Kategoria: Ratkaisu

Työllisyyden kuntakokeilun ja etsivän nuorisotyön yhteistyö sujuvoittaa nuoren polkua Lahdessa

Etsivän nuorisotyön ja työllisyyden kuntakokeilun nuorten tiimin välille on Lahdessa rakennettu sopimuksellisuuteen perustuva yhteistyömalli. Kirjattuihin käytäntöihin perustuva yhteistyö sujuvoittaa nuorten ohjaamista ja tukea. Tässä ratkaisublogissa yhteisöpedagogit (YAMK) Hanna Merivirta ja Petra Mäki kertovat, miten malli luotiin ja miten sitä hyödynnetään. Saat blogista hyviä vinkkejä myös siihen, kuinka opinnäytetöitä voi hyödyntää organisaation kehittämisessä.

Tulevaisuuden ennakointia tekoälyllä nuorisotyössä

Tulevaisuuden ennakointi tarkoittaa vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kartoittamista ja toimenpiteiden miettimistä toivottuun tulevaisuuteen pääsemiseksi. Tulevaisuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa digitalisaatio ja koneiden yleistyminen, ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen. Tässä ratkaisut-blogissa etsivä nuorisotyöntekijä Juha Mertala pohtii vaihtoehtoisia tulevaisuuksia eri näkökulmista. Millaista voi olla tekoälyn hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä? Nuorisotyössä ja etsivässä nuorisotyössä on perinteisesti korostettu vuorovaikutusta, ymmärtämystä ja yksilöllistä … Jatkuu

Kansanedustaja kysyy, Into vastaa – onko etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan määrärahoja leikattu? 

Kansanedustaja Marko Kilpi (kok.) jätti 8. helmikuuta ministeri Bergqvistin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen. Kilpi kysyy: Onko hallitus leikannut etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan rahoituksesta, onko kyse määräaikaisen rahoituksen päättymisestä vai onko kyse rahoituksen lisäyksestä ja millä tavalla rahoitustilanne vertautuu normaaliin rahoitustasoon ennen korona-aikaa ja ennen edellisen hallituksen määräaikaisia lisäyksiä? Me Intossa autamme mielellämme hahmottamaan monimutkaisen rahoituksen kokonaisrakennetta. Alla vastauksia, olkaa hyvä.

Toiminnalliset ja luovat menetelmät ovat sosiaalisen vahvistamisen ja kasvatustyön kovaa ydintä 

Ammattilaisten työkalupakeissa on monipuolisesti erilaisia menetelmiä ja työkaluja, joilla tehdään todeksi sosiaalisesti vahvistava kasvatus- ja valmennustyö. Olemme koonneet Menetelmät jakoon –koulutuksissa ammattilaisten toisilleen jakamat vinkit Inton materiaalipankkiin. Niiden läpikäyminen kertoo paljon etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan arjesta. Inton Emmi Paananen ja Susanna Palo tekevät näkyväksi menetelmällisyyden merkitykset tässä näkökulmatekstissä. Linkki vinkkeihin jutun lopussa.

Uusi opas tarjoaa työkaluja kestävä toiminnan ja kiertotalouden käsittelyyn  

Kiertotalous, vastuullisuus ja kestävä toiminta ovat jo arkea työelämässä. Tässä blogissa Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen projektisuunnittelijat Tuija Hyyrynen ja Aurora Juntunen valottavat aihetta uraohjauksen näkökulmasta. Hankkeessa on tuotettu Työkaluja kestävän työelämän uraohjaukseen –opas, joka sisältää asiakastyössä kertyneet opit ja oivallukset uraohjaajille ja ohjaustyötä tekeville.

Budjettiriihi: hallitusohjelma toteutuu vain, jos nuoriin panostetaan nyt

Hallitusohjelma vuosille 2023–2027 nostaa yhdeksi hallituskauden painopisteeksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyn ja hyvinvoinnin lisäämisen. Into kiittää kirjauksista – rakennamme yhdessä Suomea, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Hallitus kokoontuu budjettiriiheen 19.–20.9. Budjettiriihessä tulee varmistaa, että kirjausten toteuttamiseen on riittävästi resursseja. Lue oheisesta artikkelista Inton terveiset syksyn 2023 budjettiriiheen. Tekstin lopusta löydät Inton budjettiehdotukset ladattavassa muodossa.

Horisontaalista yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa: case Oulu

Hyvinvointialueuudistus toi merkittäviä muutoksia työpajakentälle. Kunnalliset työpajat eivät enää voi tuottaa kuntouttavaa työtoimintaa entiseen tapaan. Oulussa on lähdetty rakentamaan hyvinvointialueen kanssa horisontaalista yhteistyötä. Sen avulla kuntouttavan työtoiminnan tarjoaminen kaupungin työpajoilla on edelleen mahdollista. Horisontaalinen yhteistyö löytyy myös opetus- ja kulttuuriministeriön työpajatyöryhmän selvityksen suosituksista. Mitä se merkitsee käytännössä? Entä mikä on matalan kynnyksen työpajapalvelut turvaava Nupa-sopimus? Oulun kaupungin nuorisopalvelujen työpaja-asiantuntija Anu Puhakka avaa kirjoituksessaan Oulun mallia ja sen tuomia mahdollisuuksia.

Syrjäytymisen lasku ei pienene säästämällä nuorista 

Ennen vaaleja valtiovarainministeriö (VM) esitteli keinonsa valtiontalouden tasapainottamiseksi. Esityksen sisältämät leikkaukset olivat kylmää kyytiä. Jos syrjäytymisestä syntyviä kuluja halutaan pienentää, ei rahoitusta kannata leikata nuorilta. Se olisi kuin hölmöläisten peitontekoa: jos rahoitusta vähennetään nuorisoalalta, pidemmällä aikavälillä kustannukset kasvavat muualla. Nuorisotyöhön panostaminen on tehokasta ongelmien ennaltaehkäisyä.

Näin nuorten syrjäytyminen vähenee ja hyvinvointi lisääntyy

Miten nuorten syrjäytymistä voidaan vähentää ja hyvinvointia lisätä? Tähän kysymykseen Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry vastasi hallitusneuvottelujen asiantuntijana torstaina 11. toukokuuta. Kokosimme luettavaksi tietopaketin, jonka avulla jokainen voi muodostaa tilannekuvan suomalaisten nuorten hyvinvoinnista sekä syrjäytymistä ehkäisevän ja osallisuutta vahvistavan nuorisotyön palveluista ja niiden kustannustehokkuudesta. Tehdään yhdessä Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry