Ajankohtaista

 • Työllisyyden kuntakokeilun ja etsivän nuorisotyön yhteistyö sujuvoittaa nuoren polkua Lahdessa

  Julkaistu:

  Etsivän nuorisotyön ja työllisyyden kuntakokeilun nuorten tiimin välille on Lahdessa rakennettu sopimuksellisuuteen perustuva yhteistyömalli. Kirjattuihin käytäntöihin perustuva yhteistyö sujuvoittaa nuorten ohjaamista ja tukea. Tässä ratkaisublogissa yhteisöpedagogit (YAMK) Hanna Merivirta ja Petra Mäki kertovat, miten malli luotiin ja miten sitä hyödynnetään. Saat blogista hyviä vinkkejä myös siihen, kuinka opinnäytetöitä voi hyödyntää organisaation kehittämisessä.

  Lue uutinen ”Työllisyyden kuntakokeilun ja etsivän nuorisotyön yhteistyö sujuvoittaa nuoren polkua Lahdessa”

 • Into sopeuttaa talouttaan – näkymät ovat sumeat VANUPOn viivästyessä 

  Julkaistu:

  Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry aloittaa talouden sopeuttamisohjelman. Tavoitteena on varmistaa yhdistyksen vakavaraisuus ja toiminnan jatkuvuus tilanteessa, jossa rahoituspohjassa tapahtuu muutoksia.  Arvioitu sopeuttamistarve vuodelle 2024 on tällä hetkellä noin 16 henkilötyökuukautta. Taloustilannetta arvioidaan uudelleen keväällä, kun lisätietoa eri rahoituksista saadaan.    Toiminnanjohtaja Timo Kontio kertoo, että vaihtoehtoja kartoitetaan ja valmistelua tehdään yhteistyössä koko henkilöstön … Jatkuu

  Lue uutinen ”Into sopeuttaa talouttaan – näkymät ovat sumeat VANUPOn viivästyessä ”

 • Tulevaisuuden ennakointia tekoälyllä nuorisotyössä

  Julkaistu:

  Tulevaisuuden ennakointi tarkoittaa vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kartoittamista ja toimenpiteiden miettimistä toivottuun tulevaisuuteen pääsemiseksi. Tulevaisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa digitalisaatio ja koneiden yleistyminen, ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen. Tässä ratkaisut-blogissa etsivä nuorisotyöntekijä Juha Mertala pohtii vaihtoehtoisia tulevaisuuksia eri näkökulmista. Millaista voi olla tekoälyn hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä? Nuorisotyössä ja etsivässä nuorisotyössä on perinteisesti korostettu vuorovaikutusta, ymmärtämystä ja yksilöllistä … Jatkuu

  Lue uutinen ”Tulevaisuuden ennakointia tekoälyllä nuorisotyössä”

 • Kansanedustaja kysyy, Into vastaa – onko etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan määrärahoja leikattu? 

  Julkaistu:

  Kansanedustaja Marko Kilpi (kok.) jätti 8. helmikuuta ministeri Bergqvistin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Kilpi kysyy: Onko hallitus leikannut etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoituksesta, onko kyse määräaikaisen rahoituksen päättymisestä vai onko kyse rahoituksen lisäyksestä ja millä tavalla rahoitustilanne vertautuu normaaliin rahoitustasoon ennen korona-aikaa ja ennen edellisen hallituksen määräaikaisia lisäyksiä? Me Intossa autamme mielellämme hahmottamaan monimutkaisen rahoituksen kokonaisrakennetta. Alla vastauksia, olkaa hyvä.

  Lue uutinen ”Kansanedustaja kysyy, Into vastaa – onko etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan määrärahoja leikattu? ”

 • Menetelmät jakoon! Kokemuksia koulutuskiertueelta 

  Julkaistu:

  Menetelmät, työkalut ja materiaalit ovat vaihtaneet omistajia ja vinkit laitettu kiertämään, kun Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskus kiersi syksyn ajan Suomea. Menetelmät jakoon -koulutuskiertue on nyt saatu maalin ja on aika jakaa kokemuksia myös niille, jotka eivät mukaan päässeet. Tässä tekstissä kouluttajat kokoavat havaintojaan ammattilaisten kohtaamisista.

  Lue uutinen ”Menetelmät jakoon! Kokemuksia koulutuskiertueelta ”

 •  Opetus- ja kulttuuriministeriö korotti Inton yleisavustusta 

  Julkaistu:

  Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuonna 2023 yhteensä 18 600 800 euroa. Avustusten saajia oli 93. Vuonna 2024 myönnetty avustussumma oli kokonaisuudessaan 17 998 100 euroa ja saajia oli 80. Into — etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry on tiettävästi ainoa järjestö, jonka saama yleisavustus nousi.

  Lue uutinen ” Opetus- ja kulttuuriministeriö korotti Inton yleisavustusta ”

 • Aina nuoren puolella ja yhdessä nuoren kanssa – myös vaikuttamistyössä

  Julkaistu:

  Nuorisolain tavoitteena on muun muassa edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia, edistää nuorten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja oikeuksien toteutumista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Myös lain puitteissa etsivän nuorisotyön tehtäväksi luetaan nuoren yhteiskunnallisen osallisuuden lisääminen sekä vahvistaminen. Osallisuus on sitä, että tuntee kuuluvansa johonkin yhteisöön. Tässä blogissa etsivä nuorisotyöntekijä Miamaija Kurtakko Nakkilasta pohtii vaikuttamista osana etsivän … Jatkuu

  Lue uutinen ”Aina nuoren puolella ja yhdessä nuoren kanssa – myös vaikuttamistyössä”

 • Kuulun ylpeästi työpajayhteisöön – nuoren tarina

  Julkaistu:

  Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta luovat merkityksellisiä yhteisöjä, heillekin, jotka kokevat, että yhteisöihin voi olla vaikea kiinnittyä. Työpajamahdollisuus on lukuisille nuorille keinoa pysyä elämän junassa mukana. Itse aloitin Hyvinkää-Riihimäen HYRIAN työpajalla Hyvinkään toimipisteellä noin vuosi sitten. Olen itse ollut pitkäaikaisesta, hyvinkin vaikeasta masennuksesta sekä syrjäytymisestä kärsivä nuori aikuinen. Syksyllä vuonna 2022 oli takanani ollut hyvin intensiivistä … Jatkuu

  Lue uutinen ”Kuulun ylpeästi työpajayhteisöön – nuoren tarina”

 • Opinnäyte: Oppivelvollisuuden laajentumisen jälkeenkin etsivä nuorisotyö toimii tiiviisti oppilaitosten kanssa

  Julkaistu:

  Toisen asteen oppilaitokset ovat yhä etsivän nuorisotyön läheisimpiä yhteistyökumppaneita. Jotta tukea ja ohjausta tarvitsevat nuoret voidaan tavoittaa oikea-aikaisesti, toimijoiden onkin oltava tietoisia toisistaan. Oppivelvollisuusuudistus on kuitenkin opinnäytetyön kyselyyn vastanneiden etsivien mukaan paikoin hämärtänyt sitä, miten ja missä tilanteissa oppilaitosten tulisi ohjata nuoria etsivän nuorisotyön piiriin. Tässä artikkelissa avataan tarkemmin etsivätaustaisen Hanna Träffin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:iin tekemän opinnäytetyön tuloksia.

  Lue uutinen ”Opinnäyte: Oppivelvollisuuden laajentumisen jälkeenkin etsivä nuorisotyö toimii tiiviisti oppilaitosten kanssa”

 • Nuoret tarvitsevat muutakin kuin tsemppeja ja jaxuhaleja!

  Julkaistu:

  Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry tuo kesällä 2024 SuomiAreenan lavalle debatin Tsemppiä ja jaxuhaleja! Heti SuomiAreenan aloituspäivänä 25. kesäkuuta järjestettävä tapahtuma pureutuu nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja esittelee konkreettisia ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Mukana toteutuksessa ovat tietenkin nuoret itse, onhan osallisuus Inton vuoden 2024 teema.

  Lue uutinen ”Nuoret tarvitsevat muutakin kuin tsemppeja ja jaxuhaleja!”

 • Kutsu päättäjä kylään! -kampanja onnistui yli odotusten

  Julkaistu:

  Kansanedustajat ja hyvinvointialueiden päättäjät tutustuivat viime vuoden lopulla etsivien nuorisotyöntekijöiden ja työpajojen toimintaan. Mukaan ilmoittautui 65 toimipistettä eri puolilla Suomea. Inton koordinoima kampanja toteutettiin 1.11.–15.12.2023. Tässä artikkelissa viestintäpäällikkö Annemari Kivivuori ja vaikuttumistyön asiantuntija Reetta Pietikäinen kertovat kampanjan tuloksista.

  Lue uutinen ”Kutsu päättäjä kylään! -kampanja onnistui yli odotusten”

 • Lisää arjen keskusteluyhteyksiä opinnollistamiseen, toivoo Inton uusi asiantuntija Elina Peränen

  Julkaistu:

  Into —etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n opinnollistamisen asiantuntijaksi on valittu jyväskyläläinen Elina Peränen. Hän on kehittänyt työurallaan monipuolisesti vaihtoehtoisia oppimisympäristöjä ja kirjoittanut pro gradu -työnsä työpajatoiminnan merkityksestä syrjäytymisen ehkäisyssä. Peränen odottaa innolla erityisesti opinnollistamisen verkostojen kehittämistä. Tässä tekstissä kerromme lisää vuodenvaihteessa tiimiin liittyneestä uudesta intolaisesta.

  Lue uutinen ”Lisää arjen keskusteluyhteyksiä opinnollistamiseen, toivoo Inton uusi asiantuntija Elina Peränen”

 • Sovarissa tekninen ongelma: Osa vuoden 2023 vastauksista jäi tallentumatta 

  Julkaistu:

  Työpajojen ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuutta mittaavassa Sovari-työkalussa on havaittu tekninen vika. Vika koskee palvelun laadun kysymyspatteristoa. Osa vuoden 2023 vastauksista on jäänyt tämän osion osalta tallentumatta, eikä vuoden kokonaisdata siis ole suoraan vertailukelpoinen edellisiin vuosiin.

  Lue uutinen ”Sovarissa tekninen ongelma: Osa vuoden 2023 vastauksista jäi tallentumatta ”

 • Toiminnalliset ja luovat menetelmät ovat sosiaalisen vahvistamisen ja kasvatustyön kovaa ydintä 

  Julkaistu:

  Ammattilaisten työkalupakeissa on monipuolisesti erilaisia menetelmiä ja työkaluja, joilla tehdään todeksi sosiaalisesti vahvistava kasvatus- ja valmennustyö. Olemme koonneet Menetelmät jakoon –koulutuksissa ammattilaisten toisilleen jakamat vinkit Inton materiaalipankkiin. Niiden läpikäyminen kertoo paljon etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan arjesta. Inton Emmi Paananen ja Susanna Palo tekevät näkyväksi menetelmällisyyden merkitykset tässä näkökulmatekstissä. Linkki vinkkeihin jutun lopussa.

  Lue uutinen ”Toiminnalliset ja luovat menetelmät ovat sosiaalisen vahvistamisen ja kasvatustyön kovaa ydintä ”

 • Sosiaalisen vahvistamisen menetelmäkortit – uusi työkalu! 

  Julkaistu:

  Inton Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskuksen asiantuntijat ovat kehittäneet sosiaalisesti vahvistavaa työotetta tukevat ja sen tavoitteita edistävät menetelmäkortit. Työkalu on kehitetty etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan nuorten kohtaamistyöhön, mutta soveltuu moniin muihinkin työmuotoihin. Tässä jutussa työkalun kehittäneet Emmi Paananen, Susanna Palo ja Riitta Kinnunen kertovat korttien taustasta ja käytöstä.

  Lue uutinen ”Sosiaalisen vahvistamisen menetelmäkortit – uusi työkalu! ”

 • Tulevaisuus käsissämme

  Julkaistu:

  Työpajakenttä kohtaa muutospaineita työelämän ja toimintaympäristön kehittyessä nopean digitalisaation ja teknologian vaikutuksesta. Tulevaisuuden menestystekijät vaativat työpajoilta erityisosaamista, jatkuvaa oppimista ja kykyä hallita monimutkaista muutosta. Lapissa toimiva Eduro-säätiö tarkasteli Työpaja 2030 -selvityshankkeessaan, miten yhteiskunnalliset muutokset haastavat työpajoja. Projektipäällikkö Tanja Javarus kuvaa, millaisia mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan.

  Lue uutinen ”Tulevaisuus käsissämme”

 • Hallitus aikoo leikata nuorilta – kysyikö kukaan meiltä?

  Julkaistu:

  Valtiovarainministeriö esitti jopa 4,6 miljoonan euron leikkausta etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan. Nuoren näkökulmasta tämä kuulostaa pöyristyttävältä päätökseltä. Tässä blogissa Pohjois-Savon hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juho Juvenius kertoo, miksi nuorisovaltuustot eri puolilta Suomea päättivät jättää yhteisen vetoomuksen eduskunnalle.

  Lue uutinen ”Hallitus aikoo leikata nuorilta – kysyikö kukaan meiltä?”

 • Rannikkopajat vertaisauditoitiin huippuluokan työpajaksi 

  Julkaistu:

  Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän alla toimiva Rannikkopajat todettiin vertaisauditoinnissa huippuluokan työpajaksi. Rannikkopajat on ensimmäinen työpaja, joka saa Inton hallinnoimassa auditoinnissa täydet kolme tähteä. Tässä tekstissä työpajajohtaja Virpi Jonsson Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymästä kertoo tarkemmin Rannikkopajojen ajatuksia ja kokemuksia laatutyöstä. 

  Lue uutinen ”Rannikkopajat vertaisauditoitiin huippuluokan työpajaksi ”

 • Nuorisotyöntekijät ovat nuorten oikeuksien ajajia

  Julkaistu:

  Nuorisotyötä ohjaavan nuorisolain tavoitteina on edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Nuorisotyön merkityksellisyys näiden tavoitteiden toteutumisessa on kiistaton.  Lain tavoitteiden toteutumiseksi tulee nuorisotyöntekijöiden toimia nuorten oikeuksien ajajina ja vaikuttamalla yhteiskunnan eri tasoilla nuorten elinoloihin. Tässä blogissa Leppävirran kunnan nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattori Inka Luostarinen pohtii nuorisotyön roolia nuorten oikeuksien näkökulmasta. Nuorisotyön … Jatkuu

  Lue uutinen ”Nuorisotyöntekijät ovat nuorten oikeuksien ajajia”

 • Kyllähän me aikuiset jaksamme, mutta jaksavatko nuoret?

  Julkaistu:

  Nuorten mielenterveys on kriisissä. Mitä voimme tehdä asialle? Voimmeko me ratkaista ongelman? Kannatella nuoria ja pelastaa, jos ei koko maailmaa, niin Suomi mielenterveyskriisistä? Tätä pohtii vuoden viimeisessä Inton blogissa etsivä nuorisotyöntekijä Maria Nyman Kalajoelta. Voidaan yrittää, mutta ei mahdeta yksin onnistua. Minä yritin täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Huolestuin ihan totaalisesti kaupunkimme mielenterveysyksikön jonosta ja lähdin laittamaan vetoomuksia … Jatkuu

  Lue uutinen ”Kyllähän me aikuiset jaksamme, mutta jaksavatko nuoret?”

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry