Ymmärrätköhän miten paljon hyvää se tekee?

Miten sinä olet löytänyt oman juttusi? Kuka tai mikä on auttanut sinua polulla kohti omia unelmia? Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä, jotta jokainen saisi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää? Into haastaa etsivän nuorisotyön, työpajat, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit ja päättäjät vastaamaan. Tällä kertaa innostumista ja oman polun löytämistä pohtii Intosta etsivän nuorisotyön asiantuntija ja hevosavusteisen toiminnan ohjaaja Emmi Paananen.

Luonto- ja eläinyhteydessä koet turvaa, elpymistä ja läsnäoloa

Tarinan opetus heti alkuun, ettei se jää huomaamatta: Hakeudu luontoon ja eläinten pariin hyvä ihminen! Vie mukana läheisesi tai nuoret ja valmentautujat, joiden kanssa arkeasi vietät. Tiesithän, että se on hyvinvointiteko? Se on sosiaalista vahvistamista, mielenterveyden edistämistä ja luottamuksen maaperää. Luonnossa ja eläinten parissa on mahdollisuus kokea jotain, mitä me ihmiset emme yksin saa aikaan. Olisiko niistä hyötyä sinulle tai ihmisille ympärilläsi? Niinpä!

Mikäli aihe ei motivoi tai et ole tullut asiaa pohtineeksi, suosittelen kerran kokeilemaan. Anna mahdollisuus. Motivaatio on siitä kiinnostava tunne, että sitä voi kutkutella esiin. Sitä voi etsiä ja lopulta innostua. On myös täysin sallittua, että tämä ei ole sinun juttusi. Siinä tapauksessa suosittelen taiteen, kulttuurin tai liikunnan elämyksiä.

Luonto ja eläimet vetävät puoleensa ja motivoivat meistä monia, myös niitä, joilla ei ole siitä vielä hajuakaan

Mikäli innostut aiheesta, aukeaa sinulle uudenlaiset mahdollisuudet kokea, oppia ja haluta lisää. Sitä on motivoituminen! Olisitko sinä se, joka vie tietämättömätkin luontoon ja tarjoaa kontakteja eläimiin? Näyttäisit, miten paljon hyvää on helposti saavutettavissa. Se ei ole vaikeaa, sillä Suomi on metsien, järvien, maatilojen ja kotieläinten luvattu maa. Vie siis ihmisiä metsään, laitumelle, koiralenkille tai järven rantaan. Anna puun tukea, eläimen lämmittää tai järvenpinnan kertoa tarinaa siitä, kuinka me olemme luonnon kanssa yhtä. Nämä kaikki ovat viestejä siitä, että me pärjäämme kyllä ja olemme oikeanlaisia omana itsenämme. Luonto ja eläimet herättävät meissä luontaisesti luottamuksen ja turvan tunteita. Se on ihmeellinen juttu eikä sitä kannatta ohittaa!

Miksikö tästä kirjoitan? Sain kokea turvallisen ja yhteisöllisen nuoruuden maalla hevostalleilla. Muutettuani kaupunkiin intohimoni jäi hetkellisesti syrjään. Se oli virhe. Aikuisena palasin juurilleni ja nautin taas itselle rakkaista asioista. Olen tehnyt etsivää nuorisotyötä lähes koko työurani. Kun päädyin asiantuntijatehtäviin, kaipuu ”oikeisiin töihin” alkoi olla kova. Päädyin täydennyskoulutuksen myötä takaisin ohjaustyöhön ja toimin sosiaalipedagogisen hevostoiminnan puitteissa hevostalleilla. Tein harrastuksestani työn ja suljin ympyrän. Rakkaudesta hevosiin, luontoon ja ihmisiin.

Minua todella innostaa luonnon ja eläinten hyvinvointivaikutukset, niiden sosiaalisesti vahvistava voima

On motivoivaa nähdä se, kuinka nuori ihminen pääsee osaksi talliyhteisöä, löytää omat tapansa tehdä työtehtäviä ja oppii uusia taitoja. Kuinka luottamus nopeasti rakentuu ihmisten ja eläinten välillä ja kuinka eläin murtaa jäätä. Kyyneleet nousevat silmiin, kun nuori kertoo ”täällä minun on turvallinen olo”. Nyt ihmettelen, miksi en tehnyt tätä etsivänä nuorisotyöntekijänä kaikkina niinä vuosina. Pahoittelut nuorille, joita en vienyt luontoon ja eläinten pariin!

Mitä jos sinä jalkautuisit ensi viikolla luontoon tai eläinten pariin? Sinulla ei ole kuin voitettavaa.

Lukuvinkkejä teemasta kiinnostuneille:

https://www.gcfinland.fi/aineistot/julkaisut/materiaalit/

https://www.hevostoiminta.net/linkkeja/

Luonto- ja eläinavusteisuudesta lisää myös #INTO22 -tapahtuman rinnakkaisohjelmassa.

Emmi Paananen
asiantuntija
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry