Nuoret tarvitsevat muutakin kuin tsemppeja ja jaxuhaleja!

Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry tuo kesällä 2024 SuomiAreenan lavalle debatin Tsemppiä ja jaxuhaleja! Heti SuomiAreenan aloituspäivänä 25. kesäkuuta järjestettävä tapahtuma pureutuu nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja esittelee konkreettisia ratkaisuja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Mukana toteutuksessa ovat tietenkin nuoret itse, onhan osallisuus Inton vuoden 2024 teema.

Inton lavalla on luvassa napakkaa puhetta nuorista, taloudesta ja aidoista teoista. Keskustelemaan saapuvat Li Andersson (vas.) ja Matias Marttinen (kok.). He saavat seurakseen Vesa Sarmian (Diakonissalaitoksen kumppanuusjohtaja) ja Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman kokemustyöntekijä Mila Nikkasen. Ohjelman juontaa Inton toiminnanjohtaja Timo Kontio.

Meille oli tärkeää, ettemme puhu nuorista ohi nuorien. Tästä syystä Vamos ja Nuorten ohjelma olivat luonteva valinta lavalle, Inton vaikuttamistyön asiantuntija Reetta Pietikäinen kertoo.

Mila Nikkanen odottaa kesäkuun tilaisuutta jo innolla. Lavalle nouseminen on jännittävä ajatus, mutta mahdollisuus keskustella nuorten hyvinvoinnista päättäjien kanssa on kiehtova. 

Millaisia asioita Mila sitten haluaa nostaa esille?

Nikkasen mukaansa kaikilla nuorilla, nuoret aikuiset mukaan lukien, täytyy olla mahdollisuus turvalliseen aikuiseen. Jokainen tarvitsee jonkun, joka tukee arjessa ja vaikeuksissa.

Monelle nuorelle tämä ei ikävä kyllä ole itsestäänselvyys. Tällaista henkilöä ei aina löydy lähipiiristä. Tästä syystä etenkin nuorten käyttämissä palveluissa täytyy olla tarpeeksi resursseja aitoon kohtaamiseen. Nuoren tilanteeseen pitää ehtiä perehtyä kunnolla.

Lisäksi hän haluaa kiinnittää päättäjien huomion perheiden ja nuorten aikuisten toimeentuloon. Talous on turvattava, jotta nuorilla on aikaa ja energiaa keskittyä elämän olennaisiin asioihin toimeentulosta stressaamisen sijasta.

Mistä nuorten kokemusasiantuntijuudessa on kyse?

Diakonissalaitoksen hallinnoima Nuorten ohjelma keskittyy nuorten osallisuuden lisäämiseen.  Yhtenä keskeisenä osa-alueena ohjelmassa on kokemusasiantuntijuus.

Hanna Suomi Nuorten ohjelmasta muistuttaa, että nuorten pahoinvointia pohdittaessa olisi tärkeää ensimmäisenä kysyä asiaa nuorilta itseltään.

Omakohtaisten kokemusten kautta esimerkiksi palveluja käyttävästä nuoresta tulee melkoinen palvelujen asiantuntija.  Väitämme, että ilman nuorten näkökulmia ja mielipiteitä jäädään ikuisesti tsemppien ja jaxuhalien tasolle.

Inton SuomiAreena-kuulumisista pysyt ajantasalla tapahtumasivullamme

SuomiAreenan sivut

Lue lisää Nuorten ohjelmasta Diakonissalaitoksen sivuilta

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry