Ajankohtaista

 • Nuoret tarvitsevat muutakin kuin tsemppeja ja jaxuhaleja!

  Julkaistu:

  Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry tuo kesällä 2024 SuomiAreenan lavalle debatin Tsemppiä ja jaxuhaleja! Heti SuomiAreenan aloituspäivänä 25. kesäkuuta järjestettävä tapahtuma pureutuu nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja esittelee konkreettisia ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Mukana toteutuksessa ovat tietenkin nuoret itse, onhan osallisuus Inton vuoden 2024 teema.

  Lue uutinen ”Nuoret tarvitsevat muutakin kuin tsemppeja ja jaxuhaleja!”

 • Kutsu päättäjä kylään! -kampanja onnistui yli odotusten

  Julkaistu:

  Kansanedustajat ja hyvinvointialueiden päättäjät tutustuivat viime vuoden lopulla etsivien nuorisotyöntekijöiden ja työpajojen toimintaan. Mukaan ilmoittautui 65 toimipistettä eri puolilla Suomea. Inton koordinoima kampanja toteutettiin 1.11.–15.12.2023. Tässä artikkelissa viestintäpäällikkö Annemari Kivivuori ja vaikuttumistyön asiantuntija Reetta Pietikäinen kertovat kampanjan tuloksista.

  Lue uutinen ”Kutsu päättäjä kylään! -kampanja onnistui yli odotusten”

 • Lisää arjen keskusteluyhteyksiä opinnollistamiseen, toivoo Inton uusi asiantuntija Elina Peränen

  Julkaistu:

  Into —etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n opinnollistamisen asiantuntijaksi on valittu jyväskyläläinen Elina Peränen. Hän on kehittänyt työurallaan monipuolisesti vaihtoehtoisia oppimisympäristöjä ja kirjoittanut pro gradu -työnsä työpajatoiminnan merkityksestä syrjäytymisen ehkäisyssä. Peränen odottaa innolla erityisesti opinnollistamisen verkostojen kehittämistä. Tässä tekstissä kerromme lisää vuodenvaihteessa tiimiin liittyneestä uudesta intolaisesta.

  Lue uutinen ”Lisää arjen keskusteluyhteyksiä opinnollistamiseen, toivoo Inton uusi asiantuntija Elina Peränen”

 • Sovarissa tekninen ongelma: Osa vuoden 2023 vastauksista jäi tallentumatta 

  Julkaistu:

  Työpajojen ja etsivän nuorisotyön vaikuttavuutta mittaavassa Sovari-työkalussa on havaittu tekninen vika. Vika koskee palvelun laadun kysymyspatteristoa. Osa vuoden 2023 vastauksista on jäänyt tämän osion osalta tallentumatta, eikä vuoden kokonaisdata siis ole suoraan vertailukelpoinen edellisiin vuosiin.

  Lue uutinen ”Sovarissa tekninen ongelma: Osa vuoden 2023 vastauksista jäi tallentumatta ”

 • Toiminnalliset ja luovat menetelmät ovat sosiaalisen vahvistamisen ja kasvatustyön kovaa ydintä 

  Julkaistu:

  Ammattilaisten työkalupakeissa on monipuolisesti erilaisia menetelmiä ja työkaluja, joilla tehdään todeksi sosiaalisesti vahvistava kasvatus- ja valmennustyö. Olemme koonneet Menetelmät jakoon –koulutuksissa ammattilaisten toisilleen jakamat vinkit Inton materiaalipankkiin. Niiden läpikäyminen kertoo paljon etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan arjesta. Inton Emmi Paananen ja Susanna Palo tekevät näkyväksi menetelmällisyyden merkitykset tässä näkökulmatekstissä. Linkki vinkkeihin jutun lopussa.

  Lue uutinen ”Toiminnalliset ja luovat menetelmät ovat sosiaalisen vahvistamisen ja kasvatustyön kovaa ydintä ”

 • Sosiaalisen vahvistamisen menetelmäkortit – uusi työkalu! 

  Julkaistu:

  Inton Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskuksen asiantuntijat ovat kehittäneet sosiaalisesti vahvistavaa työotetta tukevat ja sen tavoitteita edistävät menetelmäkortit. Työkalu on kehitetty etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan nuorten kohtaamistyöhön, mutta soveltuu moniin muihinkin työmuotoihin. Tässä jutussa työkalun kehittäneet Emmi Paananen, Susanna Palo ja Riitta Kinnunen kertovat korttien taustasta ja käytöstä.

  Lue uutinen ”Sosiaalisen vahvistamisen menetelmäkortit – uusi työkalu! ”

 • Tulevaisuus käsissämme

  Julkaistu:

  Työpajakenttä kohtaa muutospaineita työelämän ja toimintaympäristön kehittyessä nopean digitalisaation ja teknologian vaikutuksesta. Tulevaisuuden menestystekijät vaativat työpajoilta erityisosaamista, jatkuvaa oppimista ja kykyä hallita monimutkaista muutosta. Lapissa toimiva Eduro-säätiö tarkasteli Työpaja 2030 -selvityshankkeessaan, miten yhteiskunnalliset muutokset haastavat työpajoja. Projektipäällikkö Tanja Javarus kuvaa, millaisia mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan.

  Lue uutinen ”Tulevaisuus käsissämme”

 • Hallitus aikoo leikata nuorilta – kysyikö kukaan meiltä?

  Julkaistu:

  Valtiovarainministeriö esitti jopa 4,6 miljoonan euron leikkausta etsivään nuorisotyöhön ja työpajatoimintaan. Nuoren näkökulmasta tämä kuulostaa pöyristyttävältä päätökseltä. Tässä blogissa Pohjois-Savon hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juho Juvenius kertoo, miksi nuorisovaltuustot eri puolilta Suomea päättivät jättää yhteisen vetoomuksen eduskunnalle.

  Lue uutinen ”Hallitus aikoo leikata nuorilta – kysyikö kukaan meiltä?”

 • Rannikkopajat vertaisauditoitiin huippuluokan työpajaksi 

  Julkaistu:

  Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän alla toimiva Rannikkopajat todettiin vertaisauditoinnissa huippuluokan työpajaksi. Rannikkopajat on ensimmäinen työpaja, joka saa Inton hallinnoimassa auditoinnissa täydet kolme tähteä. Tässä tekstissä työpajajohtaja Virpi Jonsson Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymästä kertoo tarkemmin Rannikkopajojen ajatuksia ja kokemuksia laatutyöstä. 

  Lue uutinen ”Rannikkopajat vertaisauditoitiin huippuluokan työpajaksi ”

 • Nuorisotyöntekijät ovat nuorten oikeuksien ajajia

  Julkaistu:

  Nuorisotyötä ohjaavan nuorisolain tavoitteina on edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Nuorisotyön merkityksellisyys näiden tavoitteiden toteutumisessa on kiistaton.  Lain tavoitteiden toteutumiseksi tulee nuorisotyöntekijöiden toimia nuorten oikeuksien ajajina ja vaikuttamalla yhteiskunnan eri tasoilla nuorten elinoloihin. Tässä blogissa Leppävirran kunnan nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattori Inka Luostarinen pohtii nuorisotyön roolia nuorten oikeuksien näkökulmasta. Nuorisotyön … Jatkuu

  Lue uutinen ”Nuorisotyöntekijät ovat nuorten oikeuksien ajajia”

 • Kyllähän me aikuiset jaksamme, mutta jaksavatko nuoret?

  Julkaistu:

  Nuorten mielenterveys on kriisissä. Mitä voimme tehdä asialle? Voimmeko me ratkaista ongelman? Kannatella nuoria ja pelastaa, jos ei koko maailmaa, niin Suomi mielenterveyskriisistä? Tätä pohtii vuoden viimeisessä Inton blogissa etsivä nuorisotyöntekijä Maria Nyman Kalajoelta. Voidaan yrittää, mutta ei mahdeta yksin onnistua. Minä yritin täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Huolestuin ihan totaalisesti kaupunkimme mielenterveysyksikön jonosta ja lähdin laittamaan vetoomuksia … Jatkuu

  Lue uutinen ”Kyllähän me aikuiset jaksamme, mutta jaksavatko nuoret?”

 • Tuore käsikirja kokoaa yhteen olennaisen työpajatoiminnasta 

  Julkaistu:

  Kun ihminen on ulkona yhteiskunnasta ja jopa omasta elämästään, yhteisöllisyyden areenoita voi olla vaikea löytää arkeensa. Monelle yksinäisyyttä kokeneille työpajan yhteisöön kuuluminen ja siinä toimiminen on korjaava kokemus, joka tukee mielen hyvinvointia. Työpajatoiminnan käsikirja tarjoaa kokonaisvaltaisen katselmuksen työmuodon perusteista, toimintaympäristöstä ja valmennuksesta.

  Lue uutinen ”Tuore käsikirja kokoaa yhteen olennaisen työpajatoiminnasta ”

 • Toivomme joululahjaksi jatkuvuutta ja toimintaedellytyksiä 

  Julkaistu:

  Luonto osaksi nuorten hyte-palveluita -hankkeen ammattilaiset istahtivat yhteisen pöydän ääreen ja kirjoittivat kirjeen joulupukille. Mitä yhteistä toivoivat Heli Siirilä ja Martta Ylilauri Vaasan yliopistosta sekä Sanna Vinblad ja Leena Välimaa Lapin ammattikorkeakoulusta? Tietenkin sitä, että etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitusleikkaukset perutaan.

  Lue uutinen ”Toivomme joululahjaksi jatkuvuutta ja toimintaedellytyksiä ”

 • Työpajatoiminnan käsikirja haastaa järjestelmän poterot 

  Julkaistu:

  Ei ole tärkeää tehdä päivä päivältä asioita paremmin. On tärkeää tehdä parempia asioita joka päivä. Sanonnassa on kyse pitkälle merkityksestä ja merkityksellisyydestä, jota koemme elämässämme. Siitä on kyse myös työpajatoiminnassa, toteaa Inton työpajatoiminnan alueellisen työn asiantuntija Tarja-Liisa Riipinen.

  Lue uutinen ”Työpajatoiminnan käsikirja haastaa järjestelmän poterot ”

 • Paja työkokeiluna  – uusi palvelumalli? 

  Julkaistu:

  Tässä blogissa Valkeakosken nuorten työpajaohjaaja Salla Lylynoja kuvaa prosessia, jossa Valkeakosken kaupunki päätti pitää nuorten työpajatoiminnan itsellään hyvinvointialuemuutoksessa. Nuorten työpajan palvelu muutettiin kuntouttavasta työtoiminnasta työkokeiluksi. Tämä jätti aukon kuntouttavaan työtoimintaan, mutta toi nuorten työpajaan entistä enemmän konkretiaa ja tavoitteellisuutta.

  Lue uutinen ”Paja työkokeiluna  – uusi palvelumalli? ”

 • Hyvinvointialueiden käytännöt haastavat työpajoja

  Julkaistu:

  Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Työllisyyttä edistävistä palveluista muun muassa kuntouttava työtoiminta oli ennen sote- uudistusta kuntien vastuulla. Kunnat saattoivat toteuttaa palvelun joko omana toimintanaan tai kilpailuttaa palvelun tuottamisen yksityisille palveluntuottajille, kuten työpajakentän kolmannen sektorin toimijoille, säätiöille ja yhdistyksille. Tässä blogissa Ote-säätiön toimitusjohtaja Tanja Vanharanta avaa hyvinvointialueiden mukanaan tuomia muutoksia säätiön näkökulmasta.

  Lue uutinen ”Hyvinvointialueiden käytännöt haastavat työpajoja”

 • Martat tarjoavat valmentautujille iloa ja hyvinvointia ruoasta 

  Julkaistu:

  Kun nuori itsenäistyy, on tärkeää hallita arjen perustaidot. Martat ovat kehittäneet nuorten arjen taitojen kurssitoimintaa yhteistyössä Into — etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n ja työpajojen kanssa syksystä 2015 alkaen. Martat tuovat pajoille omaa kotitalouden ja arjen taitojen erityisosaamistaan. Arki sujuvaksi –toiminta on kohdennettu juuri niille nuorille, joilla on erityistä tarvetta arjen taitojen vahvistamiselle. Tässä kirjoituksessa Marttojen Päivi Känsälä ja Piia Aho kertovat käytännön esimerkkien avulla, mistä Arki sujuvaksi –toiminnassa on kyse.

  Lue uutinen ”Martat tarjoavat valmentautujille iloa ja hyvinvointia ruoasta ”

 • Kuvakooste: 120 ammattilaista kokoontui eduskuntatalon edustalle mielenilmaukseen 

  Julkaistu:

  Katso kuvaaja Lauri Heinosen hieno kuvakooste keskiviikkona 22.11. järjestetystä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan mielenilmauksesta. Mielenilmauksen järjestivät Satakunnan kentän ammattilaiset, Into oli mukana paikan päällä. Mielenilmaukseen saapui myös nuorisoministeri Sandra Bergqvist sekä muutamia kansanedustajia.

  Lue uutinen ”Kuvakooste: 120 ammattilaista kokoontui eduskuntatalon edustalle mielenilmaukseen ”

 • Inton puheenjohtajaksi valittiin Bella Forsgren 

  Julkaistu:

  Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n sääntömääräinen syyskokous järjestettiin Helsingissä tiistaina 21. marraskuuta. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin jyväskyläläinen vihreiden kansanedustaja Bella Forsgren. Inton vuoden 2024 toiminta rakentuu otsikon Mihin sinä haluat kuulua -alle.

  Lue uutinen ”Inton puheenjohtajaksi valittiin Bella Forsgren ”

 • Leikkaukset lisäävät syrjäytymistä, heikentävät työllisyyttä ja kasvattavat kustannuksia

  Julkaistu:

  Suomen hallitus leikkaa laajasti sosiaaliturvasta ja heikossa asemassa olevien nuorten palveluista. Tavoitteena on vahvistaa taloutta ja työnteon kannustimia. Me Intossa katsomme, että leikkaukset päinvastoin heikentävät työllistymisen mahdollisuuksia ja lisäävät syrjäytymisen riskejä. Säästöt ovat lyhytnäköisiä: kustannukset vain vaihtavat paikkaa ja kasvavat korkoa. Into on laatinut lausunnot hallituksen keskeisistä lakiesityksistä. Leikkausten vaikutukset kumuloituvat ja heikentävät merkittävästi heikossa asemassa olevien tilannetta.

  Lue uutinen ”Leikkaukset lisäävät syrjäytymistä, heikentävät työllisyyttä ja kasvattavat kustannuksia”

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry