Ajankohtaista

 • Rannikkopajat vertaisauditoitiin huippuluokan työpajaksi 

  Julkaistu:

  Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän alla toimiva Rannikkopajat todettiin vertaisauditoinnissa huippuluokan työpajaksi. Rannikkopajat on ensimmäinen työpaja, joka saa Inton hallinnoimassa auditoinnissa täydet kolme tähteä. Tässä tekstissä työpajajohtaja Virpi Jonsson Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymästä kertoo tarkemmin Rannikkopajojen ajatuksia ja kokemuksia laatutyöstä. 

  Lue uutinen ”Rannikkopajat vertaisauditoitiin huippuluokan työpajaksi ”

 • Nuorisotyöntekijät ovat nuorten oikeuksien ajajia

  Julkaistu:

  Nuorisotyötä ohjaavan nuorisolain tavoitteina on edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Nuorisotyön merkityksellisyys näiden tavoitteiden toteutumisessa on kiistaton.  Lain tavoitteiden toteutumiseksi tulee nuorisotyöntekijöiden toimia nuorten oikeuksien ajajina ja vaikuttamalla yhteiskunnan eri tasoilla nuorten elinoloihin. Tässä blogissa Leppävirran kunnan nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattori Inka Luostarinen pohtii nuorisotyön roolia nuorten oikeuksien näkökulmasta. Nuorisotyön … Jatkuu

  Lue uutinen ”Nuorisotyöntekijät ovat nuorten oikeuksien ajajia”

 • Kyllähän me aikuiset jaksamme, mutta jaksavatko nuoret?

  Julkaistu:

  Nuorten mielenterveys on kriisissä. Mitä voimme tehdä asialle? Voimmeko me ratkaista ongelman? Kannatella nuoria ja pelastaa, jos ei koko maailmaa, niin Suomi mielenterveyskriisistä? Tätä pohtii vuoden viimeisessä Inton blogissa etsivä nuorisotyöntekijä Maria Nyman Kalajoelta. Voidaan yrittää, mutta ei mahdeta yksin onnistua. Minä yritin täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Huolestuin ihan totaalisesti kaupunkimme mielenterveysyksikön jonosta ja lähdin laittamaan vetoomuksia … Jatkuu

  Lue uutinen ”Kyllähän me aikuiset jaksamme, mutta jaksavatko nuoret?”

 • Tuore käsikirja kokoaa yhteen olennaisen työpajatoiminnasta 

  Julkaistu:

  Kun ihminen on ulkona yhteiskunnasta ja jopa omasta elämästään, yhteisöllisyyden areenoita voi olla vaikea löytää arkeensa. Monelle yksinäisyyttä kokeneille työpajan yhteisöön kuuluminen ja siinä toimiminen on korjaava kokemus, joka tukee mielen hyvinvointia. Työpajatoiminnan käsikirja tarjoaa kokonaisvaltaisen katselmuksen työmuodon perusteista, toimintaympäristöstä ja valmennuksesta.

  Lue uutinen ”Tuore käsikirja kokoaa yhteen olennaisen työpajatoiminnasta ”

 • Toivomme joululahjaksi jatkuvuutta ja toimintaedellytyksiä 

  Julkaistu:

  Luonto osaksi nuorten hyte-palveluita -hankkeen ammattilaiset istahtivat yhteisen pöydän ääreen ja kirjoittivat kirjeen joulupukille. Mitä yhteistä toivoivat Heli Siirilä ja Martta Ylilauri Vaasan yliopistosta sekä Sanna Vinblad ja Leena Välimaa Lapin ammattikorkeakoulusta? Tietenkin sitä, että etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitusleikkaukset perutaan.

  Lue uutinen ”Toivomme joululahjaksi jatkuvuutta ja toimintaedellytyksiä ”

 • Työpajatoiminnan käsikirja haastaa järjestelmän poterot 

  Julkaistu:

  Ei ole tärkeää tehdä päivä päivältä asioita paremmin. On tärkeää tehdä parempia asioita joka päivä. Sanonnassa on kyse pitkälle merkityksestä ja merkityksellisyydestä, jota koemme elämässämme. Siitä on kyse myös työpajatoiminnassa, toteaa Inton työpajatoiminnan alueellisen työn asiantuntija Tarja-Liisa Riipinen.

  Lue uutinen ”Työpajatoiminnan käsikirja haastaa järjestelmän poterot ”

 • Paja työkokeiluna  – uusi palvelumalli? 

  Julkaistu:

  Tässä blogissa Valkeakosken nuorten työpajaohjaaja Salla Lylynoja kuvaa prosessia, jossa Valkeakosken kaupunki päätti pitää nuorten työpajatoiminnan itsellään hyvinvointialuemuutoksessa. Nuorten työpajan palvelu muutettiin kuntouttavasta työtoiminnasta työkokeiluksi. Tämä jätti aukon kuntouttavaan työtoimintaan, mutta toi nuorten työpajaan entistä enemmän konkretiaa ja tavoitteellisuutta.

  Lue uutinen ”Paja työkokeiluna  – uusi palvelumalli? ”

 • Hyvinvointialueiden käytännöt haastavat työpajoja

  Julkaistu:

  Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Työllisyyttä edistävistä palveluista muun muassa kuntouttava työtoiminta oli ennen sote- uudistusta kuntien vastuulla. Kunnat saattoivat toteuttaa palvelun joko omana toimintanaan tai kilpailuttaa palvelun tuottamisen yksityisille palveluntuottajille, kuten työpajakentän kolmannen sektorin toimijoille, säätiöille ja yhdistyksille. Tässä blogissa Ote-säätiön toimitusjohtaja Tanja Vanharanta avaa hyvinvointialueiden mukanaan tuomia muutoksia säätiön näkökulmasta.

  Lue uutinen ”Hyvinvointialueiden käytännöt haastavat työpajoja”

 • Martat tarjoavat valmentautujille iloa ja hyvinvointia ruoasta 

  Julkaistu:

  Kun nuori itsenäistyy, on tärkeää hallita arjen perustaidot. Martat ovat kehittäneet nuorten arjen taitojen kurssitoimintaa yhteistyössä Into — etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n ja työpajojen kanssa syksystä 2015 alkaen. Martat tuovat pajoille omaa kotitalouden ja arjen taitojen erityisosaamistaan. Arki sujuvaksi –toiminta on kohdennettu juuri niille nuorille, joilla on erityistä tarvetta arjen taitojen vahvistamiselle. Tässä kirjoituksessa Marttojen Päivi Känsälä ja Piia Aho kertovat käytännön esimerkkien avulla, mistä Arki sujuvaksi –toiminnassa on kyse.

  Lue uutinen ”Martat tarjoavat valmentautujille iloa ja hyvinvointia ruoasta ”

 • Kuvakooste: 120 ammattilaista kokoontui eduskuntatalon edustalle mielenilmaukseen 

  Julkaistu:

  Katso kuvaaja Lauri Heinosen hieno kuvakooste keskiviikkona 22.11. järjestetystä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan mielenilmauksesta. Mielenilmauksen järjestivät Satakunnan kentän ammattilaiset, Into oli mukana paikan päällä. Mielenilmaukseen saapui myös nuorisoministeri Sandra Bergqvist sekä muutamia kansanedustajia.

  Lue uutinen ”Kuvakooste: 120 ammattilaista kokoontui eduskuntatalon edustalle mielenilmaukseen ”

 • Inton puheenjohtajaksi valittiin Bella Forsgren 

  Julkaistu:

  Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n sääntömääräinen syyskokous järjestettiin Helsingissä tiistaina 21. marraskuuta. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin jyväskyläläinen vihreiden kansanedustaja Bella Forsgren. Inton vuoden 2024 toiminta rakentuu otsikon Mihin sinä haluat kuulua -alle.

  Lue uutinen ”Inton puheenjohtajaksi valittiin Bella Forsgren ”

 • Leikkaukset lisäävät syrjäytymistä, heikentävät työllisyyttä ja kasvattavat kustannuksia

  Julkaistu:

  Suomen hallitus leikkaa laajasti sosiaaliturvasta ja heikossa asemassa olevien nuorten palveluista. Tavoitteena on vahvistaa taloutta ja työnteon kannustimia. Me Intossa katsomme, että leikkaukset päinvastoin heikentävät työllistymisen mahdollisuuksia ja lisäävät syrjäytymisen riskejä. Säästöt ovat lyhytnäköisiä: kustannukset vain vaihtavat paikkaa ja kasvavat korkoa. Into on laatinut lausunnot hallituksen keskeisistä lakiesityksistä. Leikkausten vaikutukset kumuloituvat ja heikentävät merkittävästi heikossa asemassa olevien tilannetta.

  Lue uutinen ”Leikkaukset lisäävät syrjäytymistä, heikentävät työllisyyttä ja kasvattavat kustannuksia”

 • Valtakunnan ykkösopinnollistaja on Joensuun nuorisoverstas ja TUVA-malli

  Julkaistu:

  Millaista on työpajojen ja koulutuksenjärjestäjien yhteistyö vuonna 2023? Mihin suuntaan opinnollistaminen lähtee hallitusohjelmakirjausten jälkeen? Millaisia hyviä käytänteitä opinnollistamisen tiimoilta on kulununeen vuoden aikana kehitetty? Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia tiistaina 14. marraskuuta järjestetyssä Synergiaseminaarissa. 

  Lue uutinen ”Valtakunnan ykkösopinnollistaja on Joensuun nuorisoverstas ja TUVA-malli”

 • Työpajalla herää toivon näkökulmia 

  Julkaistu:

  Toivon ylläpito on keskeinen mielenterveyden edistämisen osa ja jokaisen työpajatoiminnan ammattilaisen tehtävä. Mielenterveyttä voidaan kuitenkin edistää myös monin muin keinoin aina yksilön tasolta mielenterveyttä tukevaan yhteiskuntaan asti. Minimissään se on sitä, että kääritään hihat ja toteutetaan toimintaa kuten tähänkin asti. Tässä blogissa Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskuksen asiantuntija Katri Peräaho avaa toivon merkitystä työpajatoiminnassa.

  Lue uutinen ”Työpajalla herää toivon näkökulmia ”

 • Satakunnasta ponnistaa mielenilmaus, Into on paikalla  

  Julkaistu:

  Satakunnan etsivän nuorisotyön ammattilaiset organisoivat mielenilmauksen eduskuntatalon edustalle 22. marraskuuta kello 13-15. Into on paikalla mielenilmauksessa, mutta ei vastaa tapahtuman järjestelyistä. Mielenilmauksella vastustetaan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitusleikkauksia.

  Lue uutinen ”Satakunnasta ponnistaa mielenilmaus, Into on paikalla  ”

 • Työpaja yhteisönä: arvona yhteisöllisyys 

  Julkaistu:

  Yhteisöllisyys tarkoittaa kokemusta, joka syntyy sujuvasta yhdessä tekemisestä ja toimimisesta. Se koostuu vuorovaikutuksesta, yhdessä olemisesta ja tekemisestä, henkilökohtaisesti merkittävistä sosiaalisista suhteista, luottamuksesta, arvostuksesta, yhteenkuuluvuudesta, itsensä tärkeäksi kokemisesta ja vertaistuesta. (Työpajatoiminnan laatukäsikirja, 2022). Tässä blogissa Inton kouluttaja Susanna Palo pohtii yhteisöllisyyttä työpajalla.

  Lue uutinen ”Työpaja yhteisönä: arvona yhteisöllisyys ”

 • Nuorten hyvinvointi helisi puheissa, mutta ei näy teoissa 

  Julkaistu:

  Hallitusohjelmassa yhdeksi hallituskauden painopisteeksi nostettiin nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja hyvinvoinnin lisääminen. Budjettiriihessä tämä panostaminen kuitenkin konkretisoitui leikkauksiksi. Sekä etsivän nuorisotyön että työpajatoiminnan rahoituksesta vähennetään 2,3 miljoonaa euroa. Tässä blogitekstissä Inton vaikuttamisen tiimi eli toiminnanjohtaja Timo Kontio, vaikuttamistyön asiantuntija Reetta Pietikäinen ja viestintäpäällikkö Annemari Kivivuori arvioivat poliittisen päätöksen seurauksia ja avaavat vaikuttamisen prosesseja.

  Lue uutinen ”Nuorten hyvinvointi helisi puheissa, mutta ei näy teoissa ”

 • Uusi opas tarjoaa työkaluja kestävä toiminnan ja kiertotalouden käsittelyyn  

  Julkaistu:

  Kiertotalous, vastuullisuus ja kestävä toiminta ovat jo arkea työelämässä. Tässä blogissa Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen projektisuunnittelijat Tuija Hyyrynen ja Aurora Juntunen valottavat aihetta uraohjauksen näkökulmasta. Hankkeessa on tuotettu Työkaluja kestävän työelämän uraohjaukseen –opas, joka sisältää asiakastyössä kertyneet opit ja oivallukset uraohjaajille ja ohjaustyötä tekeville.

  Lue uutinen ”Uusi opas tarjoaa työkaluja kestävä toiminnan ja kiertotalouden käsittelyyn  ”

 • Työpajan nuoret olivat mukana Jäätikkövaellus-pelin kehityksessä

  Julkaistu:

  Tässä blogissa yksilövalmentaja Jenni Peräaho Palvelukeskus Telakan työpajatoiminnasta kuvaa prosessia, jossa nuoret kehittivät Jäätikkövaellus-peliä. Kehitysprojekti antoi työpajan nuorille tunteen vaikuttamisesta ja auttoi pohtimaan mielenterveyteen liittyviä ilmiöitä ja stigmoja. Jutusta löydät myös lisätietoa pelistä.

  Lue uutinen ”Työpajan nuoret olivat mukana Jäätikkövaellus-pelin kehityksessä”

 • Päihteet: Työpajatoiminnan käsikirja tarjoaa vinkkejä puheeksiottoon

  Julkaistu:

  Nuorten siirtyminen kohti aikuisuutta on monimutkainen ja vaativa prosessi. Heidän tarpeensa kuulua johonkin ryhmään, kokeilla rajojaan ja löytää paikkansa maailmassa voivat johtaa erilaisiin haasteisiin. Samaan aikaan nuorilla voi olla haasteita käsitellä ja ilmaista omia tunteitaan. Joidenkin nuorten kohdalla tämä voi johtaa päihteiden kokeiluun ja mahdolliseen väärinkäyttöön. Tässä blogissa asiantuntija Mika Piipponen Ehyt ry:stä avaa ehkäisevän päihdetyön asemaa työpajatoiminnan arjessa.

  Lue uutinen ”Päihteet: Työpajatoiminnan käsikirja tarjoaa vinkkejä puheeksiottoon”

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry