Etsivä nuorisotyö antaa tukea, suuntaa ja mahdollisuuksia – tätä mieltä nuoret ovat Sovarin mukaan 

Sovari-mittarin vuoden 2024 aineistossa etsivän nuorisotyön vaikuttavuutta tarkasteltiin myös avoimien vastauksien kautta. Kysymykseen “Mitä hyvää olet saanut etsivästä nuorisotyöstä?” vastasi yli 1400 nuorta eri puolilta Suomea. Tässä artikkelissa Inton korkeakouluharjoittelija Wilma Isoranta nostaa esiin merkittävimmät tulokset aineistosta.

Sovari-vastaukset analysoitiin sisällöllisesti ja jaettiin kuuteen pääteemaan: apu ja tuki, oppiminen ja kehittyminen, sosiaaliset suhteet, tekeminen ja osallistuminen, työhön liittyvät asiat sekä mielenterveys. Tarkastelun tavoitteena oli tunnistaa, missä asioissa nuoret itse kokevat saaneensa eniten tukea etsivän työn kautta ja missä mahdollisesti on alueellisia eroja. Analyysissa ja kirjoittamisessa on hyödynnetty tekoälyä.

Kaikkialla tärkeintä on apu ja tuki

Koko Suomen tasolla vahvin ja selkein viesti oli tämä: etsivä nuorisotyö tarjoaa apua, tukea ja neuvoja silloin, kun niitä tarvitaan. Tämä teema nousi kaikilla alueilla ylitse muiden. Jopa 40–45 % nuorista kuvasi ensisijaisesti saaneensa ohjausta, keskusteluapua tai rinnalla kulkijan. Monelle jo se, että joku on ollut aidosti kiinnostunut heidän tilanteestaan, on ollut merkityksellistä.

Olen aina saanut apua tilanteessa kuin tilanteessa. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Olen saanut etsivästä itselleni luotettavan aikuisen elämääni ja jonkun, jota ei haittaa kuunnella murheita ja huolia. Etsivä on aina ollut apunani, kun olen sitä pyytänyt ja koittanut keksiä ratkaisuja ongelmiini. Valtavan iso kiitos kuuluu siis hänelle.

Oppimista vaihtelevin painotuksin

Toiseksi yleisin teema vastauksissa oli oppiminen ja kehittyminen. Nuoret kuvasivat oppineensa uutta, kehittäneensä itseään tai saaneensa suuntaa elämään. Tämä nousi vahvimmin esiin Lapissa, Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa, mikä saattaa liittyä alueilla tehtävään työhön, joka tukee erityisesti koulutukseen tai arjen taitoihin kiinnittymistä. Sen sijaan Lounais-Suomessa osuus jäi hieman matalammaksi, mikä saattaa kertoa erilaisista painotuksista tai nuorten tarpeista alueella.

Olen oppinut näkemään asioita eri kannalta ja tekemään asioita myös itsenäisesti ja saanut intoa hakea töitä ja muuttaa omaan asuntoon.

Olen kehittynyt Kelan kanssa asioinnissa ja raha-asioiden hoitamisessa sekä rahan säästämisessä. Osaan myös ottaa aikaa itselleni paremmin.

Muu tuki näkyy vähemmän sanoissa

Hieman harvemmin vastauksissa mainittiin sosiaaliset suhteet, työelämä, tekeminen tai mielenterveys. Näiden osuus jäi pienemmäksi kaikilla alueilla, vaikka ne ovat usein etsivän työn keskeisiä vaikutuksia arjen tasolla.

Mielenterveys mainitaan vastauksissa kohtalaisen harvoin, mutta vastaukset jakautuvat tasaisesti ympäri Suomen. Lapissa mielenterveyteen viittaavia vastauksia tuli muita alueita hieman vähemmän, mutta toisaalta myös aineisto on pienempi.

Etsivä nuorisotyö on auttanut minua toimimaan vaikeissakin tilanteissa. Olen saanut etsivän mukaan tueksi ahdistaviin tilanteisiin ja etsivän avulla niistäkin on selvitty.

Olen saanut apua mielenterveysongelmiin, arjen asioihin ja työllistymiseen.

Sosiaaliset taidot ja ystävien saaminen näkyivät myös vastauksissa. Moni kokee myös etsivän nuorisotyöntekijän ikään kuin luotettavana kaverina, jolle voi jakaa mieltä painavia asioita. Samalla saa hyviä vinkkejä ja uutta näkökulmaa elämään.

Etsivä nuorisotyö tuo apua ja tukea elämään, joita esim. terapiassa on vaikeampi saada. Sosiaaliset tilanteet ovat esimerkiksi helpottuneet huomattavasti.

Olen saanut vapaa-ajalle mukavaa ja päihteetöntä tekemistä ja kavereita. Olen kehittynyt erityisesti kommunikaatiossa ja sosiaalisissa taidoissa.

Nuoret olivat saaneet tukea myös työllistymiseen. Pieni osa nuorista mainitsi vastauksissaan suoraan työnhaun, CV:n tekemisen, harjoittelupaikat tai työelämätuen. Näissä vastauksissa etsivän merkitys näkyi konkreettisena apuna työnhaussa ja tulevaisuuden rakentamisessa.

Apua ja rohkeutta työnhakuun liittyvissä asioissa

Helpottanut työnhakua

Harvempi esiintyvyys ei tarkoita, että nämä teemat eivät olisi tärkeitä – vaan sitä, että nuoret eivät usein nosta niitä eksplisiittisesti esiin tai sanoita niitä samalla tavalla kuin konkreettista apua, työtä tai oppimista.

Etsivä nuorisotyö koetaan merkityksellisenä

Nuorten vastaukset kertovat selkeästi, että etsivä nuorisotyö koetaan tärkeäksi ja vaikuttavaksi. Se tarjoaa tukea silloin, kun elämässä ei ole suuntaa, ja auttaa rakentamaan siltoja eteenpäin – olipa kyseessä sitten arjen taitojen vahvistaminen, kouluun palaaminen, työnhaku tai pelkästään tunne siitä, ettei ole yksin. Moni kokee, ettei olisi päässyt eteenpäin elämässä ilman etsivää.

Empä ois tänä päivänä tässä varmastikkaan jos en etsivänuorisotyöltä ois saanu tukea vaikeissa elämänkriiseissä kun muuta tukiverkkoa ei ole.

En varmaa olis hengissä ilman etsivää. Paha olo helpotti kun sain puhuu ja olla vaa. Kukaan muu ei kuunnellu.

Kurkistus nuorten tarinoihin

Tämän aineiston lukeminen oli vaikuttava ja paikoin koskettavakin kokemus. Oli hienoa nähdä, kuinka konkreettisesti etsivä nuorisotyö vaikuttaa nuorten elämään. Monista vastauksista tuli läpi selkeästi se, kuinka paljon apua ja tukea nuoret ovat saaneet ja kuinka tärkeässä roolissa etsivä on ollut heidän elämässään.

Sain lukea useita pieniä ja suuria muutostarinoita, joissa nuori oli löytänyt suuntaa, saanut voimaa jatkaa tai yksinkertaisesti tullut kohdatuksi. Etsivä nuorisotyö on saanut vastauksissa poikkeuksellisen positiivista palautetta. Se kertoo siitä, että kentällä on tehty jotakin oikein.

Nuorten oma ääni muistuttaa meitä siitä, että työ, jota ei aina näe ulospäin, voi olla jollekulle elintärkeää.

Wilma Isoranta
korkeakouluharjoittelija Intossa
Helsingin yliopisto, Soc&Kom, valtio-oppi ja hallintotieteet

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry