Petra Reinikainen, Työpaja Junki

Alue: Pohjanmaa
Työpajalla: kolmisen vuotta, yksilövalmentaja

Mikä työpajatoiminnassa on hienoa?

Valmentautujat, onnistumiset, kehittäminen ja kehittyminen, moniammatillisuus, monipuolisuus ja vaihtelevuus.

Kerro mieleenpainuvin tarina valmentautujasta.

Nuori mies ohjautui työpajalle marraskuussa 2019. Havaitsin heti nuoressa olevan potentiaalin. Hänellä itsellä oli vahva halu työelämään. Haasteena nuori itse piti pitkittynyttä työttömyyttä ja luottoa omaan osaamiseen ja kykyihin. Nuori lähti itse aktiivisesti mukaan työskentelyyn nopeasti. Hän otti vastaan annetun tiedon niistä palveluista, jotka voisivat hyödyttää häntä. Hän oli valmis ottamaan vastaan palveluita nopeasti. Lisäksi hän sitoutui työpajalla käymiseen ja muihin hänelle räätälöityihin palveluihin erinomaisesti. Palvelukokonaisuus muodostui nopeasti toimivaksi. Hänellä itsellään oli motivaatio ja se kasvoi onnistumisen kokemusten kautta entisestään. Itseluottamus ja itsevarmuus lisääntyivät todella paljon. Seitsemän kuukautta työpajalle saapumisen jälkeen hän siirtyi työelämään palkkatuella. Aloittaessaan työpajalla tämä nuori oli hiljainen, melko ujo ja sosiaaliset tilanteet ahdistivat häntä. Nyt hän on hymyilevä, reipas, rohkea omia asioitaan itsenäisesti hoitava omilla jaloillaan tukevasti seisova nuori aikuinen mies. Hän on osa tätä yhteiskuntaa ja tekee merkittävää ja tärkeää työtä itselleen sekä yhteiskunnalle.

Terveisiä opetus- ja kulttuuriministeriölle ja aluehallintovirastoille:

  • Terapiatakuu
  • Ohjausresursseja työpajatoimintaan lisättävä, valmentautujien tarpeet ja ohjausresurssit eivät kohtaa.
  • Työpajatoiminnan tarkoituksen kirkastaminen, perustehtävänä ei ole sakkolistojen purkaminen.
  • Oppilaitoksille ja työpajoille lisää rahoitusta, jonka avulla oppilaitosyhteistyötä ja työelämä lähtöisyyttä voidaan kehittää entisestään.
  • Opinnollistamisen hyödyntäminen työelämälähtöisyydessä.
  • Työpajakentällä toimivien eri alojen ammattilaisten työn vaativuuden ja monimuotoisuuden esille tuominen ja arvostamisen lisääminen.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry