Yllätyslahjoitus Ylöjärven etsivään nuorisotyöhön – yli 10 000€ Raviliiga Tapparan Marschall Matchilta nuorten hyväksi

Ylöjärven etsivä nuorisotyö yllätettiin huikealla lahjoitussummalla huhtikuussa! Raviurheilussa käyty Raviliiga päättyi ja Tapparan nimikkohevonen taustajoukkoineen osoitti yhteensä 10 985€ hyväntekeväisyytenä etsivään nuorisotyöhön Ylöjärvelle. Lahjoitussumma on harvinaisen suuri suomalaisessa etsivässä nuorisotyössä. Ravihevoset ovat raivanneet tiensä ylöjärveläiseen etsivään nuorisotyöhön.

Kuva: Ylöjärven etsivät nuorisotyöntekijät Topi Alasuutari, Jonna Pauhe ja Sanna Leino.

Vuonna 2017 alkanut Raviliiga tuli vuoden vaihteessa päätökseen ja liigan tarkoituksen mukaisesti hyväntekeväisyyspotit on nyt jaettu. Raviliiga Tapparan hevonen Marschall Match ansaitsi projektin aikana radoilta upean summan, lähes 77 000 euroa, ja kimpan loputtua se myytiin huutokaupassa 81 000 eurolla. Osa näistä varoista osoitettiin hyväntekeväisyyskohteisiin, joista yksi on Ylöjärven etsivä nuorisotyö.

”Ylöjärven Etsivä nuorisotyö valikoitui yhdeksi kohteeksi paikallisuuden sekä erityisesti koronan aiheuttamien nuorten mielenterveyshaittojen vuoksi. Halusimme olla mukana auttamassa paikallisia nuoria” kommentoi Teivon Ravikeskuksen toimitusjohtaja Päivi Lehtonen.

Etsivässä nuorisotyössä suuret lahjoitukset eivät ole yleisiä, ei myöskään Ylöjärvellä. Etsivät Topi Alasuutari, Jonna Pauhe ja Sanna Leino pohtivat nyt, miten suuri lahjoitus tullaan lopulta käyttämään.

”Suunnittelu on vielä alkuvaiheessa, koska näin suurten lahjoitusten saaminen ei ole mitenkään jokapäiväistä. Rahat tullaan käyttämään Ylöjärven etsivän nuorisotyön asiakkaiden hyväksi. Korvamerkitsemätön raha antaa pelivaraa ja luo mahdollisuuksia etsivän nuorisotyön toteutukseen ja tekemiseen. Tarkempia suunnitelmia rahojen käytöstä ei ole vielä tehty, mutta pyrimme ohjaamaan rahat nuorten hyvinvoinnin ja harrastustoiminnan tukemiseen.” Kertoo Ylöjärven etsivät nuorisotyöntekijät.

Lahjoitus tuli yllätyksenä, sillä etsivillä ei ole ollut kosketusta hevosurheiluun. Raviliigan eleen myötä iloitaan siitä, kuinka etsivien työtä pidetään merkityksellisenä ja raviurheilussa ollaan kiinnostuneita nuorista.

”Emme todellakaan osanneet odottaa lahjoitusta! Tuli täysin yllätyksenä. Kukaan meistä ei ole toiminut aktiivisesti hevosurheilun parissa, joten siinäkin mielessä varsin positiivinen yllätys, että hyväntekeväisyyttä sitäkin kautta tehdään ja työmme nähdään merkityksellisenä ja tärkeänä eri toimijoiden parissa. Toki saimme vuonna 2016 Teivon juhlaravien yhteydessä lahjoituksena pienemmän summan Siipiweikoilta, joten hyväntekeväisyyttä hevosurheilun parista meitä kohtaan on harjoitettu jo aiemmin”, Iloitsee Jonna Pauhe.

”Teivon 40-vuotisjuhlaraveissa vuonna 2016 Siipiweikot lahjoitti Ylöjärven Etsivälle nuorisotyölle oman loimilähtönsä eurot ja silloin tutustuimme toimintaan. Meillä oli raveissa nuoria, jotka olivat saaneet apua ja tukea Etsivältä nuorisotyöltä. Kun Raviliiga Tapparan osalta mietimme lahjoituskohdetta nuorille, tuntui paikallinen Etsivä nuorisotyö luonnolliselta ja tutulta, toimivalta kohteelta”, taustoittaa Päivi Lehtonen valintaa.

Kuva: Marschall Match ja Hannu Torvinen. Kuvaaja: Hanna Laakso.

Hevosia ja nuorisotyötä

Hevosilla ei ole ollut erityistä roolia Ylöjärven etsivässä nuorisotyössä tähän mennessä, mutta tämän kevään jälkeen tilanne on toinen. Myös Teivon Ravinuoret kehittävät toimintaansa, jonka toivotaan vastaavan etsivän nuorisotyön nuorten tarpeisiin.

”Lahjoitussumman lisäksi saimme myös kausikortteja Teivon raviradalle, joten ehdottomasti nuorten kanssa mennään paikan päälle tutustumaan lajiin. Emme ole vielä hevosia työn puitteissa hyödyntäneet, mutta tulemme tutustumaan hevosavusteiseen toimintaan ja tarjoamaan sitä nuorille”, Suunnittelee Jonna Pauhe Ylöjärven etsivästä nuorisotyöstä.

”Kehitämme parhaillaan Teivon tarjoamaa harrastustoimintaa voimakkaasti. Suunnitelmia on tehty ja toivottavasti kesällä päästään jo aloittamaan ja syksyllä sitten täyteen vauhtiin. Haluamme tarjota matalan kynnyksen mukavaa toimintaa hevosten ja ponien kanssa lapsille ja nuorille. Hevoset ovat herkkiä aistimaan ihmiskavereiden tunteita. Hevoset eivät petä luottamusta ja niille voi kertoa ilot ja surut. Ne myös vaativat luotettavan ihmiskaverin, joka tulee hoitamaan ja ruokkimaan sovittuna hetkenä. Turpaterapian lisäksi tarjoamme mahdollisuuden oppia hevosen hoitoa, ruokintaa, valjastamista ja ajamistakin. Ravikoulun kautta on tarkoituksena jatkaa myös hyvin alkanutta yhteistyötä Ylöjärven etsivän nuorisotyön kautta, toivottavasti voimme tarjota nuorille matalan kynnyksen kokoontumispaikan täällä Teivossa”, kertoo Teivon raviradan toimitusjohtaja Päivi Lehtonen.

Raviliiga Tapparan lahjoitukset kokonaisuudessaan:
Ville Niemisen rahasto 72 000 €
Tampereen Lastenklinikan Tuki Ry 16 529 € (korvamerkittynä hevosavusteiseen toimintaan)
Teivon Ravinuoret 12 065 €
Ylöjärven Etsivä Nuorisotyö 10 985 €.

Teksti: Emmi Paananen

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry