Tanja Jokiniemi, Lapinlahti

Alue: Pohjois-Savo
Etsivänä: Syyskuusta 2014

Mikä etsivässä nuorisotyössä on hienoa?

Miten sen nyt sanois -kaikki. Mutta varsinkin se kuinka tämä työ tavoittaa nuoret ja näkee kuinka he etenevät elämässään eteenpäin.

Kerro mieleenpainuvin tarina nuoresta.

Niitä on monta, mutta kun yksi pitää valita niin se tulee tässä. Sosiaalisia tilanteita erittäin paljon pelkäävä nuori, aloitti käynnit minun luona koulun ilmoitettua hänet etsivään nuorisotyöhön. Joka kerta kun hän tuli toimistoon kädet täristen ja ääni väristen, tiesin että nyt tarvitaan aikaa. Hän ei ollut mihinkään valmis, ei valmis kohtamaan ketään muuta perheen ulkopuolista. Kahdeksan kuukautta tapasimme säännöllisesti, keskustelimme, mietimme tulevaisuutta. Sitten tuli se päivä, että hän päätti tavata mahdollisen terapeuttinsa. Terapeutti tuli mukaan yhdelle tapaamiselle ja nuori sai jäädä miettimään ottaako palvelua vastaan, antaako itselleen mahdollisuuden. Kolme kuukautta asiaa pohdittuamme hän oli valmis terapiaan, mutta kuinkas kävi?

Hänen ensimmäisellä kerralla kohtaamansa terapeutti lähti muihin tehtäviin ja varataulla ajalla olisikin uusi ihminen tavattavana. Lupasin lähteä ensimmäiselle käynnille mukaan tueksi ja turvaksi. Ja tästä se matka alkoi kohti sosiaalisempaa elämää. Terapian alettua mukaan on myös pääsyt kunnan sosiaalipalveluohjaus, TE-palvelut ja KELA yhteistyössä nuoren kanssa, jossa kuntoutussuunnitelmaa on viety nuoren ehdoilla eteenpäin. Aivan huippua on ollut huomata, miten tässä nuoren tilanteessa kaikilta toimijoilta on löytynyt kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Nekin asiat, jotka alussa ei edes kestäneet puheeksi ottoa, oli omaan asuntoon muutto, sosiaalisen vahvistamisen kautta aloitettava kunnan kuntouttavatyötoiminta ja itsenäinen käynti kaupassa ovat tänä päivänä saavutettu. Kaikkiaan etsivä nuorisotyö oli nuoren tukena kolme ja puolivuotta ja nyt saimme siirtää hänet työpaja työvalmentajan asiakkaaksi. Tämä oli nuorelle varmasti elämänsä yksi suurin seikkailu ja etsivälle nuorisotyölle aivan huikea kokemus kuinka nuori tuella, ymmärryksellä ja ajan kanssa alkoi kuntoutumaan kohti omaa elämää.

Etsivän nuorisotyön toive nuorten vanhemmille!

Ottakaa lapsenne ja nuorenne mukaan arkisiin kotiaskareisiin. Tehkää yhdessä. Lapsilla ja nuorilla on oikeudet, mutta opettakaa heille myös, että oikeudet tuovat velvollisuuksia ja vastuuta omista tekemisistään. Ja ne tärkeimmän sanat KIITOS, OLE HYVÄ ja ANTEEKSI.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry