Helenan tarina

”Totta puhuen etsivistä tuli iso henkinen tuki. Välillä tuntui, että kaikki rutiinit ovat hukassa, mutta sentään yksi pysyi. Se oli etsivien tapaaminen.”

Tukea henkisiin ja käytännön haasteisiin

Helena, 22, sai apua etsivästä nuorisotyöstä sekä muuttoasioihin että henkiseen jaksamiseen. 

Muutin omaan asuntoon 18-vuotiaana ja hain silloin ensimmäistä kertaa apua etsivästä nuorisotyöstä. Muutossa oli paljon muistettavaa, ja virallisten asioiden hoitaminen tuntui yksin vaikealta. Kävelin itku kurkussa Ohjaamoon ja sain sanottua vain, että ”Tarviin apua näiden lomakkeiden täytössä”. 

Ohjaajat ohjasivat jättämään kengät eteiseen ja tulemaan peremmälle. He kertoivat, että olin tullut oikeaan paikkaan. Hetken kuluttua alettiin täyttämään Kelan papereita ja saatiinkin ne täytettyä. Etsivistä oli tällöin todella iso henkinen tuki. 

Millaista tukea olet saanut?

Sain jo ensimmäisellä kerralla etsiviltä ymmärrystä tilanteeseeni ja apua käytännön asioihin. 

Toisen kerran olin etsivien asiakkaana, kun sairastuin masennukseen 20-vuotiaana monien syiden seurauksena. Oli yksinäinen olo asioiden kanssa. Kävelin jälleen Ohjaamoon ja kysyin, olisiko paikalla joku, jolle voisi puhua vaikeista asioista. Minut ohjattiin etsivien luo. 

Olin apua hakiessani niin hajalla, etten muutamaan ensimmäiseen minuuttiin kyennyt puhumaan, kyyneleitä vain tulvi pitkin poskia. Hetken kuluttua sain sanottua, että ei mene kovin hyvin. Hetken kuluttua sain summattua vastoinkäymisiä muutamaan lauseeseen. 

Etsivät olivat ymmärtäväisiä. Helpotti, kun pääsin kertomaan huoleni ja tulin kuulluksi.

Kerroin tarvitsevani apua myöhemmin terapeutin etsimiseen, kunhan saisin B-lausunnon. Siihen asti tarvitsin henkistä tukea etsiviltä, jotta pärjäsin työelämässä edes jotenkin. Julkinen terveydenhuolto on tukossa, sinne sai aikoja korkeintaan kuukauden välein sairaanhoitajalle, joten siitäkään ei olisi ollut apua.

Aina aluksi tapaamisissa juteltiin kuulumiset: mitä viikon aikana oli tapahtunut ja oliko jotain uutta ajatusta noussut pintaan. 

Mikä merkitys etsivällä nuorisotyöllä on ollut?

Totta puhuen etsivistä tuli iso henkinen tuki. Välillä tuntui, että kaikki rutiinit ovat hukassa, mutta sentään yksi pysyi. Se oli etsivien tapaaminen. Aikanaan sopiva psykoterapeuttikin löytyi monen mutkan kautta ja usean tutustumiskäynnin jälkeen. 

Etsivistä oli moneen asiaan avuksi, sain tukea ja turvaa arkeen sekä rauhassa ja pienin askelin kerätä itsevarmuutta oman arjen hallintaan ja sairauden kanssa pärjäämiseen. 

Mitä sinulle kuuluu nyt?

Nykyään olen itse asiassa niin hyvin toipunut, etten tarvitse lainkaan lääkitystä. Myös asumiseen liittyvät asiat onnistuvat hyvin. Ilman etsiviä olisin varmaan hajoillut paljon enemmän paineen alla.

Meidän tavoitteenamme on Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tavoittavat 43 000 nuorta ja aikuista vuosittain. Ne vähentävät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, vahvistavat arjenhallintaa sekä tukevat kohti koulutusta ja työtä. Etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta tukea saaneet Helena, Ian, Julia, Raivo, Santeri, Sari, Sonja ja Tomi kertovat, millainen merkitys etsivällä nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla heidän elämässään oli ja mitä heille kuuluu nyt. Etsivää nuorisotyötä ja työpajatoimintaa tarvitaan tulevaisuudessakin toimimaan nuorten ja aikuisten rinnalla sekä tukemaan muita palveluita.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry