Kategoria: Blogi

Ei mitkään turhat vaalit

Sote-uudistus on edennyt nyt vihdoin siihen pisteeseen, että eri tahot valmistelevat aluevaaleihin vaikuttamistyön teemoja, ehdokkaita nimetään ja väliaikaishallinto valmistelee vuonna 2023 tapahtuvaa isoa järjestämisvastuiden siirtoa. Uudistus on kuitenkin ollut puheenaiheena niin pitkään, että mielenkiinto sen sisältöön on uhkaavasti hiipumassa. Nyt on kuitenkin käsillä historialliset vaalit, kahdestakin näkökulmasta: ensimmäiset hyvinvointialueiden valtuutetut valitaan ja ennen kaikkea nämä valtuutetut rakentavat perustan hyvinvointialueiden toiminnalle.

Oppivelvollisuuden laajentuminen toi velvollisuuden, mutta toteutuuko oikeus opiskeluun kaikkien nuorten kohdalla?

Olemme nyt eläneet joitakin kuukausia laajentuneen oppivelvollisuuden aikaa. Marraskuun taitteessa alkaa olla aika tehdä ensimmäisiä koulutuspaikan osoittamisia, jos nuorelle ei ole sopivaa opiskelupaikkaa muuten löytynyt. Lahdessa asuinkunnan vastuuviranomainen on oppivelvollisuuden tuen suunnittelija, joka toimii meillä nuorisopalveluissa Nuorten tukipalveluissa. Olemme siis päässeet aitiopaikalta kokemaan oppivelvollisuusasiaa.

Palvelupäällikkö Jaana Lehtinen Lahden nuorisopalveluista avaa kokemuksia oppivelvollisuuden laajentamisen käytännöistä.

Om inspiration och ungdomsverkstädernas roll i samhället

Hur har du hittat din grej? I bloggserien ”Alla inspireras av något!” berättar de som jobbar som uppsökare, på ungdomsverkstäderna, tjänsternas kunder, intressenterna och beslutsfattarna vad de inspireras av i sina liv, i arbetet eller som kunder. Den här gången är det Peter Pahlman som antar bloggutmaningen. Han berättar om vad han inspireras av i sitt arbete som sakkunnig i studiemotsvarande verkstadsverksamhet.

Ymmärrätköhän miten paljon hyvää se tekee?

Miten sinä olet löytänyt oman juttusi? Kuka tai mikä on auttanut sinua polulla kohti omia unelmia? Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä, jotta jokainen saisi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää? Into haastaa etsivän nuorisotyön, työpajat, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit ja päättäjät vastaamaan. Tällä kertaa innostumista ja oman polun löytämistä pohtii Intosta etsivän nuorisotyön asiantuntija ja hevosavusteisen toiminnan ohjaaja Emmi Paananen.

Uppsökande ungdomsarbetarnas arbetshälsa

Into deltar i veckan för ungdomsarbete 11-17.10. Veckans tema i år är välmående inom ungdomsområdet. Under veckan publicerar Into bloggar som fokuserar på välbefinnande, hur man mår på jobbet och meningsfullt arbete från uppsökande ungdomsarbetets och ungdomsverkstädernas synvinkel. Den här gången skriver Camilla Sjöskog, koordinator för svenskspråkigt uppsökande ungdomsarbete.

Työpajavalmennuksen mielekkyys nousee onnistumisista

Into on mukana nuorisotyön viikolla 11.-17.10. Viikon teemana on tänä vuonna hyvinvointi nuorisoalalla. Viikon aikana julkaistaan blogeja, joissa tarkastellaan hyvinvointia, työssä jaksamista ja työn merkityksellisyyttä erityisesti etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan näkökulmasta. Tällä kertaa kirjoittajina ovat työpajojen alueelliset koordinaattorit Sari Rantala Keski-Suomesta ja Veijo Wienkoop pääkaupunkiseudulta.

Etsivän nuorisotyöntekijän työssäjaksaminen – helmet ja haasteet

Into on mukana nuorisotyön viikolla 11.-17.10. Viikon teemana on tänä vuonna hyvinvointi nuorisoalalla. Viikon aikana julkaistaan blogeja, joissa tarkastellaan hyvinvointia, työssä jaksamista ja työn merkityksellisyyttä erityisesti etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan näkökulmasta. Tällä kertaa kirjoittajina ovat etsivät nuorisotyöntekijät Taru Lillberg ja Mari Virtanen Kotkasta.

Innostumisen hetkiä

Mistä sinä innostut? Kysymykseen vastaavat Inton blogissa etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla työskentelevät, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit, päättäjät sekä intolaiset itse. Tällä kertaa haasteen saa Inton asiantuntija Riitta Kinnunen, joka innostuu Lapin luonnon ohella kuluvana syksynä Intossa vastuullaan olevien etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan vaikutuksia ja laatua todentavien työkalujen uudistuksista.

Oman jutun äärellä

Miten sinä olet löytänyt oman juttusi? Kuka tai mikä on auttanut sinua polulla kohti omia unelmia? Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä, jotta jokainen saisi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää? Into haastaa etsivän nuorisotyön, työpajat, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit ja päättäjät vastaamaan. Tällä kertaa oman polun löytämistä pohtii nuorten mielenterveyden asiantuntija Katri Peräaho MIELI ry:stä.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry