Kategoria: Ratkaisu

Ohjaamon aktivointipäivästä vauhtia nuoren tulevaisuuden suunnitteluun

Palvelujärjestelmämme on pirstaleinen. Nuori joutuu asioimaan monissa eri paikoissa, ja palvelut jäävät usein irrallisiksi. Espoon Ohjaamotalon aktivointipäivässä palvelut on tuotu nuoren luokse. Toimijoiden tiivis yhteistyö mahdollistaa yhtenäiset palveluketjut ja kokonaisvaltaisen tuen. Tämä tukee tavoitettamme: Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Edistia työllisyyspalvelujen vastuuvalmentaja Marianne Maxwell kuvaa, miten palkittu tapahtuma toteutetaan ja miten nuori saa tarvitsemansa palvelut.

TUVA-yhteistyö nuorten työpajoilla – ensimmäinen luku(kausi)

TUVA eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus korvasi vuoden 2022 elokuussa VALMA:n eli ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen, LUVA:n eli lukiokoulutukseen valmentavan koulutuksen ja perusopetuksen lisäopetuksen eli kymppiluokat. Osa koulutuksen järjestäjistä toteuttaa TUVA-koulutusta yhteistyössä nuorten työpajojen kanssa. Tämä mahdollistaa nivelvaiheiden vahvan tuen. Se myös tukee tavoitettamme: Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Yksilövalmentaja ja työpajakoordinaattori Jaakko Vetämäjärvi … Jatkuu

Eläinavusteinen toiminta sosiaalisten taitojen vahvistajana työpajalla

Mitä eläinavusteisuus antaa työpajatoiminnalle? Kuinka eläinten kanssa toimiminen – tai jo pelkästään niiden läsnäolo – voi ratkaista nuorten sosiaalisten taitojen vahvistamisen haasteita? Petra Särkelä kertoo ratkaisublogissaan kokemuksia Tyrnävän nuorten työpajalta, jossa arjen erottamattomia tekijöitä ovat saksanpaimenkoira, suomenhevonen ja poni.

Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto moniammatillisen työn tukena

Monessa kunnassa ja ihan valtakunnallisestikin on huolta nuorten hyvinvoinnista. Yksi hyvä keino vaikuttaa nuorten elinoloihin ja hyvinvointiin omassa kunnassa on nuorten ohjaus- ja palveluverkosto, josta meidän kunnassamme, Pielavedellä käytämme lyhennettä NOP. Pielavesi on Pohjois-Savoon kuuluva pieni kunta, jossa on asukkaita 4 229 (15–28-vuotiaita 9,7%). Nuorten ohjaus- ja palveluverkoston toiminta on määritelty nuorisolaissa. On kuitenkin paljon … Jatkuu

Vahvuuspakka tuo nuoren vahvuudet ja potentiaalin esille 

Etsivän työn kentällä selvitettiin, mikä on vahvuuksien tunnistamisen resepti ja kehitettiin yhteiskehittämisen avulla työväline nimeltä Vahvuuspakka. Vahvuuspakan avulla nuori tunnistaa omat luonteenvahvuutensa ja oivaltaa niiden yhteyden omaan hyvinvointiinsa ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Seinättömän valmennuksen tuella kohti uusia tuulia ja avoimia työmarkkinoita

Loviisassa toteutetaan tuloksellisesti seinätöntä valmennusta. Toiminta jalkautuu kaupungin yksiköihin sekä paikallisiin yrityksiin ja yhdistyksiin. Tukea tarjotaan niin valmentautujalle kuin työnantajallekin. Miten se käytännössä tapahtuu? Loviisan kaupungin Seinättömän pajan yksilövalmentaja Johanna Hurmerinta kuvaa palveluprosessin etenemistä. Kirjoitus on osa Inton Ratkaisuja-blogisarjaa.

Pajalta baanalle – työhönvalmennuksella yritykseen ja opintopolulle

Kuopiolaisessa Tukeva-säätiössä tehdään vahvaa yritysyhteistyötä. Työkoutsi-hankkeessa tarjotaan työhönvalmennusta ja mallinnetaan yhteistyöyrityksen työtehtäviä. Mitä ne tarkoittavat? Miten yritysyhteistyötä pajalla toteutetaan? Ja mitä se antaa niin valmentautujille kuin työnantajillekin? Tukevan Jaana Marjusaari, Kari Tuppurainen ja Jenna Takkinen kertovat yritysyhteistyön käytännöistä ja hyödyistä. Kirjoitus on osa Inton Ratkaisuja-blogisarjaa.

Minne mää menisin ja mitä mää tekisin sitä miettiessä? 

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen, TUVA:n, sisällöt ovat kuuluneet työpajojen arkeen jo kauan. Elokuussa käynnistyvä koulutus tarjoaakin mahdollisuuden työpajojen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteistyön tiivistämiselle. Työpajaesimies Marjut Vihervuori Nuorisotyöpaja Viasta Hangosta kirjoittaa tutkintoon valmentavan koulutuksen mahdollisuuksista. Viassa on mahdollista suorittaa TUVA-koulutuksen osioita työelämätaidoista sekä arjen ja yhteiskunnallisen osallisuuden taidoista.

Arki innostavana oppimisympäristönä

Nuorten työpajoilla ja Martoilla on pitkä yhdessä tekemisen historia, jota ohjaa yhteinen tavoite tukea nuorten toimijuutta. Marttojen Arki sujuvaksi -toiminnassa nuoret pääsevät tutustumaan ruuanlaittoon, siivoukseen ja oman talouden suunnitteluun ilman epäonnistumisen pelkoa. Viime vuonna Marttojen Arki sujuvaksi -toiminnassa eri puolilla Suomea oli mukana yli 300 nuorta. Piia Aho ja Päivi Känsälä Arki sujuvaksi -toiminnasta kertovat hyvää palautetta nuorilta saaneista arjen taitojen kursseista, joilla voi nyt suorittaa jopa osaamispisteitä.

Salossa sutinaa Kelan kanssa

Onko toimiva yhteistyö viranomaisten kanssa rakettitiedettä? Ei ainakaan Salossa, jossa Salon etsivä nuorisotyö ja Kela ovat rakentaneet onnistuneesti nuorten näköistä yhteistyötä. Miten Salossa onnistuttiin pääsemään yhteistyön kultasuoneen käsiksi? Etsivä nuorisotyöntekijä Miika Sandberg kertoo, mistä kaikki lähti ja missä ollaan nyt.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry