Työpajatoimintaa verkossa – mitä, missä, milloin?

Etsiville nuorisotyöntekijöille ja työpajoille tehtiin kysely poikkeustilanteen vaikutuksista maaliskuussa 2020.  Työpajojen vastaajista 64 % kertoi, että valmennusta tehdään poikkeustilan aikana somessa tai verkkopohjaisilla alustoilla. 97 % etsivistä kertoi tekevänsä etsivää nuorisotyötä verkossa poikkeustilan aikana.

Poikkeustila on muuttanut etenkin työpajojen toimintaa ja valmennusta merkittävästi, kun valmennusta ei voida järjestää fyysisesti. Kuten eräs vastaaja sanoi, työpaja on ottanut digiloikan yhdessä yössä. Toiminta on organisoitu nopeasti verkkoon soveltuvaksi eikä haltuun ole otettu ainoastaan yhtä kanavaa vaan useampia. Mitkä kanavat kannattaa haltuun? Millainen sisältö niissä toimii? Miten saadaan nuoret ja aikuiset osallistumaan toimintaan jopa vapaaehtoispohjalta, kun palvelut on monin paikoin keskeytetty? Kokosimme yhteen kyselyssä nousseita vinkkejä ja hyviä käytäntöjä sekä kanavia työpajojen verkkovalmennukseen.

Millaista valmennusta? Mitä sisältöä?

Kyselyn perusteella lähes kaikki fyysisellä työpajalla järjestettävä valmennus on voitu soveltaen viedä verkkoon yksilövalmennuksesta ryhmävalmennukseen. Työvalmennusta joudutaan soveltamaan monilta osin verkkoon soveltuvaksi. Poikkeustila ajankohtana on monelle outo ja ahdistava. Siksi perinteisen pajatoiminnan korvaaminen esimerkiksi hyvinvointiin ja mielenhallintaan liittyvillä tehtävillä on järkevä ratkaisu ja myös organisoitavissa verkossa. Loistava idea on hyödyntää valmennuksen sisältöjen suunnittelussa esimerkiksi etsivän nuorisotyön ja työpajojen Sovari-mittarin teemoja. Erilaiset arkihaasteet on todettu suosituiksi etätehtävien ohella. Verkkovalmennuksen sisällöissä vain mielikuvitus on rajana!

”Annan selkeitä ohjeita arjenhallintaan mm. arkirytmissä pysymiseen ettei ahdistuksen määrä kasva. Sovitaan esim. joku liikuntatehtävä ulkoilun merkeissä tai ruokailuun liittyvät varmistukset. Keskustelupalvelua ahdistuksen määrän hallitsemiseksi. Varmistanut asiakkaiden päihde -ja mielenterveyspalveluiden toimivuutta ja, että asiakas menee sovitulle ajalle. Olen auttanut toimeentulohakemuksien ym. hakemuksien tekemisessä.”

”Aloitamme huomenna (31.3.) verkkovalmennuksen, jonka teemat perustuvat Sovarin teemoihin. Käsittelemme verkkovalmennuksessa em. teemoja mahdollisimman toiminnallisesti. Esim. itsetuntemus-teeman kohdalla syvennymme melko paljon nuorten omiin luonteenvahvuuksiin. Työskentely luonteenvahvuuksien kohdalla päättyy siihen, että nuoret tekevät omista luonteenvahvuuksistaan lyhyen videon. Tämän jälkeen siirrytään uuteen teemaan. Pyrimme siihen, että verkkovalmennus on osittain "tietoiskujen" kertomista lyhyiden itse tehtyjen esitysten (Canvalla tehdyt Powerpoint-esitykset), osittain nuorten omaa toiminnallisuutta sekä osittain pienryhmäkeskusteluja/-pohdintoja. Aloitamme verkkovalmennuksen pitämisen Microsoft Teamsille, mutta mahdollisesti siirrymme pitämään sitä Discordin kautta jossakin kohtaa.”

”Sisältövinkkejä: suunnitella ruuanlaittoa, yhteinen resepti, jota kukin voi lisäksi soveltaa, jos haluaa, edetään ruuanlaitossa somessa samaan tahtiin. Käydään läpi erilaisia itsetuntemusharjoituksia/testejä, jotka puretaan yhdessä. Teetetään valokuvaustehtäviä, eri teemoilla, sit niitä katsellaan. Tehdään omakohtainen liikunta/ulkoilu resepti. Suunnitellaan ajankäyttöä poikkeustilanteessa, tehdään levyraati.”

”Kaikkiin foorumeihin laitetaan joka viikko arkihaaste: vessapesu, jääkaapin siivous, petivaatteiden vaihto, mattojen tuuletus jne.”

”Etätehtävät vastaavat pajan toimintaa sekä tavoitteita; on elämänhallintaan, työelämätaitoihin ja ammattialaan liittyviä työtehtäviä. Myös konkreettisia etätyötehtäviä on annettu, nuorille on toimitettu materiaalia kotiin.”

”Olemme valmentautujien kanssa keskittyneet keskusteluissa pitkälti mielen hyvinvointiin, voimaantumiseen ja itsestä huolehtimiseen. Olemme tuottaneet yhdessä somesisältöä, pitäneet leikkimielisiä kilpailuja (kuten tavaran etsintä kotoa tai ulkoa), askarreltu kotoa löytyvistä materiaaleista, ulkoiltu yhdessä pitämällä puheyhteyttä Discordissa, pidetty levyraatia ja tietovisoja, käyty läpi ajankohtaisia uutisia ja keskusteltu koronatilanteesta. Tällä viikolla jokainen valmentautuja haki työpajan ulkopuolelta kirjekuoren, jonne olin kerännyt kaikenlaista materiaalia ensi viikon ryhmätapaamisia varten. Kuori sisälsi mm. kirjan sivuja, sulkia, korttipohjia, sähköjohdon, sulkia ym. Ajatuksena tehdä pääsiäisaskarteluja, punoa sähköjohdosta avaimenperä ja kirjan sivuista leikellä sanoja runoja tehden. Ajatus tehdä kahdenlaisia runoja: tuntojen purkaminen ja voimaantuminen/tsemppaus.”

Päivä- ja viikko-ohjelmat auttavat pitämään kiinni arjen rytmistä

Arjen rytmin säilyttäminen on tärkeää kenelle tahansa poikkeustilassa ja se on kaiken a ja o myös työpajojen valmennuksessa. Tärkeä keino luoda jatkuvuutta ja rytmiä valmennukseen verkossa ja pitää näin nuoret kiinni arjen rytmissä on laatia päivä- ja viikko-ohjelma verkkovalmennukseen kuten se laadittaisiin myös fyysiseen valmennukseen. Rytmitetty toiminta verkossa auttaa päivärytmin ja sosiaalisten suhteiden ylläpitoon.

”Starttivalmennus on jatkunut poikkeustilasta huolimatta etävälineillä. Yksilötapaamisia on pidetty puhelimitse, skypellä ja discordissa. Myös itse ryhmävalmennus toteutuu edelleen discord-alustalla 3 päivänä viikossa. Normaalisti ryhmä on kokoontunut 4 päivänä. Nyt 1 ryhmätoiminnasta vapautuva päivä käytetään tehostetummin nuorten henkilökohtaiseen yhteydenpitoon ja valmennukseen, sillä tuen ja yhteydenpidon tarve osalla nuorista on kasvanut. Ryhmävalmennuksen rakenne Discordissa on lyhyesti kuvattuna tämä:

10-11 kuulumisia

11-12 itsenäistä työskentelyä annetun tehrävän parissa

12-14 tehtävän purku yhdessä keskustellen ja jakaen sekä ryhmäkerran päätös.”

”Yhteyden pitämistä valmentautujiin Discord- alustan kautta ja muuta kautta. Discordissa on luotuna omat kanavat työnhaulle, opiskelulle ja muulle elämänhallinalle, kuten esim. ruoan valmistus. Puhekanaviksi olen luonut: Aamukahvit klo 10, Päiväkahvit klo 14 ja yleiset jorinat 24/7. Pyrin itse olemaan tavoitettavissa kahdella ensin mainitulla kanavalla sovittuna kellonaikana. Tällä koitan ylläpitää päivärytmiä. Tällä hetkellä, kun sopimukset ovat tauolla, niin tuntuu myös nuorten motivaatio olevan tauolla ja eniten he nyt kaipaavat keskustelua. Työnhaut ja opiskelut eivät nyt innosta, mutta ovat olemassa ja tarkoitus olisi poikkeustilan jälkeen myös pitää kanavaa aktiivisena.”

Missä kanavissa?

Facebook ja Instagram

Sekä Facebookissa että Instagramissa suosittuja ovat live-lähetykset, joissa voi ohjelmana olla vapaamuotoista jutustelua ja päivystystä tai suunnitellumpaa ohjelmaa. Molemmissa kanavissa kohderyhmää voi aktivoida erilaisin osallistavin haastein ja tehtävin. Facebook ja Instagram ovat myös yleisimpiä etsivässä nuorisotyössä ja työpajoilla käytössä olevia viestintä- ja markkinointikanavia. Nyt onkin hyvä tilaisuus laittaa oman organisaation viestintä sisältöineen ajan tasalle ja houkutella esimerkiksi uusia valmentautujia mukaan toimintaan!

”Perustimme oman somepaja-ryhmän Facebookkiin. Ryhmään teemme live-lähetyksiä, joissa joko vain jutellaan tai pidetään kurssia, esim. huomenna yksi ohjaajamme pitää live-lähetyksessä pajutyökurssin. Somepajalle on luotu viikkoaikautaulu, josta siellä olevat näkevät mitä minäkin päivänä tapahtuu.”

”Pyrimme aktivoimaan asiakkaita myös Instan ja Facebookin kautta erinäisillä videoilla, askarteluohjeilla jne.”

”IG yritetään hengittää nuorten keskuudessa henkiin, siellä olisi helppo jakaa ja osallistaa nuoria”

”Lisäksi meillä pyörii muun muassa Instagramissa aina tiettynä päivänä ja tiettynä kellonaikana Instagram live, jonne nuoret voivat tulla juttelemaan ohjaajien kanssa.”

WhatsApp

WhatsApp osoittautui Discordin ohella suosituimmaksi sovellukseksi etä- ja verkkovalmennuksessa. Sovelluksen monipuoliset toiminnot mahdollistavat sen käytön mitä moninaisimmilla tavoilla.

”Olemme ylläpitäneet kolmea rutiinia säännöllisesti: joka aamu klo 9 lähtee aamuviesti ja kysellään kuulumiset WhatsAppin välityksellä, klo 12 keskustellaan edellisen päivän etätehtävästä ja klo 14-15 julkaistaan uusi päivän etätehtävä. Muilla kanavilla seurataan keskustelua ja viestitään näiden välillä. Toki palaveeraamme työparini kanssa päivittäin kahdenkesken myös puhelimitse. Olemme molemmat ensisijaisesti ryhmänohjaajia ja etäpaja antaa meille mahdollisuuden jatkaa tätä työskentelytapaa.”

”Meillä on wa ryhmä jossa keskustellaan ja jaetaan linkkejä, sekä esim. pelataan netin kautta yhdessä. Nuoria kohtaan kasvokkain käymällä kävelyllä ja hoidamme yhdessä asioita. WA on kovassa käytössä myös yksityisviestittelyssä.”

”WhatsApp on ollut kovalla käytöllä. Olemme perustaneet halukkaille "selviytyjät"-ryhmän, jossa mm. pidämme videopuheluita ja lähettelemme valokuvia ryhmään.  Olemme luonneet oman Discord-kanavan, jossa asiakkaat ovat mukana. Tarvittaessa olemme tavanneet asiakkaita yksilötapaamisilla. Olemme järjestäneet myös yhteisiä ulkoiluhetkiä huomioiden rajoitukset ja ohjeistukset. Koko ajan mietimme uusia tapoja ja keinoja tässä tilanteessa.”

Discord

Nuorten keskuudessa suosittu Discord on kyselyn perusteella suosituin kanava etä- ja verkkovalmennuksen toteuttamisessa. Discord on nuorten keskuudessa ennestään suosittu, joten senkin puolesta se soveltuu erinomaisesti työpajatoimintaan. Sovelluksessa voi keskustella puhumalla ja kirjoittamalla. Lisäksi sen anonymiteetti on korkea, minkä vuoksi osallistuminen on helppoa matalalla kynnyksellä myös anonyymisti.

”Discord serveri on toimiva ja nuorille tuttu ympäristö. Nuoret ovat olleet itse aktiivisia ja osallistuvat mielellään verkko-tapaamisiin. Tarjolla suljettuja ryhmiä pajan ja etsivän nuorisotyön asiakkaille sekä kaikille nuorille yleisiä aamukahvitapaamisia, porina- ja peli-iltoja.”

”Perustettu Discord-palvelin, jolla tällä hetkellä 9 eri kanavaa + suljettu kanava ohjaajille. Keskustelu on päivittäistä ja nuoret tuottavat myös itse sisältöä aktiivisesti. Kanavat ovat:

- #yleinen keskustelu 
- #vinkkiviitonen: tänne voi linkata liikunnallista tekemistä, reseptejä jne
- #antropomorfistiretki: kun ei voi tavata toisia ihmisiä, kaikenlaisia tyyppejä alkaa tulla vastaan, kuvat tänne
- #lempimusa: musiikkivinkkejä, uusia artistituttavuuksia
- #kevätkanava: kevään merkit kuvina
- #päivän kuva-arvoitus: vaihteleva myös ärsyttävyydeltään
- #kissavideo-torstai: suosituin kanava, torstaita on alettu yleisesti odottaa. Videoita myös omista kissoista, punapandoista, axololtleista jne.
- #päiväntehtävä -kanavassa joka päivä uusi etätehtävä ja perjantaisin uusi viikkotehtävä, joka puretaan seuraavan viikon perjantaina.”

”Me Kajaanin starttipajalla otimme starttivalmennuksessa käyttöön ke 18.3.2020 alkaen Discord viesti- ja keskustelusovelluksen virtuaalisten ryhmätapaamisten toiminta-alustana. Tapaamiset 3pv/vk, ti-to, 4h/pv Sovelluksen kautta ryhmäläisten kanssa voi käydä chat-keskusteluja, jutella äänen välityksellä, jakaa kuvia, videoita, linkkejä yms. Se toimii myös sekä mobiili- että tietokonesovelluksena. Starttipajan nuorilla oli kova tarve ja motivaatio osallistua Discord -tapaamisiin ja he kokivat nämä virtuaaliset vuorovaikutustilanteet todella tärkeinä omaa jaksamista ja mielenhyvinvointia lisäävänä tekijänä. Nuoret on helppo osallistaa toiminnan suunnitteluun ja ryhmänohjaajana Discord–tapaamisiin on mahdollista suunnitella monipuolista ja nuorten tavoitteita palvelevaa sisältöä. Tapaamisiin voidaan sisällyttävää etäyhteyksin toteutettavaa ryhmäkeskustelua, liikuntaa, ruuanlaittoa, ulkoilua tai luovaa toimintaa, mahdollisuudet ovat rajattomat.”

”Joensuun Nuorisoverstas ry otti digiloikan nopeasti. Olemme ottaneet käyttöön somekanavat ja Discordissa pidämme verkkoverstasta 2 kertaa päivässä. Olemme saaneet ja saamassa mukaan myös muita ammattilaisia mm. eri hankkeista ja Ohjaamolta. Nuoret ovat tarvinneet tukea moniin asioihin, ja siihen valmentajien aika menee aika tehokkaasti. Osaa nuorista on hankala tavoittaa, ja vastaukset viesteihin tulevat yöllä. Sisällöllisesti pysymme ajankohtaisissa aiheissa ja työpajavalmennuksen sisällöissä. Suuntaamme meidän markkinointia verkoston kautta 16-29 vuotiaille työttömille ja lomautetuille nuorille. Tässä tilanteessa otamme kaikki nuoret vastaan "avosylin" meidän kanaville.”

Puhelin

“Yksi valmentautuja sanoi pariin otteeseen puhelussa, että onpa ihana kuulla ääntäsi, kun soitin hänelle.”

Työpajojen vastaajista 86 % kertoi pitävänsä yhteyttä puhelimitse tai muun kanavan kautta valmentautujiin. Koska kaikilla nuorilla ja aikuisilla ei ole käytössään älylaitteita eikä näin pääsyä eri sovelluksiin, on tärkeää muistaa yhteydenpidossa myös perinteiset kanavat. Jokaista piristää kuulumisten kysyminen soittamalla. Soittaminen puhelimitse mainittiinkin monen työpajan ohjelmassa poikkeustilan aikana.

”Aikuisille soitellaan ja kysytään kuulumisia. Verkkoalustaa näkemiseen ei heidän kohdallaan ainakaan vielä ole otettu käyttöön ja haastavuutta sen käyttöön ottamisessa on, sillä asiakasryhmä on suurimmaksi osaksi sellaista, jotka eivät käytä tietokonetta sujuvasti ja tällainen uuden opettelu vaatisi lähiopetusta. Nuorten kanssa on otettu yhteydenpitoon verkkoalusta.”

”Asiakkaalle soitetaan vähintään kerran viikossa - kysytään kuulumiset, tarjotaan juttuseuraa (aika moni on yksinäinen karanteenielossaan), annetaan vinkkinä tekemistä, haastetaan suorittamaan liikuntahaasteita jne.”

Youtube

Yksittäisissä vastauksissa nousi esiin myös Youtube.

”Suunnitteilla oma Youtube-kanava, jonka sisältö kohdistuu elämän eri osa-alueille.”

Zoom

Zoom-sovellus mahdollistaa videoyhteyden ja tukee näin esimerkiksi Discordin teksti- ja äänitoimintoja. Moni käyttääkin näitä sovelluksia rinnakkain.

”Joka aamu aloitamme päivän Zoom-videoyhteyden avulla klo 9.00 ja käymme aamun fiilikset läpi. Tämän jälkeen jaamme päivittäiset etätehtävät whatsapissa."

”Soittokierros nuorillemme aina maanantaisin. Nuoret ovat määrittäneet omat tavoitteensa sulkuajalle, näitä seurataan maanantaisissa puheluissa. Aina samaan aikaan kahtena viikonpäivänä eri teemaiset kokoontumiset discordissa omalla kanavalla noin 1h-1,5h kerrallaan. Olemme järjestäneet myös näiden tapaamisten yhteydessä kahoot-tietokilpailun Zoom-linkin kautta ja se on toiminut hyvin. Olemme päivittäin asiakkaisiimme yhteydessä WhatsAppin yksityis- ja ryhmäviestein tarpeen mukaisesti.”

”Aamu ja iltapäiväpalaverit Zoomissa, tehtävien jako ja yhteyttä pidetään tarpeen mukaan pitkin päivää.”

Teams

”Poikkeustila tarkoittaa omalla kohdallani jatkuvan tuen antamista nuorille, jotka ovat ahdistuneita tai tarvitsevat muissa asioissa apua. Pajaosastomme (presspaja) pitää kaksi kertaa viikossa etäyhteyttä nuorten kanssa Teamsin kautta. Muuten yhteydenpidot hoidetaan WA videopuheluiden, sähköpostin tai peruspuheluiden kautta. Nuoret ovat pyytäneet erilaisia "etätöitä" ja niitä on heille myös annettu. Ja jos ei lasketa työtä, mitä nuorten kanssa teen, niin kehitän loppu vuoden toimintaa, projekteja sekä koulutusmateriaalia esim. portfolioiden tekoa varten.”

”Teams-palaveri nuorille missä voi jakaa etätehtäviä, nyt myös toteutuu ensimmäinen iltapaja Teamsin kautta virtuaalisesti nuorten toiveesta.”

Eri kanavat tukevat toisiaan

Useat vastaajat kuvasivat toimivansa useassa eri kanavassa, koska myös nuoret käyttävät kukin eri kanavia vapaa-aikanaan. Eri kanavat ja sovellukset ominaisuuksineen tukevat parhaimmillaan toisiaan.

”Olemme jokaiseen nuoreen yhteydessä vähintään kerran viikkoon puhelulla. Päivittäin viestimme WhatsAppin välityksellä ja samoin laitamme pieniä harjoitteita jokaiselle nuorelle henkilökohtaisesti. Myös alkukartoitushaastattelu onnistuu Teamsin välityksellä. Todettu on. Lisäksi laitamme jokaisena aamuna (ma-to) klo 10.00 (jolloin Spurtti alkaisi tavallisestikin) pienen kuva-, ääni- tai sanallisen arvoituksen yhteiseen wa-ryhmään asioista jotka löytyvät Spurtista. Siitä se päivä alkaa vilkkailla arvailuilla, nuoret ovat lähteneet super hyvin mukaan tähän leikkimieliseen aamuskabaan. Tällä keinolla saamme ainakin osan nuorista heräämään kohtuulliseen aikaan. Olemme satunnaisesti tavoitettavissa myös ilta-aikaan, mm. sohvaperunahenkeen katsomme yhtäaikaa jotain sarjaa ja kommentoimme yhdessä meidän wa-ryhmässä. Esimerkiksi eilen olimme osa porukalla Mestaritekijän äärellä. Discordia otamme haltuun paraikaa ja siellä olemme suunnitelleet järjestävämme yhteisen puhelun tai jonkun Kahoot skaban tms.”

”Nuoriin ollaan päivittäin yhteyksissä Whatsupilla, viestillä, Discordissa. Tämän lisäksi päivitän, tuotan ja jaan sisältöä jatkuvasti sosiaaliseen mediaan (Facobook ja Instagram). Luodaan erilasia hyvinvointiin, harrastuksiin, arjen taitoihin, sosiaalisuuteen, työelämä- ja opiskelutaitoihin yms. pajan aiheisiin liittyviä infoja, haasteita, sisältöjä tekemällä näitä myös itse esim. "Korona-/Karanteenipäiväkirja, reseptin jako ja leipominen, levyraati, "Ykkösellä sisään-videot", Vloggaus jne.

”Whatsapp, Facebook, Discord, kaikki käytössä. Ulkona lenkkeily, Videopuhelut ym. Säännöllisesti pajapäivinä soitot ja arjen rytmitys, luovia keinoja.”

Verkkovalmennus on tulevaisuuden työpajatoimintaa

Moni vastaajista kertoi poikkeustilan mahdollistavan myös toiminnan kehittämisen ja suunnittelutyön, esimerkiksi työpajan opinnollistamisessa.  Vastauksista kävi myös ilmi se, että nyt pilotoitava verkkotoiminta tulee varmasti olemaan tulevaisuuden työpajatoimintaa ja jatkumaan myös normaalioloissa. Sillä ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata kasvokkaista toimintaa, jolle on aina tarvetta. Nyt tehtävät panokset eivät siis ole vain panos poikkeustilan ajaksi, vaan ne ovat myös panoksia tulevaisuuden työpajatoimintaan!

”Keskustelu on myös ollut kiinnostavaa siinä mielessä, että osasta nuoria tulee esiin aivan uusia puolia; joillekin nettikeskustelu tuntuu olevan ominaisempaa kuin jutustelu yhteisen pöydän ääressä ja he ovat paljon aktiivisempia kuin olisi odottanut, ikään kuin "kalat vedessä" vaikka normiympäristössä ovat toimineet syrjäänvetäytyvästi. Tämä on saanutkin meidät pohtimaan, että samantyyppinen virtuaalinen keskustelualusta ja tiedonjakokanava voisi hyvin olla osa toimintaa myös sitten, kun tilanne jälleen normalisoituu.”

”Some räjähti, kun eri toimijat alkoivat esittelemään omia juttujaan. Kaikkea tätä olisi voitu tehdä myös aiemmin, hyvä kun korona herätti. Huoli kasvaa vajaakuntoisista nuorista, jotka eivät somea seuraa. Tässä tilanteessa näen tärkeäksi yksilöllisen yhteydenpidon. Kaikki ei sovi kaikille. Joillekin kirjeet, kortit, kirjalliset tehtävät voi olla kannatteleva juttu yli tämän kriisiajan.”

”Työtä tehdään puhelimitse ja verkossa, joka on hyvä asia, että sitä kehitetään koko ajan mutta se ei ole sama asia kun kohtaaminen.”

Lisää vinkkejä etä- ja verkkovalmennukseen löydät Inton materiaalipankista.

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry