Jani Suomalainen, Espoo

Alue: Pääkaupunkiseutu
Etsivänä: Syyskuusta 2011

Mikä etsivässä nuorisotyössä on hienoa? 

Toimia erilaisissa tilanteissa eri ihmisten kanssa. Nähdä kuinka asiat järjestyvät ja kuinka nuori ottaa kiinni omista asioistaan.

Kerro mieleenpainuvin tarina nuoresta.

Työuran alussa sain kutsun tulla koululle kuraattorin ja nuoren tapaamiseen. Nuori oli päättänyt lopettaa opiskelun lukiossa ja etsiä jotain töitä. Kävimme yhdessä läpi mitä koulusta ero merkitsee, miten ero vaikuttaa jatkossa ja mitä vaihtoehtoja nuorella on jatkon suhteen. Nuori halusi miettiä vaihtoehtoja ja sen aikaa kokeilla vielä opintoja. Pari viikkoa myöhemmin nuori oli päättänyt lopettaa ja kyseli myös työpajoista, joka oli yksi vaihtoehto jatkopolun rakentamiseen. Teimme nopeasti nuoren kanssa seuraavat askeleet eli työttömäksi ilmoittautumisen ja pajahakemuksen, jotta nuori ennättäisi mukaan seuraavaan pajajakson alkuun. Nuori tuli valituksi ja pääsi aloittamaan pajalla, jota kautta hän pääsi jatkamaan samaa alaa oppisopimuksella. Myöhemmin, reilun vuoden kuluttua tavatessa nuori oli todella iloinen, että oli löytänyt polun ja saanut apua.

Miten maailmasta tehdään parempi paikka?

Kohdatkaa nuoret aidosti, siinä hetkessä ja oikeasti kuunnellen. Antakaa nuorelle mahdollisuus vaikuttaa  omalla mielipiteellään. Luottamuksen rakentaminen voi ottaa aikansa, mutta on pohja hyvälle ohjaukselle. 

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry