Ami 18v.

Me etsviät otimme kontaktia kauppakeskuksessa hengailevaan Amiin, joka kertoi, että on huomannut meidät ja alkoi heti testaamaan meitä suorilla kysymyksillä ja selvittämään, keitä oikein olemme. Ami oli selkeästi kiinnostunut meistä ja hakeutui usein seuraamme milloin minkäkin asian saattelemana. Hän testaili meitä puhumalla päihteidenkäytöstään ja tutkaili hätkähdämmekö hänen jutuistaan. Pikkuhiljaa hän alkoi kertomaan meille enemmän itsestään.

Ami täytti syksyn lopussa 18 vuotta ja veimme hänet kahville synttäreiden kunniaksi. Hän kertoi, että täysi-ikäisyys jokseenkin pelottaa häntä. Amilla oli myös ystävä mukana, joka oli vielä varautunut seurassamme. Ami tokaisi kaverilleen: ”Kyllä mullakin meni aikaa ennen kun aloin luottaa näihin” ja rikkoi samalla jään välillämme. Ami oli selkeästi keskeinen ja arvostettu hahmo kaveripiirissään. Se, että hän näyttäytyi avoimesti seurassamme, helpotti myös muiden nuorten kynnystä tehdä tuttavuutta kanssamme. Ami näytti ja kertoi meille paikoista, joissa nuoriso viihtyy ilta- ja viikonloppuaikoihin, mikä oli suuri luottamuksen osoitus.

Yhteydenpitomme jatkui syksyn ajan ja Ami kääntyi usein puoleemme kun hänellä oli huolia asumisen tai rahankäytön suhteen. Keväällä näimme Amia pitkän tauon jälkeen, koska oman kodin myötä hän oli vähentänyt oleskelua keskustassa. Ami tuli jutullemme intoa puhkuen. Hänellä oli ystävänsä kanssa suunnitelmia oman musiikin tekemisestä ja he halusivat auttaa myös muita nuoria tuomaan musiikillista osaamistaan lavalle.  Aloimme yhdessä nuorten ja nuorisokulttuurin työntekijöiden kanssa viedä asioita eteenpäin ja kesällä saimmekin olla näkemässä, kuinka upeaa osaamista muuten niin hiljaisista nuorista löytyi lavalla.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry