Kun innostuu, niin onnistuu

Miten sinä olet löytänyt oman juttusi? Kuka tai mikä on auttanut sinua polulla kohti omia unelmia? Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä, jotta jokainen saisi mahdollisuuden elää omannäköistä elämää? Into haastaa etsivän nuorisotyön, työpajat, nuoret, valmentautujat, yhteistyökumppanit ja päättäjät kertomaan, mikä on ollut heidän elämässään se tärkeä ihminen, käännekohta tai asia, joka on auttanut heitä toteuttamaan omia unelmiaan. Tällä kertaa omaa polkuaan pohtii kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko.

Sanotaan, että kun innostuu, niin onnistuu, ja kun onnistuu, niin innostuu vieläkin enemmän.

Olen itse sen kokenut.

Aikoinaan kun pohdin omaa tulevaisuuden ammattiani, olivat terveydenhuoltoalan ammatit sekä opettajan ammatti mieluisimmat.

Peruskoulu oli mennyt ihan hyvin, mutta lukio ei niin hyvin kuin olin toivonut ja tavoitellut. Ei siihen mitään syytä ollut. Kaikkeni tein. Ylioppilaskirjoituksia jännitin aivan mahdottomasti. Jännittäminen oli muutenkin ollut osa minua koko lapsuuden ja nuoruuden.

Onneksi sairaanhoitajakoulutukseen oli pääsykokeet, ja siitä se lähti. Pääsin opiskelemaan haluamalleni alalle. Olin tosi innostunut jokaisesta uudesta oppimiskokemuksesta ja arvosanatkin olivat ihan hyviä. Sairaanhoitajaksi valmistumisen jälkeen opiskelin ensin erikoissairaanhoitajaksi ja sitten sairaanhoidon opettajaksi. Opiskelin vielä terveydenhuollon maisteriksi ja terveystieteiden tohtoriksi. Eli saavutin asioita, joista en ollut osannut edes unelmoida.

Mikä on tämän tarinan opetus?

Suomalainen koulutusjärjestelmä on siksikin upea, ettei siinä ole nk. umpieriä. Aina voi jatkaa opintoja, joko seuraavalle koulutusasteelle tai laajentaa osaamista muihin ammatteihin samalla koulutusasteella. On myös erilaisia mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteita. Jos ei heti onnistu yhtä reittiä, voi valita toisen reitin. Tärkeää on tavoitteellisuus, periksiantamattomuus ja sisukkuus. Koskaan ei kannata menettää toivoaan ja aina kannattaa yrittää.

Tärkeitä opiskelupolkuni varrella ovat olleet kannustavat vanhemmat, jotka eivät kuitenkaan vaatineet liikaa. Niin ikään opettajani jokaisessa koulutuksessa ovat olleet tärkeitä tukijoita. Myös kannustavilla ystävillä ja elämän polun varrella monilla muilla henkilöillä on ollut myönteinen merkitys, erityisesti itsetunnon muokkaajana. Ennen kaikkea heillä kaikilla on ollut merkitystä oman innostukseni ylläpitämiseen, silloinkin kun on ollut vastoinkäymisiä.

Siis kun innostuu, niin onnistuu. Ja kun onnistuu, niin innostuu vielä enemmän.

Toivotan kaikille lukijoille hyvää kesää! Meillä kaikilla on tärkeä tehtävä olla toisten ihmisten elämän polulla innostajana, tukijana ja kanssakulkijana.

Paula Risikko

Kansanedustaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry