Raivon tarina

”Olen kiitollinen kaikesta saamastani avusta ja pidän edelleen silloin tällöin yhteyttä etsivään nuorisotyöntekijään.”

Työpajassa oppi suomen kieltä

Latvialainen Raivo, 32, on asunut Suomessa nyt 10 vuotta. Matkalla hän on saanut tukea etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta.

Yksi lapsuuteni haaveista oli matkustaa Pohjoismaihin, sillä rakastan lunta ja lumista luontoa. Kun kasvoin aikuiseksi, eräs ystäväni tarjosi minulle työtä Suomesta, joten saavuin Suomeen 2016. Tiesin heti, että haluaisin jäädä tänne.

Mitä merkitystä etsivällä nuorisotyöllä on ollut?

Olin suomen kielen kurssilla ja opettaja yhdisti minut etsivän nuorisotyöntekijän kanssa. Tapasimme etsivän kanssa usein, pohdimme yhdessä tulevaisuutta ja keskustelimme paljon haaveista, toiveista ja harrastuksista. Lisäksi sain tukea arkisiin asioihin, hoidimme esimerkiksi Kela-asioita yhdessä..

Tapaamisistamme vuosien varrella on ollut minulle todella paljon apua. Kurssin jälkeen etsimme yhdessä työpaikkaa ja pääsinkin töihin.

Mitä merkitystä työpajatoiminnalla on ollut?

Eräs ystäväni suositteli minulle nuorten työpajaa. Siellä oli todella helppo keskustella ryhmänohjaajien kanssa eikä ollut kynnystä pyytää ja saada apua. Pajassa oli ylipäätään aina positiivinen tunnelma. Etsimme yhdessä työpaikkoja ja autoimme ihmisiä työpajan lähettyvillä.

Opin nuorten työpajalla paljon, esimerkiksi arvostamaan vanhempia ihmisiä. Opin myös paljon suomalaisesta kulttuurista ja perinteistä sekä kaikkein tärkeimpänä: opin puhumaan suomen kieltä.

Yksi ikimuistoisimmista hetkistä oli päästä nuorten työpajan kautta ensimmäistä kertaa jääkiekkopeliin. Siitä lähtien Rauman Lukko on ollut suosikkijoukkueeni.

Nuorten työpajan jälkeen olin motivoituneempi järjestämään elämääni, koska arvostan nyt eri tavalla elämää ylipäänsä sekä välitän enemmän muista ihmisistä. Sain työpajasta varmuutta huolehtia itsestäni, läheisistä ystävistä sekä perheestäni.

Mitä sinulle kuuluu nyt?

Olen kihloissa ja minulla on yksivuotias lapsi, odotamme toista lasta. Nautin tällä hetkellä tavallisesta arjesta, jota saan jakaa perheeni ja ystävieni kanssa. Asun unelmapaikassa lähellä järvenrantaa, ja meillä on iso piha.

Minulla on kokoaikatyö siivousalalla. Työ on yötyötä, joten välillä se on raskasta.

Olen kiitollinen kaikesta saamastani avusta ja pidän edelleen silloin tällöin yhteyttä etsivään nuorisotyöntekijään.

Meidän tavoitteenamme on Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tavoittavat 43 000 nuorta ja aikuista vuosittain. Ne vähentävät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, vahvistavat arjenhallintaa sekä tukevat kohti koulutusta ja työtä. Etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta tukea saaneet Helena, Ian, Julia, Raivo, Santeri, Sari, Sonja ja Tomi kertovat, millainen merkitys etsivällä nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla heidän elämässään oli ja mitä heille kuuluu nyt. Etsivää nuorisotyötä ja työpajatoimintaa tarvitaan tulevaisuudessakin toimimaan nuorten ja aikuisten rinnalla sekä tukemaan muita palveluita.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry