Santerin tarina

”Etsivästä nuorisotyöstä sain oikean suunnan ja huomattavan henkisen tuen, joka vahvisti minua itsekin hakemaan nuorisopuolelle.”

Etsivän nuorisotyön avulla omalle polulle

Santeri, 31, valmistui keväällä 2022 nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Polku omaan ammattiin löytyi etsivän nuorisotyön avulla.

Olin etsivän nuorisotyön parissa talvella 2017–2018. Olin ollut muutaman vuoden työttömänä ja tilanteessa, jossa en kirjaimellisesti jaksanut välillä nousta edes sängystä ylös. Oloni oli rankka sekä henkisesti että fyysisesti. Olin loukannut selkäni, jonka takia jouduin jättämään aiemmat opinnot kesken.

Millaista tukea sait etsivästä nuorisotyöstä?

Tapasimme nuorisotyöntekijän kanssa noin 1–2 kertaa viikossa yleensä jossain kahvilassa tai muualla, missä saimme jutella rauhassa asioita läpi. Pohdimme yhdessä keinoja, joilla pääsisin eteenpäin. En tiennyt yhtään, mikä minua kiinnostaisi tai mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa.

Monen tapaamisen jälkeen päätimme, että lähtisin mukaan kuntouttavaan työtoimintaan, jonka kautta päädyin nuottivalmennukseen ja työkokeiluun nuorisoalalle ja sitä kautta opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

Valmistuin alle kahdessa vuodessa ja pääsin suoraan töihin.

Mikä merkitys etsivällä nuorisotyöllä oli?

En tiedä missä olisin, jos en olisi ollut mukana etsivässä nuorisotyötoiminnassa silloin.

Parhaiten itselleni on etsivästä nuorisotyöstä jäänyt mieleen se henkinen tuki, mitä he tarjosivat minulle. Jokaisella tapaamiskerralla pääsin juttelemaan ongelmistani ja huolistani, ja he todellakin olivat läsnä kuuntelemassa ja tsemppaamassa minua eteenpäin. Kiitos siis koko sydämestäni, että olette olleet osa tätä prosessiani.

Etsivästä nuorisotyöstä sain oikean suunnan ja huomattavan henkisen tuen, joka vahvisti minua itsekin hakemaan nuorisopuolelle. Nykyisen elämäntilanteeni nähden etsivä nuorisotyö on vahvistanut minua olemaan vahvempi ja parempi nuorisotyöntekijä. Voin jakaa nuorille sitä henkistä tukea, mitä olen itsekin saanut nuorempana.

Mitä sinulle kuuluu nyt?

Elämäntilanteeni on tällä hetkellä mielestäni erittäin hyvä. Asun kihlattuni kanssa kaksiossa kissamme Ninjan kanssa. Toimin nuoriso-ohjaajana Helsingin kaupungilla, pääasiassa avoimessa toiminnassa. Nautin erittäin paljon omasta työstäni ja siitä että pystyn olemaan läsnä nuorille ja viettämään aikaa heidän kanssaan.

Kannustan nuoria vaikeissa tilanteissa olemaan yhteyksissä etsivään nuorisotyöntekijään, heiltä saa apua monenlaisiin ongelmiin. Etsivät nuorisotyöntekijät tekevät paljon töitä, että jokaisella nuorella olisi hyvä olla, ja kannustavat nuoria eteenpäin.

Meidän tavoitteenamme on Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tavoittavat 43 000 nuorta ja aikuista vuosittain. Ne vähentävät yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, vahvistavat arjenhallintaa sekä tukevat kohti koulutusta ja työtä. Etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta tukea saaneet Helena, Ian, Julia, Raivo, Santeri, Sari, Sonja ja Tomi kertovat, millainen merkitys etsivällä nuorisotyöllä ja työpajatoiminnalla heidän elämässään oli ja mitä heille kuuluu nyt. Etsivää nuorisotyötä ja työpajatoimintaa tarvitaan tulevaisuudessakin toimimaan nuorten ja aikuisten rinnalla sekä tukemaan muita palveluita.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry