Uppsökande ungdomsarbetare – mångkonstnär med stort hjärta

Vänlighet och humor – de kommer att vara dina främsta arbetsverktyg! Det var instruktionen jag fick första dagen då jag lätt vilsen började jobba på ungdomsverkstad för 7 år sedan. Och visst är det sant. Som uppsökande ungdomsarbetare ska vi ha koll på en massa saker, allt från utbildningsfrågor till vård eller livshantering men den kunskapen är inte mycket värt om vi inte vet hur man lyssnar på och möter unga människor.

Photo: Bart Meyvis, CAW Antwerpen 

Under arbetsmötet ”Come As You Are” som ordnades av Utbildningsstyrelsen i mars deltog över 30 ungdomsarbetare från 15 olika nationaliteter. Jag fick positiv energi av att spendera dessa dagar med intelligenta och empatiska människor som jobbar med unga i Europa. Det märktes att de som deltog verkligen tycker om sitt jobb och alla pratade med värme och stolthet om de unga som de möter i sin vardag. I en av gruppdiskussionerna gick vi igenom egenskaper en ungdomsarbetare bör ha; vi var alla eniga om att ärlighet, lyhördhet, uthållighet, respekt, ödmjukhet och humor är viktiga egenskaper och att vi aldrig ska lova något vi inte kan hålla. Vi måste vara medvetna om att våra egna lösningar inte nödvändigtvis alltid är de rätta eller de enda. Vår uppgift är att vara trygga och pålitliga vuxna men vi har inte rätt att bestämma vad som är ett bra liv för en annan.

På min egen arbetsplats, ungdomsverkstaden Resurscentret Föregångarna i Vasa, har vi jobbat både förebyggande och reparativt med unga i 20 år. Ensam är inte stark och vi inser betydelsen av att ha ett bra nätverk. Vi har ett väldigt bra samarbete med FPA, TE-byrån, socialen, skolor och olika organisationer. Det betyder att vi snabbt kan söka rätt service för unga men också att andra aktörer kan slussa unga som behöver vägledning eller sysselsättning till oss. Bästa feedbacken för vårt jobb är att många unga nu också tar kontakt med oss direkt eftersom de har bekanta som fått hjälp av oss. Jag har tacksam för alla ungdomar jag träffar i mitt jobb, jag lär mig otroligt mycket av dem. Världen ser inte likadan ut för oss alla men ju mer man lär sig och förstår varann märker man att vi alla behövs.

Vi är övertygade om att alla har en plats i livet och vi hjälper gärna till att hitta den platsen!

Christel Quillin
Vägledare
Folkhälsan

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry