Kategoria: Blogi

Negatiivisuus – helppo tie

2020-luku on ollut maailmanlaajuisesti erikoista ja epävarmaa aikaa. Kuluva vuosi uusine käänteineen ei ole varsinaisesti tuonut tilanteeseen seesteisiä fiilinkejä. Kaikesta huolimatta ammattilaisen on syytä etsiä tyytyväisyyden aiheita ympäriltään ja vahvistaa omaa elämänhallinnan tunnettaan. Etsivä nuorisotyöntekijä Petteri Nevalainen muistuttaa blogissaan tyytyväisyyden ja toiveikkuuden merkityksestä.

En tiedä vielä, mikä musta tulee isona, mutta uskon, että olen aika lähellä sitä

Muistan vuonna 2019 jakaneeni omassa Instagram storyssa videon, jossa kerroin yli vuoden kestäneen sairaseläkkeen vihdoin päättyneen ja olin pian aloittamassa työkokeilun Rannikkopajojen Taidepajalla. Se jännitys, mikä mulla oli! Olin vihdoin päättänyt elää itseäni varten, halusin nousta omasta masennuskuopasta ja löytää itselleni jotain parempaa. Nyt vuonna 2022 olen oppisopimusopiskelija Taidepajalla ja olen pian valmistumassa Käsityön ohjaustoiminnan artesaaniksi. Mutta se, miten miä tähän päädyin, niin siitä kerron nyt.

Lahden alueen työllisyysverkosto yhteen tuojana ja yhdessä tekemisen kehittäjänä

Murrosvaiheissa eri toimijoiden välinen yhteistyö on entistä tärkeämpää. DILAn työllisyyspäällikkö Saila Immonen kuvaa Lahden alueen työllisyysverkoston toimintaa ja yhteistyön merkitystä. Kirjoitus on osa Inton sosiaalisen vahvistamisen teemavuoden blogisarjaa ja toimii jatkona aiemmin julkaistulle Kuntaliiton Erja Lindbergin blogille.

Matka kohti tulevaisuuden TE-palveluja tehdään yhdessä

Työllisyydenhoidon rakenteet ovat murroksessa. TE2024-uudistuksen myötä TE-palvelut siirtyvät kaikkialla kuntien vastuulle. Tämä vaikuttaa myös etsivän nuorisotyön ja työpajojen tekemään työhön. Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg kuvaa, mitä uudistuksen onnistuminen kaikilta toimijoilta edellyttää. Kirjoitus on osa Inton sosiaalisen vahvistamisen teemavuoden blogisarjaa.

Ammatillinen osaaminen näkyväksi pajoilla

Miten osaamista voi osoittaa näytössä työpajoilla? Miten työpajaympäristössä toteutettu näyttö vahvistaa opiskeluvalmiuksia ja tukee opintopolulla? Kristiina Kauranen Hyrialta ja Veijo Wienkoop Omniasta kuvaavat näyttöjen mahdollisuuksia ja hyötyjä työpajoilla. Kristiinan ja Veijon kirjoitus on jatkoa maaliskuussa julkaistulle SAKKI ry:n Sara Siponmaan opiskeluvalmiuksien tukemista käsittelevälle tekstille. Inton sosiaalisen vahvistamisen teemavuoden blogisarjassa kirjoittajat valtakunnalliselta ja paikalliselta tasolta pohtivat sosiaalista vahvistamista sen eri osa-alueiden näkökulmasta.

Työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö tukevat yksilön opiskeluvalmiuksien kehittymistä

Opiskeluvalmiuksista ja niiden tukemisesta on käyty keskustelua säännöllisin väliajoin eri alustoilla. PAIKKOlaatupäällikkö Susanna Uusitalo Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:stä tuo kirjoituksessaan esille näkökulmia mm. siitä, että koulutuksen osalta erilaisuutta ei aina tueta yhdenmukaisempiin ratkaisuihin siirryttäessä. Susannan ajatukset ovat jatkoa maaliskuun alussa julkaistulle Sara Siponmaan tekstille ”Opiskeluvalmiuksiin liittyvä monipuolinen tuki vahvistaa opiskelijoiden yhdenvertaisuutta”. Inton sosiaalisen vahvistamisen teemavuoden blogisarjassa kirjoittajat valtakunnalliselta ja paikalliselta tasolta pohtivat sosiaalista vahvistamista sen eri osa-alueiden näkökulmasta.

Nyt on aika kohdata

Maailma on muuttunut ryminällä parin viime vuoden aikana. Olemme tottuneet työskentelemään etänä, kokoustamaan etänä ja vaihtamaan työyhteisössä kuulumisia etänä. Olemme kehittäneet, suunnitelleet ja kohdanneet etänä. Keskusteluissa nousee vahva kaipuu vapaamuotoiseen rupatteluun kahvikupin ääressä tai käytävillä. Tämä aika on lisännyt myös tuen tarvetta ja kuulluksi tulemista. Etsivät nuorisotyöntekijät ja työpajatoimijat ovat tuki ja turva monelle nuorelle … Jatkuu

Olen juuri siellä, missä mun kuuluukin nyt olla

Olen aina tykännyt käsillä tekemisestä ja kaiken maailman DIY- jutuista. En koskaan kuitenkaan kuvitellut tekeväni siitä ammattia. Ajatus, että pääsisi tekemään jotain luovaa työkseen alkoi kuitenkin hiipiä takaraivoon ja pikkuhiljaa siitä tulikin tavoite. Tavoite löytää just se oikea ja mulle sopivin työpaikka ja löytää itseni uudelleen. Olla paljon enemmän kuin pelkkä kotiäiti. Mieleen muistui Rannikkopajat … Jatkuu

Opiskeluvalmiuksiin liittyvä monipuolinen tuki vahvistaa opiskelijoiden yhdenvertaisuutta

Opiskeluvalmiudet ovat opinnoissa ja elämässä tarvittavia perustaitoja. Hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden asiantuntija Sara Siponmaa Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:stä kirjoittaa, miten ammatillisen koulutuksen uudistukset ovat heijastuneet opiskelijoiden tuen tarpeisiin ja miten näihin tarpeisiin voidaan vastata. Inton sosiaalisen vahvistamisen teemavuoden blogisarjassa kirjoittajat valtakunnalliselta ja paikalliselta tasolta pohtivat sosiaalista vahvistamista sen eri osa-alueiden näkökulmasta.

Työpajalla syttyvät kipinät tehdä hyvää ja vaikuttaa omaan elämään

Millaisia ovat nuorten arjenhallinnan haasteet ja miten ne voidaan ratkaista, oikeasti? Aiheeseen tarttuu Jyväskylän nuorisopalvelujen kehittämisasiantuntija, työpajatoiminnan puolestapuhuja Jorma Nieminen, joka pohtii, miten nuorten arjen solmuja ratkotaan työpajatoiminnassa. Kirjoitus on jatkoa aiemmin julkaistulle Hanna-Kaisa Kostetin näkökulmalle ”Arjen haasteita rikkomassa vai ratkaisemassa?” Inton sosiaalisen vahvistamisen teemavuoden blogisarjassa kirjoittajat valtakunnalliselta ja paikalliselta tasolta pohtivat sosiaalista vahvistamista sen eri osa-alueiden näkökulmasta.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry