Etsivän nuorisotyöntekijän ensiaskeleet

Mitä on etsivä nuorisotyö? Tätä asiaa muistan pohtineeni joskus vuosia sitten, kun olin itse vielä nuori. Etsitäänkö nuoria konkreettisesti ja jos kyllä, niin mistä nuoria etsitään? Mielikuvissani pyöri ajatus nuorisotyöntekijästä soittamassa ovikelloa nuoren oven takana. Postiluukun raosta tuskin etsivä kurkistaisi. Minne siitä sitten lähdettäisiin, jos nuori avaisi oven? Kouluun, lääkäriin, kenties työkkäriin?

Kohtaamme jälleen

Sen hetkisessä elämäntilanteessa en miettinyt asiaa pidemmälle. Seuraavan kerran etsivä nuorisotyö tuli minulle vastaan sen aikaisten töideni kanssa. Sosiaalialalla ollessani yhteistyötä tapahtui etsivän nuorisotyön kanssa, ja toiminta tätä kautta tuli tutuksi. Etsivä nuorisotyö vaikutti monipuoliselta ja konkreettiselta työmuodolta. Etsivien tekemä työ tuntui kohtaavan oman arvomaailmani kanssa. Yhteistyökumppanina minulla oli olo, että etsivät todella välittivät nuorista. He olivat nuorten puolella ja halusivat tuoda esiin yhdessä nuoren kanssa tämän ääntä. Etsivän työ ei vaikuttanut pinnalliselta ja hetkelliseltä, kuten usein se näyttäytyi muissa palveluissa nuoren liikkuessa luukulta luukulle. Etsivän työ perustui nuoren vapaaehtoisuuteen ja oli nuorelle ilmaista. Ajattelin silloin, että haluaisin joskus mennä tekemään kyseistä työtä.

Minusta tulee etsivä!

Koin, että minua onnisti, kun sijaisuus avautui etsivään nuorisotyöhön Kouvolaan. Olin puoli vuotta sitten muuttanut Iittiin toiselta paikkakunnalta, ja olin tehnyt sen ajan sosiaalialalla muita hommia. Arvostukseni etsivää nuorisotyötä kohtaan nousivat entisestään, kun käteni olivat samassa savessa. Jotenkin konkretisoitui se, että miten ammatillisella otteella tätä työtä tehdään, ja samalla ollaan aitoja, ihminen ihmiselle.  

Teenkö tarpeeksi?

Tässä työssä herkästi on altis paineelle ja riittämättömyyden tunteelle, koska etsivät kohtaavat paljon vaikeita asioita. Työntekijät menevät uimaan nuoren rinnalle syviin vesiin ja yrittävät olla tässä virtaavassa vedessä nuoren mukana rohkaisemassa mahdollisesti siihen, että nuori voi kurotella rannalle omia tavoitteitaan ja unelmiaan kohti.

Tämän takia on tärkeää rajata omaa työtään.  Huomasin uutena etsivänä, että nuorella tai hänen lähipiirillään voi olla etsivää nuorisotyöntekijää kohtaan kovemmat odotukset, kun mitä etsivä nuorisotyöntekijä pystyy tekemään järjestelmissä ja päätöksissä nuoren eteen. Huomasin myös, että nämä odotukset olivat myös minulla itsellänikin ja koin painetta siitä, että minun pitäisi pystyä tekemään enemmän nuoren tilanteen eteen.

Odotukset täyttävää ja ylittävää työtä

Kun näistä ajatuksista ja oletuksista on päästy eteenpäin, alkaa työn antoisin osuus eli etsivän nuorisotyöntekijän työ itsessään. Nuoren rohkaisua kääntämään katse tulevaisuuteen ja sen suunnitteluun. Kannustaminen nuorta siihen, että hänellä olisi rohkeutta ottaa ohjakset omasta elämästään ja löytää omia voimavarojaan, joiden avulla ponnistaa eteenpäin.

Työ on ollut mukavampaa ja jopa parempaa kuin mitä odotukseni olivat. Työhön sisältyy vielä monipuolisemmin ja monimuotoisemmin asioita kuin mitä olin ajatellut, ja se kohtaa hyvin sen kanssa mitä työltäni olin halunnut: vaihtelevuutta, asiakastapaamisia, asioiden selvittelyä yhdessä nuoren kanssa, eri yhteistyötahojen kanssa toimimista, jalkautumista ja ylipäätään nuorten aikuisten kanssa työskentelyä. Tuntuu hyvältä olla ensimmäistä kertaa työssä, jossa tunnen olevani vain nuorta ja hänen asioitaan varten. Tuntuu hyvältä pitkästä aikaa, että omalta työltään saa myös itse voimaa.

Teksti:
Annu Kontkanen
etsivä nuorisotyöntekijä, Kouvola

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry