Verstaalla olo on tuonut kaivattua rutiinia elämääni

Mitä nuoret ajattelevat arjesta ja arjenhallinnasta? Millainen merkitys työpajatoiminnalla on nuorten arjessa? Joensuun Nuorisoverstas ry:n nuoret kertovat kokemuksistaan arjenhallinnasta ja siitä, miten työpajalla olo auttanut heitä arjen asioissa.

”Arjenhallinta sanana kuulostaa monimutkaiselta, mutta minulle ei suinkaan ole. Hallitsen arkeni hyvin. Siivoan 2 krt/vko (sis. imurointi, pyykkäys, pölyt tasoilta yms.), huolehdin raha-asioista ja budjetoinnista, paljonko voin käyttää ruokakauppaan. Pidän huolta hygieniasta ja ruokarytmistä, mutta voisin parantaa unen määrässä. Lepo luo arjenhallintaa, mutta jos ei nuku tarpeeksi, arki voi lähteä hallinnasta. Arjenhallintaan on saatavilla tukea mm. kotiin tai virastoasioihin omalla kohdallani.”

”Minulle suuri arjenhallinta on keittiöhommat nuorisoverstaalla. Sitä kautta olen löytänyt rauhan. Toki sali ja AA-ryhmä myös pitävät arjen hallinnassa. Tarkoitan, että nuorisoverstaan kautta menen kouluun ja olen opetellut elää elämää tässä yhteisössä. Plus säännöllinen ruokailu pitää mielen virkeänä.”

”Yritän hallita arkeani, mutta se ei läheskään aina onnistu. Huomaan monesti haalineeni liikaa tekemistä arkeeni enkä sen takia ehdi huoltaa itseäni, minkä takia arjenhallinta on entistä hankalampaa. Rutiinit auttavat arjenhallinnassa. Jos olen tekemättä mitään ja olen vain, niin en muista hoitaa asioitani tai tehdä kotitöitä. Verstaalla olo on tuonut kaivattua rutiinia elämääni <3.”

”Pajatoiminta auttaa itsellä arjenhallinnan ja rytmin ylläpitämisessä. Ruokailujen, nukkumisen, liikkumisen ja kaiken oikein rytmittämisessä. Töissä ollessa syö ns. normaaliin aikaan aamupäivästä lounaan ja ennen töitä aamupalan. Se auttaa myös siihen, että herää ajoissa ja nukkumaan meno ei veny liian myöhäiseksi.”

”No ihan ok sen jälkeen, kun pääsi verstaalle.”

” Arki rullaa hyvin, kun tietää, että on paikka minne tulla ja jossa on tekemistä. Ei tarvitse pelkästään homehtua kotona. Toki käyn tallilla aika usein, joten siellä sitten toinen paikka lähteä pakoon ahdistusta. Bensan hinta saisi laskea ni vois käyä tallilla joka päivä. Hevoset on miun elämä <3.”

”Vuokran maksaminen, joitain harrastuksia, itse ruuanlaitto, mieleistä tekemistä, sosiaalisia kontakteja, mietiskelyä.”

”Ruuanlaitto on mukavaa tehdä, vaikka miten pitkään siinä kestää.”

Joensuun Nuorisoverstas ry:n nuoret

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry