Etsivä nuorisotyöntekijä on nuorelle turvaverkko, asianajaja ja yhdessä oppija

Keväällä 2022 ilmestyneessä Etsivän nuorisotyön käsikirjassa on sanoitettu etsivän roolia ammattilaisena nuoren elämässä, rinnalla kulkijana. Tässä blogissa nuori Hämeestä kertoo, millaisena etsivä nuorisotyöntekijä näyttäytyy hänen elämässään. Etsivästä on moneksi.

Minulle etsivä on eritoten turvaverkko. Osaan itsekin maksaa laskut, etsiä tietoa, puhua uusille ihmisille ja hoitaa asioitani, mutta etsivä on aina valmiina nappaamaan tilanteen haltuun, jos se itseltäni sattuisi tipahtamaan. Tämän turvaverkon ansiosta uskallan itsekin toimia aktiivisesti, kun tiedän ettei mikään kaadu pysyvästi yhteen virheeseen.

Etsivä on myös oma asianajajani palaveri-tilanteissa. Jos en uskalla itse tuoda esille jotain ongelmaani tai en ole varma onko nyt sopiva aika sen esille tuomiseen, etsivä nostaa asian esille puolestani ja antaa minun puhua siitä. Jos tapaamisen jälkeen jokin asia jäi askarruttamaan, voin etsivän kanssa puhua siitä ja vaihtaa näkökulmia tilanteesta.

Etsivä kuuntelee ja ottaa tunteeni tosissaan, vaikka ne olisikin herännyt jostain tilanteen ulkopuolisesta asiasta. Etsivä auttaa myös varmistamaan, ettei pelkoni toteudu ja että tilanteet pysyvät hallinnassani.

Mutta mukavin asia etsivässä on se, miten hänkin on vain ihminen. Jos hän ei tiedä jotain asiaa tai osaa tehdä jotain lomaketta, hän tarjoutuu yhdessä tutkimaan sitä ja oppimaan uutta kanssani. Jaettu oppimisen ilo, se on paras ilo.

Minulle etsivä on siis Turvaverkko, Asianajaja ja Yhdessä oppija.

Etsivän nuori Hämeestä

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry