Oispa jo perjantai! Podcast etsivän nuorisotyöntekijän työhyvinvoinnista

Julkaisutyyppi: Opinnäyte

Etsivä nuorisotyöntekijä Janina Kosken (Helsingin NMKY) tutkimukselliseen kehittämistyöhön perustuva podcast-sarja, aiheena työhyvinvointi etsivässä nuorisotyössä ja urbaaneissa toimintaympäristöissä.

5-osainen sarja on Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogi (YAMK)-opinnäytetyön konkreettinen tuotos. Opinnäytteen kirjallinen osuus, tutkimuksellinen kehittämistyö Mitä kuuluu, etsivä nuorisotyöntekijä? Katsaus urbaaneiden etsivien työhyvinvoinnin ilmentymistä on julkaistu joulukuussa 2022. Yhteistyössä Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n kanssa tuotetun podcastin kaikki jaksot perustuvat keväällä 2022 toteutetun työhyvinvoinnin kyselytutkimuksen teemoihin ja tuloksiin.

JAKSOT

1. Ihan niinku omasta mielestä 

Avausjaksossa keskustellaan etsivien nuorisotyöntekijöiden kanssa tunnistetuista voimavaroista, toimivasta tiimistä, työn merkityksellisyydestä, erilaisista palautumiskeinoista ja työn yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tunnistamisesta. Jaksossa vierailevat Helsingin NMKY:n etsivät nuorisotyöntekijät Niklas Hjort, Iisa Karsten ja Roosa Mäkelä. Kesto 33:48 min.

2. Rakenteet tekee hyvää! 

Asiantuntijavieraana Anni-Reetta Sorell (TiimiRiihi). Tätä nykyä työelämävalmentajana toimiva Sorell on työskennellyt etsivän nuorisotyön parissa vuodesta 2008 sekä tutkinut etsivän nuorisotyön johtamista ja laajemmin työhyvinvointia. Jaksossa keskustellaan etsivän nuorisotyön toimivista rakenteista käytännössä, esihenkilön merkityksestä työhyvinvoinnille, ihmissuhdetyöntekijän vuorovaikutustaidoista ja tunnesäätelytaidoista. Kesto 59:10 min.

3. Turvallisuus ennen kaikkea – mitä on psykologinen turvallisuus?

Jaksossa vierailevat TIITU-hankkeen tutkijat Eevastiina Gjerstad ja Crister Nyberg (Haaga-Helia ammattikorkeakoulu). Hankkeessa on tutkittu sote- ja kasvatusaloilla työskentelevien tiimien psykologisen turvallisuuden toteutumista. Jaksossa pureudutaan psykologisen turvallisuuden toteutumisen lähtökohtiin tiimeissä ja työyhteisöissä. Kesto 38:44 min.

4. Tulehtunut ilmapiiri, mistä se johtuu ja mitä voi tehdä tuuletustyönä?

Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan vuorovaikutusvastuusta? Mitä yksittäinen työntekijä voi tehdä tilanteessa, jossa havaitsee haasteita sekä ristiriitoja työyhteisössään? Jaksossa pureudutaan syvemmin työyhteisön sisäisiin jännitteisiin ja ilmapiirin haasteisiin. Ilmiöitä lähdetään tutkimaan jakson asiantuntijavieraan, Mira Jääskeläisen, työnohjaajan ja työyhteisöjen kehittäjän (Miracle Members) kanssa. Kesto 60:03 min.

5. Palautumisesta muutama sana vielä

Jaksossa syväsukelletaan palautumiseen ja siihen liittyviin taitoihin. Miksi resilienssi on nykyään mediassa esilläoleva trendisana? Miten omaan palautumiseen voi kiinnittää huomioita? Minkälaisia asioita etsivässä nuorisotyössä tulee huomioida työstä palautumisessa? Mitä tarkoitetaan ”auttajan palavalla tahdolla”? Mitä tarkoitetaan kehotietoisuudella? Miten huomioida tervettä erillisyyttä ja sen tunnistamista ihmissuhdealalla toimiessa? Kysymyksiin on pureutumassa työnohjaaja ja työyhteisöjen kehittäjä, Mira Jääskeläinen. Kesto 65:45 min.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry