Sariia Linnamurto, Savonlinna

Alue: Etelä-Savo
Etsivänä: Kesäkuusta 2008

Mikä etsivässä nuorisotyössä on hienoa?

Tietenkin nuoret, heidän auttaminen ja heihin tutustuminen. Onnistumisen kokemukset, ja erilaiset nuorten tilanteet ja tarinat. Hienoa on myös se, että saa kokeilla erilaisia työmuotoja ja tapoja tehdä työtä; saa tehdä nuorisotyötä! 

Kerro mieleenpainuvin tarina nuoresta.

Yksi mieleenpainuvista nuorten tarinoista on ollut nuoren tilanne, jossa nuorella oli paljon haasteita elämässään, monella eri osa-alueella. Nuoren kanssa hoidettiin paljon käytännön asioita, jotta arki rullasi. Käytiin keskusteluja, tsemppasin ja kuuntelin. Vuosien jälkeen hän kertoi tahtovansa muutosta elämäänsä. Nuori lähti kuntoutukseen erittäin haastavassa tilanteessa. Useiden kuukausien jälkeen nuori tuli lomalle kuntoutuksesta ja hänen olemuksensa, tilanteensa, motivaationsa ja elämänhallintansa, oli saanut hänet muuttumaan rauhallisemmaksi ja paremmin voivaksi. Hän pyysi anteeksi, jos oli vuosien aikana käyttäytynyt huonosti ja kiitti avusta. Tämä jäi mieleen, miten tärkeä asia se anteeksipyyntö nuorelle oli ja se, että se apu oli edelleen siellä. Nuoren muutos oli valtava ja sitä oli ilo seurata. Ylipäätään on hienoa huomata se hetki, kun nuori alkaa luottamaan, kokee saavansa apua ja pystyy ottamaan yhteyttä, oli asia mikä tahansa. 

Terveisiä opetus- ja kulttuuriministeriölle ja aluehallintovirastolle:

Kiitos etsivän nuorisotyön tukemisesta ja työn kehittämisestä, niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin. Toivottavasti työmuotoa rahoitetaan jatkossakin, sillä se on tärkeä osa nuorten palvelujärjestelmää ja vaikea korvattava, jos se otettaisiin pois. Pidetään huolta nuorisotyön arvostuksesta.  Rinnalla kulkijoita ja sellaisia tyyppejä, jotka voi kohdata rauhassa, tarvitaan nuorten elämässä.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry