolla arvosanan 4,3.

  Lue uutinen ”Sovari: Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tuottavat osallisuuden kokemuksia ”

 • Arjen teot tukevat monialaista yhteistyötä 

  Julkaistu:

  Verkostoyhteistyössä yhteinen kieli auttaa luomaan onnistuneita asiakaspolkuja. Palveluohjauksen asiantuntija, Miia Juntunen (Sosionomi YAMK) purkaa tässä tekstissä auki tuttuja käsitteitä moniammatillisen työn näkökulmasta. Juntunen on työskennellyt parikymmentä vuotta palveluohjauksellisella työotteella nuorten, kuntoutujien ja työnhakijoiden kanssa. Hän toimitti monialaisen kirjoittajaryhmän kanssa teoksen ”Puheenvuoroja palveluohjauksesta” ja tekee ”Puhetta palveluohjauksesta”-podcastia.  Olen työssäni palveluohjaajana purkanut arjen teoiksi käsitteet ”palveluohjauksellinen työote” … Jatkuu

  Lue uutinen ”Arjen teot tukevat monialaista yhteistyötä ”

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry