Kuvakooste: 120 ammattilaista kokoontui eduskuntatalon edustalle mielenilmaukseen 

Katso kuvaaja Lauri Heinosen hieno kuvakooste keskiviikkona 22.11. järjestetystä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan mielenilmauksesta. Mielenilmauksen järjestivät Satakunnan kentän ammattilaiset, Into oli mukana paikan päällä. Mielenilmaukseen saapui myös nuorisoministeri Sandra Bergqvist sekä muutamia kansanedustajia.


Jyväskylän nuorisopalveluiden kehittämisasiantuntija Jorma Niemisen aloituspuheenvuoro kajahti kovaa ja komeasti:  

Etsivän nuorisotyön tai työpajojen rahoituksesta EI saa leikata.  

Siitä ei saa leikata, koska se on VÄÄRIN. On VÄÄRIN säästää nuorista. On VÄÄRIN säästää yhteisestä tulevaisuudestamme.  

Sillä nuorissa on Suomen tulevaisuus. Ja jokainen nuori ansaitsee jonkun, joka auttaa ja kulkee rinnalla vaikeina aikoina. 

Nieminen tiivisti paikalle tulleiden, reilun sadan etsivän nuorisotyön ja työpajavalmentajan sekä nuorten ajatukset. Hallituksen esittämät leikkaukset on koettu kentällä lyhytnäköisiksi ja väärin perustein valmistelluiksi. Juuri siitä syytä mielenilmaukseen oli tultu. 

Puhe on kokonaisuudessaan luettavissa tämän tekstin lopussa.   

Päättäjiä saapui antamaan tukensa

Satakunnasta ponnistaneen tapahtuman nokkanainen Tiia Laine oli ilahtunut mielenilmauksen saamasta suosiosta.  

– Meillä jokaisella on oma vastuumme siitä, että teemme etsivää nuorisotyötä ja työpajojen valmennusta näkyväksi. Teemme tärkeää työtä emmekä voi vain alistua siihen, että nuorten mahdollisuudet hyvään elämään heikentyvät. Aiomme vaikuttaa myös jatkossa, Laine totesi. 

Samaa mieltä olivat myös asiaa kuulemassa olleet kansanedustajat. Jani Kokko (SDP) ja Markku Siponen (kesk.) antoivat tukensa nuorten syrjäytymistä ehkäiseville työmuodoille. Keskustan Eeva Kallin mukaan etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tavoittaa monia nuoria, joita kukaan muu ei tavoita. On läsnä, kuuntelee ja etsii ratkaisuja yhdessä nuoren kanssa.  

-Kiitän etsiviä tärkeästä työstä, jonka arvo ymmärretään myös Keskustan vaihtoehtobudjetissa. Siksi emme leikkaisi etsivästä nuorisotyöstä, emmekä työpajatoiminnasta, Kalli muistutti. 

Demarien Riitta Mäkinen oli juuri edellisenä päivänä luopunut etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan kattojärjestöjen Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n puheenjohtajuudesta. Mäkinen luotsasi yhdistystä useamman vuoden.  

Molempien työmuotojen arvo on hänen mukaansa paljon myönnettyjä rahoituksia suurempi.  

– Tässä tapauksessa mitkään leikkausten perustelut eivät pidä. Nämä leikkaukset eivät tuo nuorille parempaa elämää, Mäkinen totesi.

Ministeri tapasi kentän väkeä

Paikalle saapunut nuorisoministeri Sandra Bergqvist käytti aikaa ennen muuta nuorten ja työntekijöiden parissa. Alta voit katsoa ministerin suoraan etsiville nuorisotyöntekijöille ja työpajatoimijoille osoittaman videotervehdyksen. 

Lisää materiaalia mielenilmauksesta on nähtävssä Inton sometileillä @intolaiset sekä osallistujien omissa kanavissa käyttämällä häsiä #AinaNuorenPuolella #TätäOnEtsiväNuorisotyö #TätäOnTyöpajatoiminta 

Mielenilmauksen avannut puheenvuoro: 

Rakkaat etsivät ja valmentajat sekä ennen kaikkea – nuoret. 

Olen Inton hallituksen varapuheenjohtaja Jorma Nieminen – arkityöni teen Jyväskylässä kaupungin nuorisopalveluiden kehittämisasiantuntijana. 

Olemme kokoontuneet tänne eduskuntatalon eteen tärkeän asian äärelle. Haluamme yhdessä kertoa päättäjille, että etsivän nuorisotyön tai työpajojen rahoituksesta EI saa leikata.  

Siitä ei saa leikata, koska se on VÄÄRIN. On VÄÄRIN säästää nuorista. On VÄÄRIN säästää yhteisestä tulevaisuudestamme.  

Sillä nuorissa ON Suomen tulevaisuus. Ja jokainen nuori ansaitsee jonkun, joka auttaa ja kulkee rinnalla vaikeina aikoina. 

Olen huolissani Suomesta. Nämä säästöt ovat ideologisia leikkauksia. Ne johtavat siihen, että yhteiskunnassamme eriarvoisuus kasvaa.  

Köyhyys ja pahoinvointi lisääntyvät. Se ei tee Suomesta vahvempaa.  

Me tarvitsemme yhteistyötä, yhdessä tekemistä ja ulospäin kurkottamista. Tarvitsemme uutta ajattelutapaa. Siten Suomi vahvistuu. 

Me tarvitsemme nuoruutta! 

Hallitus leikkaa kuulematta niitä, joita asia eniten koskettaa. Siksi ME olemme täällä tänään.  

Koska ME tiedämme näiden leikkausten seuraukset. Me näemme vaikutukset omin silmin. 

ME tiedämme, että tämä säästö tulee moninkertaisesti maksettavaksi myöhemmin. 

Päättäjät, kuulkaa tämä: 

Antakaa nuorille se arvo, joka heille kuuluu! Antakaa meille RIITTÄVÄ RAHOITUS, jotta voimme auttaa ja tukea heitä.  

Jokainen nuori on osa Suomen tulevaisuutta. Meillä ei ole varaa hukata yhtäkään heistä. Me haluamme Suomen, jossa kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. 

Siksi etsivän nuorisotyön ja työpajojen leikkaukset on peruttava. Ne on peruttava. Piste! 

Lue ja kuuntele myös median uutisointi tapahtumasta: 

https://www.sydansatakunta.fi/uutiset/art-2000010006084.html

https://yle.fi/a/74-20061415

Mielenilmauksessa otetut valokuvat löydät täältä.
Käyttäessäsi valokuvia mainitse valokuvaaja Lauri Heinonen. Instagramissa voi käyttää tägäystä @leimasin.

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry