Mitä on etsivä nuorisotyö?

Etsivä nuorisotyö tarjoaa kaikille alle 29-vuotiaille mahdollisuuden henkilökohtaiseen ohjaukseen ja tukeen. Ensisijaisesti etsivät nuorisotyöntekijät palvelevat koulutuksen tai työelämän ulkopuolella olevia nuoria sekä niitä, jotka toivovat apua johonkin itseä askarruttavaan asiaan. Etsivät auttavat nuoria rakentamaan oman näköistä elämää – olosuhteita, joihin voi olla itse tyytyväinen ja joiden avulla voi jatkaa luottavaisin mielin eteenpäin.

Etsivä nuorisotyöntekijä on rinnalla kulkija, joka auttaa selvittämään, miten ottaa seuraava askel. Mikään asia ei ole liian pieni tai liian suuri yhdessä ratkottavaksi! Jos tunnet olevasi yksin tai et tiedä keneltä jotain asiaa kysyisit, on etsivä nuorisotyöntekijä se henkilö, jonka puoleen kannattaa kääntyä. Etsiviin voi aina ottaa yhteyttä helposti, luottamuksellisesti ja ilmaiseksi.

Etsivän nuorisotyöntekijän kanssa voi miettiä esimerkiksi:

 • ihan tavallisia arjen tilanteita ja tekemisiä
 • ihmissuhteita, sosiaalista elämää, vapaa-aikaa ja harrastuksia
 • terveyttä, jaksamista ja mielen hyvinvointia
 • opiskelupaikkoja ja työpaikkoja tai mahdollisuuksia kuntoutukseen
 • raha-asioita, toimeentuloa, tukien ja etuuksien (esim. Kela) hakemista
 • työttömäksi ilmoittautumista, TE-toimiston tai työllisyyspalvelujen kanssa asiointia.

Ei ole asiaa, josta et voisi etsivältä kysyä, eikä ole asiaa, johon et yhdessä etsivän kanssa löytäisi vastauksia! Etsivä nuorisotyö tukee niissä asioissa, jotka nuori itse kokee tärkeäksi. Tapaamiset järjestetään siellä, missä nuori toivoo ja missä hänen on hyvä olla. Paikkana voi hyvin olla esimerkiksi kahvila, puisto, etsivän nuorisotyön toimitilat, tai vaikkapa nuoren oma koti.

Kuinka etsivään nuorisotyöhön saa yhteyden?

 1. Onko sinulla ehkä mielessä pieniä tai suuria kysymyksiä?
 2. Etsi lähin etsivä nuorisotyöntekijä entit.fi -sivulta.
 3. Ota etsivään yhteyttä itsellesi mieleisellä tavalla: puhelulla, viestillä, sähköpostilla, sosiaalisessa mediassa, tai jättämällä yhteydenottopyyntö yhteysetsivään.fi -sivustolla.
 4. Kerro avoimesti ja rohkeasti, mitä asiasi koskee – tai yksinkertaisesti sano, että kaipaat juttuseuraa.
 5. Tutustu rohkeasti ja luota lujasti etsivään, joka sinua pian lähestyy.

Etsivä nuorisotyö toimii kaikissa Suomen kunnissa. Kaikki alle 29-vuotiaat nuoret voivat olla milloin tahansa yhteydessä kotikuntansa etsivään nuorisotyöhön. Nuoren itsensä lisäksi myös hänen lähipiirinsä voi olla yhteydessä etsivään nuorisotyöhön.

Lisäksi mikäli nuorten kanssa toimivat yhdistykset, säätiöt tai muut nuorten harrastustoimintaa tarjoavat yhteisöt arvioivat nuoren olevan etsivän nuorisotyön tarpeessa, voivat ne nuoren (tai alaikäisen nuoren huoltajan) suostumuksella ilmoittaa hänen yhteystietonsa etsivälle nuorisotyölle. Etsivät nuorisotyöntekijät toimivat aina nuoren suostumuksella – myös silloin, kun yhteydenottaja on joku muu kuin nuori itse.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry