Ajankohtaista

  • Nuorten kokemusosaaminen vahvistaa NUOLI –hankkeen asiantuntijatyötä 

    Julkaistu:

    Inton ja MIELI ry:n yhteistyössä toteuttama NUOLI nuori mieli työyhteisössä -hanke hyödyntää nuoria kokemusasiantuntijoita Diakonissalaitoksen kautta. Nuorten työllistämisen tavoitteena on nuorten näkökulman ja nuorten äänen tuominen hankkeen toteutukseen ja materiaaleihin.

    Lue uutinen ”Nuorten kokemusosaaminen vahvistaa NUOLI –hankkeen asiantuntijatyötä ”

  • Kultaa huuhtomassa – mitä me etsivässä nuorisotyössä oikeastaan etsimme?

    Julkaistu:

    Ei etsivässä nuorisotyössä aina eksyneitä etsitä, vaan ehkä pikemminkin suuntia ja merkityksiä: mahdollisuuksien ja laadultaan uudenlaisten hetkien hippuja tai helmiä nuoren rinnalla, yhdessä hänen kanssaan. Ekamin (Kotkan-Haminan seutu) etsivä Maria Sillankorva avaa blogissaan etsimisen ja rinnalla kulkemisen hienovaraisia merkityksiä ja arvoa.

    Lue uutinen ”Kultaa huuhtomassa – mitä me etsivässä nuorisotyössä oikeastaan etsimme?”

  • Etsivän nuorisotyöntekijän työnkuvasta, osaamisesta ja vastuista

    Julkaistu:

    Etsivä nuorisotyö on paljon enemmän kuin yhteydenottopyyntöihin reagoimista ja nuorten tavoittelua – kyse on moniulotteisesta, vaativasta ja vahvaa ammatillista osaamista edellyttävästä työstä. Kentältä kantautuvat kysymykset kertovat työnkuvien kirkastamisen ja työn vastuullisuuden tunnistamisen nousseen ajankohtaiseksi puheenaiheeksi. Inton etsivän nuorisotyön asiantuntijan Miikka Piiroisen kirjoituksessa pureudutaan siihen, minkälaiset tekijät liittyvät työssä edellytettyyn osaamiseen ja työntekijän ammatilliseen vastuuseen.

    Lue uutinen ”Etsivän nuorisotyöntekijän työnkuvasta, osaamisesta ja vastuista”

  • Miksi opinnollistaminen ei ole vakiintunut osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää?

    Julkaistu:

    Jotta kaikki nuoret voivat suorittaa opintonsa loppuun, on vaihtoehtoisia ja tuettuja opiskelumuotoja vahvistettava ja uusia kokeiltava. Yksi näistä muodoista on työpajojen ja oppilaitosten välinen opinnollistamisen toimintamalli, joka on hyväksi havaittu toimintatapa tukea tarvitsevien nuorten opintojen edistämisessä. Miksi sen vakiintuminen takkuaa Suomessa edelleen laajalti? Onko opinnollistaminen työpajoille ja oppilaitoksille uhka vai mahdollisuus?

    Lue uutinen ”Miksi opinnollistaminen ei ole vakiintunut osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää?”

  • Kenttä kysyi ja ministeriö vastasi. Tällaisista asioista keskusteltiin Lahdessa

    Julkaistu:

    Nuorisotyön valtakunnallisia suuntia työkseen viitoittavat johtaja Henni Axelin ja erityisasiantuntija Merja Hilpinen nousivat lavalle Lahdessa järjestetyssä #INTO25-tapahtumassa. Ministeriön edustajat vastasivat etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan ammattilaisten esittämiin kysymyksiin. Koostimme tähän artikkeliin, mistä kaikesta OKM talk showssa keskusteltiin.

    Lue uutinen ”Kenttä kysyi ja ministeriö vastasi. Tällaisista asioista keskusteltiin Lahdessa”

  • Inton puheenjohtaja esitti kirjallisen kysymyksen nuorten työllisyyspalveluiden tilanteesta 

    Julkaistu:

    Jessi Jokelainen jätti helmikuussa eduskunnassa kirjallisen kysymyksen nuorten työllisyydenhoidosta ja liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist vastasi vasemmistoliiton Jokelaisen kysymykseen maaliskuussa. Lue kirjallinen kysymys ja ministerin vastaus tästä uutisesta.

    Lue uutinen ”Inton puheenjohtaja esitti kirjallisen kysymyksen nuorten työllisyyspalveluiden tilanteesta ”

  • #INTO järjestetään vuonna 2026 NUORI-päivien yhteydessä 

    Julkaistu:

    Muutoksella haluttiin vastata toiveisiin Helsingissä järjestettävästä tapahtumasta, helpottaa kentän toimijoiden osallistumista molempiin tapahtumiin sekä kehittää uutta toimintaa. Tästä artikkelista löydät kuvia Lahden #INTO25-tapahtumasta.

    Lue uutinen ”#INTO järjestetään vuonna 2026 NUORI-päivien yhteydessä ”

  • Nuotta-valmennus: Nuorten tukipilari uhattuna rahoitusleikkausten vuoksi

    Julkaistu:

    Nuotta-valmennus on ollut monelle haavoittuvassa tilanteessa olevalle nuorelle tärkeä tukipilari ja voiman lähde – mutta nyt sen tulevaisuus on vaakalaudalla. Rahoitusleikkaukset ovat rajusti vähentämässä maksuttomia valmennuksia, jotka ovat auttaneet nuoria löytämään suuntaa elämäänsä. Kainuun ja Koillismaan etsivän nuorisotyön koordinaattori Juha Mertala avaa tilannetta etsivän nuorisotyön näkökulmasta.

    Lue uutinen ”Nuotta-valmennus: Nuorten tukipilari uhattuna rahoitusleikkausten vuoksi”

  • Tule moikkaamaan! Into on vahvasti mukana NUORI25-tapahtumassa 

    Julkaistu:

    Intolaiset ovat tavattavissa Tampereella NUORI25-tapahtumassa tiistaina ja keskiviikkona 1.-2. huhtikuuta. Inton messupiste on E74 ja lisäksi olemme mukana kolmessa ohjelmanumerossa.

    Lue uutinen ”Tule moikkaamaan! Into on vahvasti mukana NUORI25-tapahtumassa ”

  • STL: Rankka rypistys, mutta on sen väärtti

    Julkaistu:

    SaimaanVirralla Imatralla on kehitetty laatutyötä ja osana sitä toteutettiin STL-itsearviointi. Prosessi synnytti työyhteisössä tärkeää yhteistä keskustelua ja mahdollisti vahvuuksien äärelle pysähtymistä. Sekä aivan uusien toimintamuotojen käynnistämistä. Palvelupäällikkö Niina Klemolin kuvaa, miten STL käytännössä tehtiin ja mitä se on tuottanut. Lue SaimaanVirran laatumatkan kokemuksista!

    Lue uutinen ”STL: Rankka rypistys, mutta on sen väärtti”

  • Kansainvälisyys kuuluu kaikille – mutta kuuluuko se etsivään nuorisotyöhön ja työpajoille?

    Julkaistu:

    Monelle nuorelle kansainväliset mahdollisuudet jäävät saavuttamattomiksi, koska he eivät tiedä niistä. Miten voisimme avata ovia maailmalle yhä useammalle? Asiaa tutkineet Anna Korhonen ja Taru Pihlajaniemi esittävät, että etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla kansainvälinen toiminta nähdään usein perustyöstä irrallisena. Näiden tavoitteet ja painopisteet ovat kuitenkin toistensa kanssa linjassa - kansainvälinen toiminta onkin suorastaan voimakeino nuorten sosiaaliseen vahvistamiseen!

    Lue uutinen ”Kansainvälisyys kuuluu kaikille – mutta kuuluuko se etsivään nuorisotyöhön ja työpajoille?”

  • Vuoden 2024 sosiaalinen vahvistaja on Sovinnon Hanna Udd

    Julkaistu:

    Into myönsi viime viikolla ensimmäistä kertaa Sosiaalisen vahvistamisen kunniamaininnan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan ammattilaiselle. Suomen ensimmäiseksi sosiaaliseksi vahvistajaksi on valittu Hanna Udd Sovinnon työpajalta.

    Lue uutinen ”Vuoden 2024 sosiaalinen vahvistaja on Sovinnon Hanna Udd”

  • #INTO25: Rumia lukuja, ministeriön talk show sekä Redraman tuottama räppi 

    Julkaistu:

    Sosiaalisen vahvistamisen tapahtuma #INTO kokoaa etsivät nuorisotyöntekijät ja työpajatoiminnan ammattilaiset eri puolilta Suomea Lahteen keskiviikkona ja torstaina. Sibeliustalolla tarjoillaan tällä kertaa poikkeuksellisen kova kattaus yhteiskunnallisia kuumia perunoita. Yksi asia on varma: osallistujilla on sanansa sanottavana siitä, mihin suuntaan Suomi on menossa.

    Lue uutinen ”#INTO25: Rumia lukuja, ministeriön talk show sekä Redraman tuottama räppi ”

  • Työpajatoimija, haasta alueesi ehdokkaita!

    Julkaistu:

    Miten taata oman alueen nuorille tutkitusti vaikuttavaa sekä kustannustehokasta tukea työllistymiseen tai opintoihin suuntautumiseen? Tätä asiaa blogissa pohtii Nora Kettunen, Joensuun Nuorisoverstaan toiminnanjohtaja ja Inton hallituksen jäsen. Suunta on selvä: Äänestä alueellista edustajaa, joka tietää mitä on nuorten työpajatoiminta!

    Lue uutinen ”Työpajatoimija, haasta alueesi ehdokkaita!”

  • Toimintaa ryhmässä – löydät ystävän ja itsesi kenties

    Julkaistu:

    Ryhmässä toimiminen on enemmän kuin yhdessä tekemistä – se on osallisuutta, kohtaamista ja kasvua. Mikkelin kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huovinen kertoo blogissa turvallisen, ajatuksella johdetun ryhmän arvosta ja merkityksistä ihmiselle: kun tuntee kuuluvansa joukkoon, uskaltaa kokeilla, epäonnistua ja kasvaa osana jotain suurempaa.

    Lue uutinen ”Toimintaa ryhmässä – löydät ystävän ja itsesi kenties”

  • ”Tämä kuulostaa erinomaiselta!” – Sosiaalinen vahvistaminen herättää kiinnostusta 

    Julkaistu:

    Miksi sosiaalinen vahvistaminen on nyt pop? Mistä NUOLI -hankkeessa on kyse ja miksi sinun etsivänä tai työpajavalmentajana kannattaisi markkinoida sitä? Blogissa sosiaalisen vahvistamisen asiantuntija Emmi Paananen avaa, mitä tavoitteita hankkeella on ja miksi myös kentän ammattilaisten kannattaa viedä viestiä eteenpäin.

    Lue uutinen ””Tämä kuulostaa erinomaiselta!” – Sosiaalinen vahvistaminen herättää kiinnostusta ”

  • Vinkit jakoon: Muiden hyviä käytänteitä kannattaa hyödyntää työpajoilla

    Julkaistu:

    Työpajakenttä on kriisissä, kuten viime viikolla kirjoitimme. Kuinka rakennamme pajojen tulevaisuutta ja turvaamme toimintaa jatkossa? Missä ovat työmuotomme vahvuudet? Tässä artikkelissa nostamme esiin erilaisia ratkaisuja, joita työpajat voivat hyödyntää oman toimintansa tukena. Nyt jos koskaan on aika vetää yhtä köyttä!

    Lue uutinen ”Vinkit jakoon: Muiden hyviä käytänteitä kannattaa hyödyntää työpajoilla”

  • Kentän ammattilainen: Täältä löydät tukea vaikuttamistyöhön kunta- ja aluevaaleissa 

    Julkaistu:

    Kokosimme yhteen Inton vinkit paikalliseen vaikuttamistyöhön kunta- ja aluevaaleissa. Nappaa käyttöön, hyödynnä nuorten ja valmentautujien kanssa ja tee etsivä nuorisotyö sekä työpajatoiminta näkyväksi vaaleissa.

    Lue uutinen ”Kentän ammattilainen: Täältä löydät tukea vaikuttamistyöhön kunta- ja aluevaaleissa ”

  • Työpajakentän kriisi on akuutti, nuoret jäävät ilman tarvitsemaansa tukea  

    Julkaistu:

    Olemme menettämässä Suomesta juuri ne toimijat, joilla on osaamista tuloksellisesti tukea heikossa asemassa olevia nuoria. Viimeisen kahden vuoden aikana yli 20 työpajaa on lopettanut toimintansa, ja nyt kuolinaalto koskettaa vielä laajempaa joukkoa. Koko toiminnan jatkuvuus on vaarantunut. Miksi? Koska uudistusten ja leikkausten kumuloituvia vaikutuksia ei arvioitu ennalta. 

    Lue uutinen ”Työpajakentän kriisi on akuutti, nuoret jäävät ilman tarvitsemaansa tukea  ”

  • VTV:n raportti on malliesimerkki Suomea heikentävästä poteroinnista

    Julkaistu:

    Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV julkaisi 29. tammikuuta tarkastusraportin Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret – tunnistaminen, tavoittaminen ja kuntouttaminen. Nuorten syrjäytymisen ehkäisyn parissa työskentelevät ovat pettyneitä siihen, että nuorten ohjaus- ja palvelujärjestelmää arvioitiin vain pistemäisesti. Ongelmallista on myös yleistäminen, joka perustuu yksittäisiin nostoihin. Tässä blogissa Inton Timo Kontio ja Miikka Piiroinen perkaavat VTV:n raporttia.

    Lue uutinen ”VTV:n raportti on malliesimerkki Suomea heikentävästä poteroinnista”

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry