Se oli sitten siinä! Kiitos kaikille  

Tässä blogissa Inton juuri eläköitynyt työpajatoiminnan kouluttaja ja asiantuntija Susanna Palo kertaa vielä päättyneen Kohdennetun nuorisotyön osaamiskeskuksen toimintaa omasta näkökulmastaan. Sukella Susannan kanssa kouluttajan maailmaan!

Viime vuonna halusin lisätä kouluttaja-tittelini eteen sanan työpajatoiminnan asiantuntija. Olen toki myös kouluttaja, mutta työpajan toiminnan ymmärtäminen on työssäni keskeisintä. 

Tulen työpajatoiminnan sisältä. Olen ollut perustamassa Sininen Verstas -työpajaa vuonna 1993. Työskentelin Verstaalla kankaanpainannan ja värjäyksen valmentajana sekä erilaisissa tehtävissä koordinaattorina sekä esihenkilönä. Tunnistan siis toiminnan perusluonteen – nuorten omien voimavarojen löytämisen merkityksen – työpajalta sisältäpäin. Omat voimavarat ovat lähtökohta oman tien löytymiselle ja yhteiskuntaan kiinnittymiselle jokaiselle sopivalla, omalla tavallaan.  

Taidekasvatus on aina ollut työni lähtöalusta – unohtamatta tekemällä oppimisen merkitystä. Olen aina yhdistänyt työssäni omakohtaisen kokeilemisen, oman luovan ilmaisun tutkimisen ja asiaan vaadittavan teoreettisen tiedon yhteen. Jos kokeilimme työpajalla tekstiilimaalausta, tuli tuntea väriteorian perusteita ja sen avulla tehdä itse värejä sekä kokeilla värisekoituksia omiin tekstiilikuvioihin. Jos olimme koulutustilanteessa, tuli tiedostaa ihmisen kasvun, motivaation kehittymisen tai hyvinvoinnin elementtien lähtökohdat. Arvot työssä ovat olleet myös merkittävä keskustelunaihe kouluttajan työssäni Intossa. Arvoista syntyvät arvostamisen toimintatavat arkisiin kohtaamisiin.    

Mitä osaamiskeskuksesta jäi erityisesti mieleen?

Hyvinvointia rakentamassa -koulutuksen sisältö perustui Positiivisen psykologian PERMA-teoriaan. Koulutus käsitteli myönteisiä tunteita, sitoutumista sekä tehtävään uppoutumisen flow-tunnetta, ihmissuhteiden ja sosiaalisesta tuen tärkeyttä, merkityksellistä elämää ja saavuttamista onnistumisen elementteinä.  

Kohtaaminen työpajan arjessa herätteli omaa osuutta työyhteisön jäsenenä – miten olla valmentajana, miten rajata omaa työtä ja osallisuutta nuorten arjessa. Kuinka olla ystävällinen, mutta ei ystävä vaan valmentamisen ammattilainen. 

Visuaaliset muistiinpanot koulutus avasi materiaalin käytön vaihtoehtoja sekä etsiville nuorisotyöntekijöille että työpajan valmentajille. Visuaaliset muistiinpanot – Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry (intory.fi) 

Sova-menetelmäkortit ja niiden rakentaminen viime kesänä Emmin ja Riitan kanssa oli varmasti viime kesän mieleenpainuvin päivä. Otin kuvan Emmistä ennen työskentelyä ja siinä hetkessä oli kaikki oikein. Meillä oli rauha kehittää työtä yhdessä. Ei kiirettä, vaan pysähtymistä olennaisen äärelle.  

Puhuimme siitä, mitä meidän työmuodoissamme tarvitaan, tehtiinpä nuorten kanssa työtä etsivän nuorisotyön tai työpajatoiminnan kautta. Millaista sosiaalista vahvistumista toiminnassa tapahtuu ja miten sanoitamme asiat kysymyksiksi, joiden kautta ammattilaiset voivat työssään käsitellä nuorten kanssa sosiaalisen vahvistumisen aiheita. Sova-menetelmäkorttien avulla toimintaa järjestävien henkilöiden on mahdollista haastaa ajatteluaan, työskentelyään ja tavoitteellisuuttaan. Kortit esiteltiin Menetelmäkiertuella syksyllä 2023 ja ne ovat ladattavissa Inton materiaalipankista.  Sosiaalisen vahvistamisen menetelmäkortit – Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry (intory.fi) 

Työpajatoiminnan ABC-verkkokoulutus oli oske-kauden alussa zoomin kautta vuorovaikutteinen koulutus pienryhmäkeskustelujen kautta. Vuonna 2021 sen siirtyminen koulutusalustalle itsenäisesti suoritettavaksi muutti koulutuksen luonnetta.  Kurssissa on nykyään vain yksi aloitustapaaminen, mutta sen tavoitteena on tuoda yhteen kurssia samaan aikaan tekevät osallistujat. Edelleen kurssissa on osio, jossa tutustutaan toiseen työpajaan sekä oman työn kannalta merkitykselliseen verkoston edustajaan.

Arviointi valmennuksessa ja Vaikuttavaa valmennusta ovat perehdytyksen jälkeen keskeiset koulutukset ja ne ovat toteutuneet zoomin kautta, jolloin on voinut kuulla muiden työpajatoimijoiden työn sisällöstä ja tilanteista, joita he nuorten ja aikuisten valmentautujien kanssa selvittelevät. Osa koulutuksista toteutettiin myös paikkakunnilla päivän kestävinä koulutuksina, jolloin keskustelut kävivät aina vilkkaana.

Tämän haluaisin vielä sanoa: 

Uskon työpajatoimintaan. Kun valmentautujan omat vahvuudet on löytyneet joko jonkin ammatillisen tai sosiaalisen taidon vahvistumisen myötä, tulevan opiskelu- ja työelämäpolun avautuminen on mahdollista. Vaihtoehtoja riittää ja niistä on antoisaa keskustella sekä kahden kesken että ryhmässä työpajan arjessa.

Vinkkini on: ”Anna aikaasi ja ole läsnä silloin, kun edessäsi on nuori, joka ei tiedä, ei osaa puhua omista asioitaan eikä halua pohtia kanssasi tulevaa.”

Vain aika auttaa joihinkin asioihin ja siksi kiirehtiminen saa jäädä. Yhdessä työskentelyn ja ajan kanssa asiat muuttuvat ja nuoren ymmärrys omista toiveista alkaa hahmottua. Kun nuori tietää ainakin sen, mitä ei halua ja osaa kertoa jotain itsestään, hän uskaltaa myös vähitellen pohtia omaa tulevaisuuttaan. Kun vaihtoehdot avautuvat, alkaa aktiivisen valinnan mahdollisuudet tulla näkyviin ja nuoresta tulee toimija omassa elämässään.  

KIITOS ihan jokaiselle, ketä olen työssäni kohdannut ja saanut kehittää työpajatoimintaa eteenpäin! Nyt siirryn eläkkeelle onnellisena kaikista kohtaamisista sekä osallistumisesta Työpajatoiminnan käsikirjan kirjoittamiseen yhdessä loistavan kehittäjäryhmän ja rakkaiden intolaisten kanssa. Voikaa kaikki hyvin! 

Susanna Palo

Kuvassa vasemmalla Inton kouluttaja Susanna Palo, joka jäi maaliskuun lopussa eläkkeelle. Oikealla Inton kouluttaja Emmi Paananen.

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry