Negatiivisuus – helppo tie

2020-luku on ollut maailmanlaajuisesti erikoista ja epävarmaa aikaa. Kuluva vuosi uusine käänteineen ei ole varsinaisesti tuonut tilanteeseen seesteisiä fiilinkejä. Kaikesta huolimatta ammattilaisen on syytä etsiä tyytyväisyyden aiheita ympäriltään ja vahvistaa omaa elämänhallinnan tunnettaan. Etsivä nuorisotyöntekijä Petteri Nevalainen muistuttaa blogissaan tyytyväisyyden ja toiveikkuuden merkityksestä.

Nainen autonratissa

Uutisista on hyvin hankala löytää positiivisia aiheita. Sotaa, tartuntalukuja, hintojen nousua ja lakkoiluja seuratessa olisi helppo vaipua synkkyyteen. Ruokakaupassa keltainen lehdistö pelottelee lööpeissään lähes päivittäin asiakasta jollakin sairaudella, joka vaanii aivan nurkan takana ja jonka ensioireita pitäisi olla haistelemassa nenä pitkällään jo hyvissä ajoin.

Myös etsivässä nuorisotyössä on mahdollista antautua pelolle, epävarmuudelle, turhautumiselle ja riittämättömyyden tunteelle. Ruokatunti olisi otollinen hetki märehtiä tulevia organisaatiomuutoksia, palveluverkoston jäykkyyttä ja jatkuvaa muutosta. Ihan vaan, ettei tarvitsisi keskittyä päivän huilihetkeen ja syömiseen eli omaan hyvinvointiin. 

Voisin päivitellä, mitä teen väärin, ja miksi näin taas kaiken vaivan, kun asiakas jälleen perui sovitun tapaamisemme. Ei sillä, etteikö omia työskentelytapoja olisi joskus hyvä tutkaillakin.

Kun uusi työntekijä tuo yhteiseen kahvikaappimme costa ricaa, voisin manata asiaa työtovereilleni, sillä olemmehan sopineet jo vuosia sitten, että jokainen tuo nimenomaan Juhla mokkaa, yhden paketin kuukaudessa.

Voisin myös harmitella, miksei esimieheni ole kiinnostunut työpanoksestani. Ja kun hän lopulta kyselee minulta työni sujumisesta, voisin loukkaantua, tuntea itseni kytätyksi ja hermoilla kuinka tekemisiäni aina kyseenalaistetaan.

Tunnistetaan tyytyväisyyden aiheet

Negatiivisuudelle löytyy aina paikka, mikäli sellaisen haluaa löytää. Mutta se on helppo tie, aivan liian helppo. Se tulee kuin itsestään. Tämän kaiken vastapainoksi voi ja on hyväkin löytää monia asioita, joista olla tyytyväinen. Etsivässä nuorisotyössä luomme nuorelle uskoa tulevaisuuteen ja vahvistamme elämänhallinnan tunnetta. Helpompaa siitä tekee se, että osaamme omassa arjessamme löytää asioiden hopeareunuksen. Ei se näinä aikoina aina helppoa ole, mutta voimme silti vaikuttaa siihen, millaisten linssien läpi asioita katsomme. Toiveikas ja hyvinvoiva etsivä on vahvistava kokemus ja hyödyksi nuorelle.

Loppukaneettina toivoisinkin kaikille parempaa kevättä, jonka taittuessa kesään näkisimme riskien ja pelkojen rinnalla myös mahdollisuuksia ja onnistumisia.

Petteri Nevalainen, etsivä nuorisotyöntekijä, Kouvola

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry