KANAVA-työpajamalli, nuoren 12 viikon matka tulevaisuuteen
Valkeakoskella on kehitetty työpajamalli vastaamaan työpajakentän muutosten haasteisiin. Tässä ratkaisut-blogissa työpajaohjaaja Salla Lylynoja Valkeakoskelta avaa tarkemmin paikallista toimintatapaa.

Kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun välissä on passivoiva tyhjiö, johon tarvitaan selkeä oma palvelu, mutta ennen sitä on pelattava jaossa olevilla korteilla. Näin syntyi työpaikoilla tapahtuvalle työkokeilulle vaihtoehto: tavoitteellinen ja strukturoitu työkokeilumalli, jossa työpajatyöskentely keskittyy työhyvinvoinnin ja työelämätaitojen kehittämiseen.
Pajan ”tuote” on elämäänsä tyytyväinen, työssään jaksava, sitoutunut ja motivoitunut työntekijä.
Opinnäytetyöstä suuntaa
Aiheen ajankohtaisuus osui täydellisesti kulttuurihyvinvoinnin YAMK opiskeluiden kanssa yhteen, sillä kulttuurin ja taideperustaisten menetelmien vaikutukset hyvinvointiin ovat merkittävät. KANAVA työpajamalliin on luontevaa sisällyttää luovia ja taideperustaisia menetelmiä ja sitä on helppo hyödyntää erilaisissa työpajaympäristöissä. Se on sovellettavissa myös kuntouttavaan työtoimintaan sekä erilaisten pajasopimusten yhteyteen.
Taide on yksi kulttuurin osa-alue ja merkityksellinen työkalu nuorisotyössä. Kulttuuri on osa arkea, huomaamattammekin. Luovat menetelmät tukevat nuoren hyvinvointia ja elämänhallintaa. Työskentely voi sisältää esimerkiksi kuvataiteen, muotoilun, käsitöiden, musiikin, sirkuksen, draaman, kirjallisuuden, animaation tai elokuvan elementtejä. Yksinkertaisimmillaan se voi olla keskustelun herättelyä kuvakorttien tai lyhytelokuvan avulla. Kyse on asioiden jäsentämisestä taiteen ja luovuuden kautta. Identiteetin vahvistuessa oman polun löytyminen selkiytyy, kun tietää kuka on ja mitä elämältään haluaa.
Opinnäytetyön yhteydessä tehdyssä fokusryhmähaastattelussa nuorilta itseltään nousi viisi erilaista luovista menetelmistä koettua hyötyä: oppimisen helpottuminen, näkökulmien laajentuminen, tunnetaitojen karttuminen, itsetuntemuksen syventyminen sekä sosiaalisten taitojen vahvistuminen.
”Mä en oikein löydä sanaa, mutta semmoinen jotenkin merkittävä fiilis. Noista jääny päälimmäisenä just semmoinen tarinan opetus. Niinku kokemus jääny elämään.” Nuori 25v.
Nämä asiat näkyvät lukuisissa alan tutkimuksissa. Aktiviteetit kuten tanssi, musiikki, visuaaliset taiteet tai vierailut kulttuurikohteissa alentavat stressiä ja ehkäisevät tai lieventävät masennusta. On todistettu, että taidekokemukset voivat joissakin tapauksissa jopa vähentää päihteiden käyttöä.
Työpajamalli alustana toiminnan suunnittelulle
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi kaksitoista viikkoa kestävä, strukturoitu KANAVA-työpajamalli, joka toimii alustana työpajaohjaajan toiminnan suunnittelussa. Se mahdollistaa kulttuurin ja taideperustaisten menetelmien hyödyntämisen toiminnassa sekä luontevasti että tavoitteellisesti.
Erilaisia menetelmäpankkeja ja -koulutuksia on tarjolla runsaasti. Intonkin sivuilta löytyy laadukkaita vaihtoehtoja paljon. Tarvitsemme selkeitä työkaluja niiden jalkauttamiseen jokapäiväiseen arkeen. Siihen toivoakseni tämä työpajamalli tarjoaa yhden KANAVAN.
Malli on vapaasti sovellettavissa ja kirjoittajaan voi olla yhteydessä siihen liittyen.
Salla Lylynoja
Nuorten työpaja VÄYLÄ