Kategoria: Blogi

Tanskasta oppeja nuorten rikosten ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn – etsivän nuorisotyön studyvisit

Espoon etsivä nuorisotyö sukelsi keväisessä Tanskassa syvälle jengirikollisuuden ennaltaehkäisyn arkeen. Opintomatka tarjosi konkreettisia esimerkkejä siitä, miten monialainen yhteistyö ja nuorten osallisuus voivat rakentua hieman erilaisista lähtökohdista kuin koto-Suomessa. Vaikka Tanskan vierailukohteissa kyse ei ollutkaan juuri etsivästä nuorisotyöstä – tai ehkäpä juuri siksi – kokemus sai Espoon etsivät katselemaan omaakin työtä uudenlaisista kulmista.

Miltä musta tuntuu – onks täs järkee? Reflektio etsivänä olemisesta

Lapinjärven etsivä nuorisotyöntekijä Markku Vilonen puhui Uudenmaan etsivien aluetapaamisessa Myrskylässä 3.6.2025 koskettavasti siitä, millaisia tunteita ja ajatuksia työ hänessä herättää. Into pyysi ja sai luvan julkaista puheen koko valtakunnan etsivien ja muiden kiinnostuneiden saataville. Sen teemme ylpeydellä, sillä ihan joka päivä ei pääse kuulemaan taikka lukemaan näin suoraa ja syvää puintia etsivänä nuorisotyöntekijänä olemisesta.

Yhdenvertaisuus on nuorisotyön ytimessä

Suomen suurinta yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeustapahtumaa Pride-viikkoa vietetään jälleen kesäkuun lopussa. Tapahtuma kerää kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri Suomen juhlimaan ja rakentamaan oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta. Myös nuorisoalan toimijoita osallistuu Prideen laajasti. Tämä koskee yhdistyksiä, säätiöitä ja kunnallistakin nuorisotyötä. Voi melkein sanoa, että on enemmän kuin sääntö kuin poikkeus, että nuorisotyön ammattilaiset pitävät Priden asiaa, ehkä sateenkaarilippujakin näkyvillä vähintään … Jatkuu

Mitä oli erään oppilaitoksen etsivä nuorisotyö? Kirjeitä entisiltä työntekijöiltä

Opiskelijoille kohdennettua etsivää nuorisotyötä on tehty Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä toimivan Hyria koulutuksen kampuksilla vuodesta 2018 ja yhteistyötä oppilaitoksen henkilökunnan kanssa on kehitetty vielä pidempään. Osana hallituksen ammatilliseen koulutukseen tekemiä leikkauksia Hyria koulutus luopuu nyt keväällä 2025 kolmesta oppilaitosetsivästään. Nämä kolme kirjettä kertovat ja tallentavat historiaan kuvaa siitä, mitä heidän työhönsä kuului.

Työpajojen voima – nuorten ääni edellä

Millainen rooli turvallisella arjella ja yksilöllisellä tuella voi olla nuoren elämänvaiheessa, jossa suunta on vielä hahmottumassa? Tässä blogitekstissä Omnian nuorten työpajojen toimintaan osallistunut Roosa Kirjonen kuvaa omia kokemuksiaan. Esille nousee työpajatoiminnan merkitys itsensä löytämisen ja tulevaisuuden rakentajana. Sekä nuorten ääni, joka ansaitsee tulla kuulluksi.

Kehysriihestä hyviäkin uutisia

Tuoreet tiedot kehysriihestä eivät olleet etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan kannalta huonoja. Jatkuva julkisen talouden tiukentuminen ja erityisesti kunnallistalouden tulevat säästöt tulevat kuitenkin näkymään nuorten – ja työmuotojemme – arjessa. Kehysriittä analysoi tässä blogissa Inton toiminnanjohtaja Timo Kontio.

Digirohkeus kehittyy yhdessä: vertaisuuden voima digitaitojen kehittämisessä

Nuoret ovat kasvaneet älypuhelimien, sosiaalisen median ja erilaisten verkkopalveluiden keskellä, mikä usein luo kuvan natiiveista digiosaajista. Diginatiivin nuoren käsitettä haastavat kuitenkin sosioekonomiset erot, yksilölliset asenteet ja jatkuvasti kehittyvä teknologia. Tässä kaupallisen yhteistyön artikkelissa Pilar Tapio Digiosallisuus-hankkeesta avaa sitä, miten nuorten palveluissa voidaan tukea nuoria, joiden digitaidot kaipaavat vahvistusta? Ja samalla tarjota haasteita myös niille, joiden osaaminen on jo vahvaa.

Kultaa huuhtomassa – mitä me etsivässä nuorisotyössä oikeastaan etsimme?

Ei etsivässä nuorisotyössä aina eksyneitä etsitä, vaan ehkä pikemminkin suuntia ja merkityksiä: mahdollisuuksien ja laadultaan uudenlaisten hetkien hippuja tai helmiä nuoren rinnalla, yhdessä hänen kanssaan. Ekamin (Kotkan-Haminan seutu) etsivä Maria Sillankorva avaa blogissaan etsimisen ja rinnalla kulkemisen hienovaraisia merkityksiä ja arvoa.

Etsivän nuorisotyöntekijän työnkuvasta, osaamisesta ja vastuista

Etsivä nuorisotyö on paljon enemmän kuin yhteydenottopyyntöihin reagoimista ja nuorten tavoittelua – kyse on moniulotteisesta, vaativasta ja vahvaa ammatillista osaamista edellyttävästä työstä. Kentältä kantautuvat kysymykset kertovat työnkuvien kirkastamisen ja työn vastuullisuuden tunnistamisen nousseen ajankohtaiseksi puheenaiheeksi. Inton etsivän nuorisotyön asiantuntijan Miikka Piiroisen kirjoituksessa pureudutaan siihen, minkälaiset tekijät liittyvät työssä edellytettyyn osaamiseen ja työntekijän ammatilliseen vastuuseen.

Miksi opinnollistaminen ei ole vakiintunut osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää?

Jotta kaikki nuoret voivat suorittaa opintonsa loppuun, on vaihtoehtoisia ja tuettuja opiskelumuotoja vahvistettava ja uusia kokeiltava. Yksi näistä muodoista on työpajojen ja oppilaitosten välinen opinnollistamisen toimintamalli, joka on hyväksi havaittu toimintatapa tukea tarvitsevien nuorten opintojen edistämisessä. Miksi sen vakiintuminen takkuaa Suomessa edelleen laajalti? Onko opinnollistaminen työpajoille ja oppilaitoksille uhka vai mahdollisuus?

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry