Ajankohtaista

 • Työpajalla herää toivon näkökulmia 

  Julkaistu:

  Toivon ylläpito on keskeinen mielenterveyden edistämisen osa ja jokaisen työpajatoiminnan ammattilaisen tehtävä. Mielenterveyttä voidaan kuitenkin edistää myös monin muin keinoin aina yksilön tasolta mielenterveyttä tukevaan yhteiskuntaan asti. Minimissään se on sitä, että kääritään hihat ja toteutetaan toimintaa kuten tähänkin asti. Tässä blogissa Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskuksen asiantuntija Katri Peräaho avaa toivon merkitystä työpajatoiminnassa.

  Lue uutinen ”Työpajalla herää toivon näkökulmia ”

 • Satakunnasta ponnistaa mielenilmaus, Into on paikalla  

  Julkaistu:

  Satakunnan etsivän nuorisotyön ammattilaiset organisoivat mielenilmauksen eduskuntatalon edustalle 22. marraskuuta kello 13-15. Into on paikalla mielenilmauksessa, mutta ei vastaa tapahtuman järjestelyistä. Mielenilmauksella vastustetaan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoitusleikkauksia.

  Lue uutinen ”Satakunnasta ponnistaa mielenilmaus, Into on paikalla  ”

 • Työpaja yhteisönä: arvona yhteisöllisyys 

  Julkaistu:

  Yhteisöllisyys tarkoittaa kokemusta, joka syntyy sujuvasta yhdessä tekemisestä ja toimimisesta. Se koostuu vuorovaikutuksesta, yhdessä olemisesta ja tekemisestä, henkilökohtaisesti merkittävistä sosiaalisista suhteista, luottamuksesta, arvostuksesta, yhteenkuuluvuudesta, itsensä tärkeäksi kokemisesta ja vertaistuesta. (Työpajatoiminnan laatukäsikirja, 2022). Tässä blogissa Inton kouluttaja Susanna Palo pohtii yhteisöllisyyttä työpajalla.

  Lue uutinen ”Työpaja yhteisönä: arvona yhteisöllisyys ”

 • Nuorten hyvinvointi helisi puheissa, mutta ei näy teoissa 

  Julkaistu:

  Hallitusohjelmassa yhdeksi hallituskauden painopisteeksi nostettiin nuorten syrjäytymisen ehkäisy ja hyvinvoinnin lisääminen. Budjettiriihessä tämä panostaminen kuitenkin konkretisoitui leikkauksiksi. Sekä etsivän nuorisotyön että työpajatoiminnan rahoituksesta vähennetään 2,3 miljoonaa euroa. Tässä blogitekstissä Inton vaikuttamisen tiimi eli toiminnanjohtaja Timo Kontio, vaikuttamistyön asiantuntija Reetta Pietikäinen ja viestintäpäällikkö Annemari Kivivuori arvioivat poliittisen päätöksen seurauksia ja avaavat vaikuttamisen prosesseja.

  Lue uutinen ”Nuorten hyvinvointi helisi puheissa, mutta ei näy teoissa ”

 • Uusi opas tarjoaa työkaluja kestävä toiminnan ja kiertotalouden käsittelyyn  

  Julkaistu:

  Kiertotalous, vastuullisuus ja kestävä toiminta ovat jo arkea työelämässä. Tässä blogissa Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen projektisuunnittelijat Tuija Hyyrynen ja Aurora Juntunen valottavat aihetta uraohjauksen näkökulmasta. Hankkeessa on tuotettu Työkaluja kestävän työelämän uraohjaukseen –opas, joka sisältää asiakastyössä kertyneet opit ja oivallukset uraohjaajille ja ohjaustyötä tekeville.

  Lue uutinen ”Uusi opas tarjoaa työkaluja kestävä toiminnan ja kiertotalouden käsittelyyn  ”

 • Työpajan nuoret olivat mukana Jäätikkövaellus-pelin kehityksessä

  Julkaistu:

  Tässä blogissa yksilövalmentaja Jenni Peräaho Palvelukeskus Telakan työpajatoiminnasta kuvaa prosessia, jossa nuoret kehittivät Jäätikkövaellus-peliä. Kehitysprojekti antoi työpajan nuorille tunteen vaikuttamisesta ja auttoi pohtimaan mielenterveyteen liittyviä ilmiöitä ja stigmoja. Jutusta löydät myös lisätietoa pelistä.

  Lue uutinen ”Työpajan nuoret olivat mukana Jäätikkövaellus-pelin kehityksessä”

 • Päihteet: Työpajatoiminnan käsikirja tarjoaa vinkkejä puheeksiottoon

  Julkaistu:

  Nuorten siirtyminen kohti aikuisuutta on monimutkainen ja vaativa prosessi. Heidän tarpeensa kuulua johonkin ryhmään, kokeilla rajojaan ja löytää paikkansa maailmassa voivat johtaa erilaisiin haasteisiin. Samaan aikaan nuorilla voi olla haasteita käsitellä ja ilmaista omia tunteitaan. Joidenkin nuorten kohdalla tämä voi johtaa päihteiden kokeiluun ja mahdolliseen väärinkäyttöön. Tässä blogissa asiantuntija Mika Piipponen Ehyt ry:stä avaa ehkäisevän päihdetyön asemaa työpajatoiminnan arjessa.

  Lue uutinen ”Päihteet: Työpajatoiminnan käsikirja tarjoaa vinkkejä puheeksiottoon”

 • Leikkaukset pudottavat nuoria yhteiskunnasta, kuka ottaa kopin?

  Julkaistu:

  Mitä pitäisi tehdä, kun valtio kääntää selkänsä haavoittuvimmassa asemassa oleville nuorille eikä arvosta nuorisotyötä? Tässä blogissa Pirkanmaan etsivän nuorisotyön koordinaattori Tuomas Kärki pohtii Suomen, Irlannin ja Portugalin eroja ja tarjoaa vaihtoehdoksi yhteisöllisyyttä. Suomessa on pakko kääntyä individualistisesta elämäntavasta kohti yhteisöjä. Vain näin kampitamme yhdessä tulevaisuuden haasteet Suomessa, toteaa Kärki.

  Lue uutinen ”Leikkaukset pudottavat nuoria yhteiskunnasta, kuka ottaa kopin?”

 • Finns det en plats för alla?

  Julkaistu:

  Vi vet att ungdomar som faller utanför samhällsstrukturerna är en kostnad för samhället. Utbildning har visat sig vara en viktig faktor för att motverka marginalisering och inte minst reformen kring den utvidgade läroplikten befäster vikten av att alla skall ha en grundexamen. Vilken roll fyller då ungdomsverkstäderna i detta sammanhang? Teorierna är många varför ensamheten … Jatkuu

  Lue uutinen ”Finns det en plats för alla?”

 • Etsivä nuorisotyö – Erityisen arvokkaita kohtaamisia

  Julkaistu:

  Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu kaikille alle 29-vuotiaille nuorille, jotka kaipaavat elämässään tukea. Etsivä nuorisotyö varmistaa, että kenenkään nuoren ei tarvitse selviytyä yksin, vaan jokainen nuori saa itsenäistymiseen, kasvamiseen ja osallisuuteen tarvitsemaansa tukea. Etsivä ei päätä asioita nuoren puolesta, vaan kulkee nuoren rinnalla. Etsivä nuorisotyö on nuorelle vapaaehtoista. Etsivä nuorisotyöntekijän kanssa voi sopia tapaamisesta helposti ja … Jatkuu

  Lue uutinen ”Etsivä nuorisotyö – Erityisen arvokkaita kohtaamisia”

 • Tätä kaikkea on työpaja valmentautujan näkökulmasta 

  Julkaistu:

  Työpajatoiminta on työttömälle arkeen tukevaa toimintaa erilaisissa pajoissa. Pajoja on esim. luovan toiminnan paja tai puupaja. Työpajatoiminta siis tuo hyvin asiakkaalle arkeen rytmiä, uusia henkilöitä ympärille ja omaan mieleen olevaa tekemistä. Työpajatoiminta on myös matalan kynnyksen paikka, jossa ei tarvitse pelätä olla oma itsensä. Työpajalla ollaan yleensä päivän aikana neljä tuntia eli työpäivä on kello … Jatkuu

  Lue uutinen ”Tätä kaikkea on työpaja valmentautujan näkökulmasta ”

 • Etsivä nuorisotyöntekijä on nuorelle turvaverkko, asianajaja ja yhdessä oppija

  Julkaistu:

  Keväällä 2022 ilmestyneessä Etsivän nuorisotyön käsikirjassa on sanoitettu etsivän roolia ammattilaisena nuoren elämässä, rinnalla kulkijana. Tässä blogissa nuori Hämeestä kertoo, millaisena etsivä nuorisotyöntekijä näyttäytyy hänen elämässään. Etsivästä on moneksi. Minulle etsivä on eritoten turvaverkko. Osaan itsekin maksaa laskut, etsiä tietoa, puhua uusille ihmisille ja hoitaa asioitani, mutta etsivä on aina valmiina nappaamaan tilanteen haltuun, jos … Jatkuu

  Lue uutinen ”Etsivä nuorisotyöntekijä on nuorelle turvaverkko, asianajaja ja yhdessä oppija”

 • Kokemuksia nivelvaiheessa olevien nuorten arjenhallinnan tukemisesta  

  Julkaistu:

  Vuonna 2021 voimaan astunut uusi oppivelvollisuuslaki toi koulupudokkaista huolehtimisen nuoren asuinkunnan vastuulle. Rovaniemellä haasteeseen päätettiin vastata koulu- ja nuorisopalveluiden sekä ammatillista koulutusta tarjoavan Lapin koulutuskeskus REDU:n välisellä yhteistyöllä. Tässä blogissa nuorten työpajatoimintaan pohjaavaa yhteistyötä avaa Tero Rautio, joka tehnyt aiheesta ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyön ”TUVASTA TOIMEEN – Nuorten arjenhallinnan tukeminen työpajatoiminnassa ryhmätyöskentelyn keinoin”.

  Lue uutinen ”Kokemuksia nivelvaiheessa olevien nuorten arjenhallinnan tukemisesta  ”

 • Oletko sinä uusi työpajatoiminnan asiantuntijamme?  

  Julkaistu:

  Innostutko työpajatoiminnan kehittämisestä valtakunnallisella tasolla? Alkavatko silmäsi loistaa, kun puhutaan vaihtoehtoisista oppimisympäristöistä ja oppilaitosyhteistyöstä? Onko sinulla vahva ymmärrys tukea tarvitsevien ihmisten hyväksi työskentelystä?

  Lue uutinen ”Oletko sinä uusi työpajatoiminnan asiantuntijamme?  ”

 • Valmentaja nuorisotyöntekijänä – ollako vai eikö olla? 

  Julkaistu:

  Valmentaja ajattelee aina valmentautujan parasta ja etua. Se käy välillä tosiaankin työstä, sillä työpajakenttä on moniammatillinen ja -poliittinen sulatusuuni, jossa valmentautujien palveluita säätelee nuoriso-, työllisyys-, koulutus-, kuntoutus- ja sosiaalipolitiikka. Myös kentällä työskentelevät ammattilaiset edustavat erilaista osaamista ja tulokulmia. Olo onkin välillä kuin vääräleuka savolaisella: aina ei tiedä, mihin suuntaan kumartaisi (ja pyllistäisi). Yritä siinä sitten olla kieli keskellä suuta, toteaa Inton työpajatoiminnan asiantuntija Tarja-Liisa Riipinen. 

  Lue uutinen ”Valmentaja nuorisotyöntekijänä – ollako vai eikö olla? ”

 • Mitä etsivä tekee kutsunnoissa? Tällainen on päivä Aikalisätoiminnan parissa.

  Julkaistu:

  Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä toimivat etsivät nuorisotyöntekijät kohtaavat kutsunta- ja palvelusikäiset nuoret kutsunnoissa, aluetoimistojen tarkastuksissa, ja osalla paikkakunnista myös kutsuntoja edeltävissä terveystarkastuksissa. Etsivät tarjoavat nuorille mahdollisuuden saada tukea luottamuksellisesti, maksutta ja ilman kynnyksiä. Tässä blogissa Riihimäen etsivä nuorisotyöntekijä Sari Vainola kertoo meille ensimmäisestä päivästään Aikalisätoiminnassa. Uutena etsivänä osallistuin aluekoordinaattoreiden järjestämään Aikalisä-perehdytykseen elokuun puolessa välissä. Aikalisätoiminta on … Jatkuu

  Lue uutinen ”Mitä etsivä tekee kutsunnoissa? Tällainen on päivä Aikalisätoiminnan parissa.”

 • Voimavarakeskeinen työkalu sopii tueksi valmennuskeskusteluihin 

  Julkaistu:

  Voimavarakeskeinen valmennus ja kokonaisvaltainen tapa huomioida ihminen ovat työpajatoiminnan kulmakiviä. Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskus tuo uuden työkalun valmennuksen tueksi: Miten minulla menee? -lomake auttaa valmentautujaa pohtimaan omaa elämäntilannettaan voimavarakeskeisellä tavalla. Lomake nostaa esille valmentautujan vahvuuksia ja voimavaroja sekä asioita, joissa hän toivoo muutosta parempaan. Työkalu auttaa asettamaan tavoitteita työpajajaksolle ja seuraamaan tavoitteissa etenemistä työpajajakson aikana, kirjoittaa … Jatkuu

  Lue uutinen ”Voimavarakeskeinen työkalu sopii tueksi valmennuskeskusteluihin ”

 • Nuorten työpajakenttä on murroksessa hyvinvointialueiden myötä 

  Julkaistu:

  Työpajakenttä on ollut tänä vuonna suuressa murrosvaiheessa. Hyvinvointialueiden mukaantuloa odotettiin mielenkiinnolla ja pienellä pelolla. On valitettavaa, mutta totta, että osa peloista toteutuivat. Tässä blogissa Seinäjoen kaupungin työpajapäällikkö Piia Lampinen avaa kuntouttavan työtoiminnan merkitystä ja haasteita nuorten työpajatoiminnassa.

  Lue uutinen ”Nuorten työpajakenttä on murroksessa hyvinvointialueiden myötä ”

 • Opinnäytetyö: Nuorten kokemukset opinnollistetusta työpajatoiminnasta ovat positiivisia 

  Julkaistu:

  Opinnollistettu työpajatoiminta saa mukana olleilta nuorilta erinomaisen arvosanan, kertoo keväällä valmistunut opinnäytetyö. Nuoret kertoivat haastatteluissa vahvistuneensa työpajalla sosiaalisesti ja saaneensa tukea opiskeluun tai työllistymiseen. Into nostaa Nuorten kokemuksia opinnollistetusta työpajatoiminnasta -lopputyöhön liittyviä poimintoja esille somekanavillaan #OsaaminenNäkyviin -viikon aikana lokakuun alussa. 

  Lue uutinen ”Opinnäytetyö: Nuorten kokemukset opinnollistetusta työpajatoiminnasta ovat positiivisia ”

 • Kutsumme yhdessä päättäjät kylään eri puolille Suomea! 

  Julkaistu:

  Millaista on arki etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa? Valtakunnallinen kampanja tekee sen näkyväksi päättäjille.

  Lue uutinen ”Kutsumme yhdessä päättäjät kylään eri puolille Suomea! ”

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry