Kategoria: Blogi

Kehysriihestä hyviäkin uutisia

Tuoreet tiedot kehysriihestä eivät olleet etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan kannalta huonoja. Jatkuva julkisen talouden tiukentuminen ja erityisesti kunnallistalouden tulevat säästöt tulevat kuitenkin näkymään nuorten – ja työmuotojemme – arjessa. Kehysriittä analysoi tässä blogissa Inton toiminnanjohtaja Timo Kontio.

Digirohkeus kehittyy yhdessä: vertaisuuden voima digitaitojen kehittämisessä

Nuoret ovat kasvaneet älypuhelimien, sosiaalisen median ja erilaisten verkkopalveluiden keskellä, mikä usein luo kuvan natiiveista digiosaajista. Diginatiivin nuoren käsitettä haastavat kuitenkin sosioekonomiset erot, yksilölliset asenteet ja jatkuvasti kehittyvä teknologia. Tässä kaupallisen yhteistyön artikkelissa Pilar Tapio Digiosallisuus-hankkeesta avaa sitä, miten nuorten palveluissa voidaan tukea nuoria, joiden digitaidot kaipaavat vahvistusta? Ja samalla tarjota haasteita myös niille, joiden osaaminen on jo vahvaa.

Kultaa huuhtomassa – mitä me etsivässä nuorisotyössä oikeastaan etsimme?

Ei etsivässä nuorisotyössä aina eksyneitä etsitä, vaan ehkä pikemminkin suuntia ja merkityksiä: mahdollisuuksien ja laadultaan uudenlaisten hetkien hippuja tai helmiä nuoren rinnalla, yhdessä hänen kanssaan. Ekamin (Kotkan-Haminan seutu) etsivä Maria Sillankorva avaa blogissaan etsimisen ja rinnalla kulkemisen hienovaraisia merkityksiä ja arvoa.

Etsivän nuorisotyöntekijän työnkuvasta, osaamisesta ja vastuista

Etsivä nuorisotyö on paljon enemmän kuin yhteydenottopyyntöihin reagoimista ja nuorten tavoittelua – kyse on moniulotteisesta, vaativasta ja vahvaa ammatillista osaamista edellyttävästä työstä. Kentältä kantautuvat kysymykset kertovat työnkuvien kirkastamisen ja työn vastuullisuuden tunnistamisen nousseen ajankohtaiseksi puheenaiheeksi. Inton etsivän nuorisotyön asiantuntijan Miikka Piiroisen kirjoituksessa pureudutaan siihen, minkälaiset tekijät liittyvät työssä edellytettyyn osaamiseen ja työntekijän ammatilliseen vastuuseen.

Miksi opinnollistaminen ei ole vakiintunut osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää?

Jotta kaikki nuoret voivat suorittaa opintonsa loppuun, on vaihtoehtoisia ja tuettuja opiskelumuotoja vahvistettava ja uusia kokeiltava. Yksi näistä muodoista on työpajojen ja oppilaitosten välinen opinnollistamisen toimintamalli, joka on hyväksi havaittu toimintatapa tukea tarvitsevien nuorten opintojen edistämisessä. Miksi sen vakiintuminen takkuaa Suomessa edelleen laajalti? Onko opinnollistaminen työpajoille ja oppilaitoksille uhka vai mahdollisuus?

Nuotta-valmennus: Nuorten tukipilari uhattuna rahoitusleikkausten vuoksi

Nuotta-valmennus on ollut monelle haavoittuvassa tilanteessa olevalle nuorelle tärkeä tukipilari ja voiman lähde – mutta nyt sen tulevaisuus on vaakalaudalla. Rahoitusleikkaukset ovat rajusti vähentämässä maksuttomia valmennuksia, jotka ovat auttaneet nuoria löytämään suuntaa elämäänsä. Kainuun ja Koillismaan etsivän nuorisotyön koordinaattori Juha Mertala avaa tilannetta etsivän nuorisotyön näkökulmasta.

STL: Rankka rypistys, mutta on sen väärtti

SaimaanVirralla Imatralla on kehitetty laatutyötä ja osana sitä toteutettiin STL-itsearviointi. Prosessi synnytti työyhteisössä tärkeää yhteistä keskustelua ja mahdollisti vahvuuksien äärelle pysähtymistä. Sekä aivan uusien toimintamuotojen käynnistämistä. Palvelupäällikkö Niina Klemolin kuvaa, miten STL käytännössä tehtiin ja mitä se on tuottanut. Lue SaimaanVirran laatumatkan kokemuksista!

Kansainvälisyys kuuluu kaikille – mutta kuuluuko se etsivään nuorisotyöhön ja työpajoille?

Monelle nuorelle kansainväliset mahdollisuudet jäävät saavuttamattomiksi, koska he eivät tiedä niistä. Miten voisimme avata ovia maailmalle yhä useammalle? Asiaa tutkineet Anna Korhonen ja Taru Pihlajaniemi esittävät, että etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla kansainvälinen toiminta nähdään usein perustyöstä irrallisena. Näiden tavoitteet ja painopisteet ovat kuitenkin toistensa kanssa linjassa – kansainvälinen toiminta onkin suorastaan voimakeino nuorten sosiaaliseen vahvistamiseen!

Työpajatoimija, haasta alueesi ehdokkaita!

Miten taata oman alueen nuorille tutkitusti vaikuttavaa sekä kustannustehokasta tukea työllistymiseen tai opintoihin suuntautumiseen? Tätä asiaa blogissa pohtii Nora Kettunen, Joensuun Nuorisoverstaan toiminnanjohtaja ja Inton hallituksen jäsen. Suunta on selvä: Äänestä alueellista edustajaa, joka tietää mitä on nuorten työpajatoiminta!

Toimintaa ryhmässä – löydät ystävän ja itsesi kenties

Ryhmässä toimiminen on enemmän kuin yhdessä tekemistä – se on osallisuutta, kohtaamista ja kasvua. Mikkelin kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huovinen kertoo blogissa turvallisen, ajatuksella johdetun ryhmän arvosta ja merkityksistä ihmiselle: kun tuntee kuuluvansa joukkoon, uskaltaa kokeilla, epäonnistua ja kasvaa osana jotain suurempaa.

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry