Kurkistus etsivään nuorisotyöhön ja opiskelijahuoltoon amiksen seinien sisällä

Valkeakosken ammattiopisto, kotoisammin VAAO, sai ensimmäisenä oppilaitoksena Pirkanmaalla oman sataprosenttisen etsivän nuorisotyöntekijän riveihinsä helmikuussa 2021. Ensimmäinen kausi mentiin niin kutsutulla koronarahalla, ja nyt työ on vakiinnutettu AVI:lta vuosittain haettavalla avustuksella. Valkeakosken ammattiopiston etsivä nuorisotyöntekijä Sanni Soittila avaa etsivän nuorisotyön ja opiskelijahuollon yhteistyötä ja nuorten palvelujen kehittämisnäkymiä.

Jokaiselle etsivälle organisaatiosta riippumatta verkostoyhteistyö on varmasti sydämen asia – kun töitä tehdään yhdessä, on nuoren auttaminen jouhevampaa, ja etsivän luo ohjataan eri tahoilta nuoria matalammalla kynnyksellä. Siksipä ihka uutena oppilaitoksen etsivänä olin tyytyväinen, kun ensimmäinen työviikkoni oli aikataulutettu siten, että pääsin saman tien tutustumaan opoihin, kuraattoreihin, terveydenhoitajiin ja esimerkiksi VAAO:n omaan työpajaan Vaateriin. Uteliaana etsivänä olin myös heti monessa mukana. Kutsuin itseni viikoittaisiin tapaamisiin, joissa opiskelijahuollon henkilökunta jakaa töitään ja keskustelee oppilaitosta ja nuorten elämää koskettavista arkipäivän kommelluksista. Yhteistyö oli alusta asti sujuvaa ja ohjasimme nuoria toinen toisillemme, jos huolta heräsi.

Oppilashuollon porukka pitää äärimmäisen tärkeänä sitä, että he näkyvät nuorten arjessa päivittäin. Nuoren näkyväksi tekeminen arkipäivän kohtaamisissa on kuraattoreiden mukaan parasta ennaltaehkäisevää (ja joskus korjaavaakin) mielenterveystyötä! Siksi täällä jalkaudutaan vaikka työsaleihin, tapahtumiin ja käytäville nuorten sekaan kuulumisia kyselemään. Etsivä napattiin myös mukaan ykkösluokkalaisten alkuhaastatteluihin, eli nopeisiin kuulumisenvaihtoihin, jotka toteutettiin jokaiselle VAAO:ssa aloittaneelle nuorelle, jotta tuntisimme opiskelijamme ja jotta he tuntisivat meidät. Periaatteemme on, että jos nuori lähestyy jotakuta apua kaivaten, hän on aina oikealla ovella.

Sote-uudistukseen varovaista optimismia – tukee toimintaa nuorten lähellä?

Sote-uudistus ei ole välähdellyt opiskeluhuollon kahvipöytäkeskusteluissa, eikä etsivä nuorisotyö ole siirtymässä hyvinvointialueille, vaan jatkuu kuntien alaisuudessa entiseen tapaan. Kyselin kuitenkin uteliaisuuttani siitä näkemyksiä, sillä tiedän esimerkiksi työpajakentällä olevan aiheesta huolta. Keskusteluissa selkeni, että pääsääntöisesti meillä luotetaan päättäjiin ja pysymiseemme jatkossakin lähellä opiskelijoita – oppilaitoksessa nuorten auttamistyötä piisaa, ja on kustannustehokasta auttaa nuorta siellä, missä hän valmiiksi on. Taustaorganisaatiolla ei koeta olevan suurta merkitystä niin kauan, kunhan vain työtä saa edelleen tehdä lähityönä, jalkautuen ja tiiviisti mukana arjessa.

VAAO:lla ollaan jopa varovaisen optimistisia: sote-uudistus saattaisi poistaa työllistävää byrokratiaa, kun oppilaitoksessa työskennellään eri kunnissa asuvien nuorten ja heidän tarvitsemiensa palvelujen kanssa. On myös väläytelty, että ehkä sote-uudistus madaltaisi kynnystä siihen, että eri kuntien palvelut tiivistäisivät keskinäistä yhteistyötä entisestään, kun työntekijät ovat maakunnan palveluksessa ja saman pöydän porukkaa.

Mielenterveyspalveluihin selkeitä polkuja pitkin!

Erityisen tärkeää näin koulussa toimivana etsivän mielestä olisi se, että mielenterveyspalveluihin pääsisi selkeitä polkuja pitkin nopeasti, matalalla kynnyksellä ja lähipalveluna kasvokkain. Omalle kohdalleni on sattunut useita nuoria, jotka ovat kyllä saaneet ohjeistuksia siitä, minne kaikkialle olla yhteydessä ja mitä lausuntoja pyytää – mutta siltikään he eivät ole onnistuneet saamaan apua, koska eivät ole täysin ymmärtäneet, mitä käytännössä pitää tehdä ja miksi. Tarvitaan siis niin selkeitä polkuja kuin sitä, että lähettävä taho hoitaa eteenpäinohjauksen loppuun saakka, eikä jätä nuorta yksin seikkailemaan palveluviidakkoon. Jo avun hakeminen on monille ponnistuksen takana, joten sen jälkeen avun saamisen tulisi olla helppoa, nopeaa ja luotettavaa.

Yritän itse ammentaa positiivisutta VAAO:n luottavaisesta ilmapiiristä ja haluan uskoa siihen, että aluevaalien myötä viidakot ja seikkailut jäävät vähemmälle, ja apu olisi nopeasti jokaisen sitä haluavan ulottuvilla. Me lupaamme täällä päässä myös tehdä parhaamme nuortemme eteen.

Sanni Soittila
Etsivä nuorisotyöntekijä
Valkeakosken ammattiopisto

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry