Leve kreativiteten!

Hur har du hittat din grej? I bloggserien ”Alla inspireras av något!” berättar de som jobbar som uppsökare, på ungdomsverkstäderna, tjänsternas kunder, intressenterna och beslutsfattarna vad de inspireras av i sina liv, i arbetet eller som kunder. Den här gången är det Johanna Forsman från Jakobstad som antar Intos bloggutmaning.

Som ung avundades jag de som redan tidigt visste vad de ville i livet. Människor som såg både studier och jobb hägra i horisonten. Själv kämpade jag med att kippa efter andan, strax ovanför ytan i ett mörkt, vågigt hav av ångest, ätstörning och självhat. Utåt sett förstod nog ingen hur jag mådde. Jag var en mästare på att dölja känslorna som rasade i mitt inre. Och så levde jag under flera år under min tonårstid. I ett vacuum. Utan förmåga att se vilken väg som var min.  

Men någonstans i det mörka hittade jag min inre styrka. Jag hittade kreativiteten. Jag hade alltid haft den, men aldrig använt den. Nu blev den ett sätt att överleva. Jag skapade konst, hantverk, byggde, renoverade, restaurerade möbler, skrev texter och musicerade. Jag struntade i om jag kunde, testade mig fram, gjorde om, gjorde bättre. Under processen fick jag också kraft att förändra mina tankar om mig själv, mitt värde och framför allt min förmåga att klara saker. Jag började utmana mig själv, utsatte mig för sådant jag aldrig trodde jag skulle klara av. Och sakta växte självförtroendet. Så småningom hittade jag mitt sammanhang i och med fotostudier. Jag träffade människor som peppade och fanns där. Alltid. Och när jag väl fick fart såg jag plötsligt min väg där borta vid horisonten.

Idag känns mitt tonårsjag som en gammal vän jag inte längre känner. Men jag vårdar henne ömt i mitt minne. Hon har gett mig värdefulla insikter jag har nytta av i mitt arbete som ungdomshandledare. Och för det är jag innerligt tacksam. Jag är också glad över att jag i mitt jobb får använda kreativitet som verktyg när vi handledare skapar sysselsättning för de unga som praktiserar hos oss. Det finns en förutfattad mening om att man måste vara konstnärlig eller ha talang för att vara kreativ. Men kreativitet kan se ut på så många olika sätt. Det viktiga är att vi får möjligheten att testa på olika saker. Hur ska vi annars veta vad vi är bra på eller tycker är roligt?   

Studier visar att kreativitet har en direkt koppling till psykiskt välmående. Kreativt skapande hjälper att bryta invanda tankemönster, minskar negativa tankar och ökar förmågan att skapa fungerande sociala nätverk. För att nämna några av många positiva effekter.  

Min inspirationskälla är alla fantastiska unga i vår ungdomsverkstad som dagligen bevisar att de kan så mycket mer än de tror. Och den bästa belöningen är när de även själva inser sina styrkor. När leendet når ögonen och idéerna börjar flöda.   

Johanna Forsman
ungdomshandledare, Musikcafé After Eight, Jakobstad

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry