Sovari 2024: Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tukevat omalle polulle
Vuoden 2024 Sovari-mittarin tulokset osoittavat, että etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat vaikuttavia tukimuotoja hyvinvoinnin vahvistamisessa, osallisuuden vahvistumisessa ja oman suunnan löytämisessä. Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta saavat nuorilta ja valmentautujilta hyvät arviot ja ne koetaan laaja-alaisesti hyödyllisiksi.

Sovari tuottaa vaikuttavuustietoa nuorten omiin kokemuksiin perustuen
Sovari on sosiaalisen vahvistumisen mittari, jonka avulla arvioidaan etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan laatua ja vaikutuksia nuorten ja valmentautujien näkökulmasta. Sovarilla saadaan valtakunnallisesti vertailukelpoista tietoa, jota voidaan hyödyntää toiminnan kehittämisessä ja sen merkityksen kuvaamisessa.
Vuonna 2024 Sovariin vastasi yhteensä 2 819 etsivän nuorisotyön nuorta ja 5 157 työpajojen valmentautujaa. Vastaukset osoittavat, että etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat nuorille ja valmentautujille merkityksellisiä sekä toimijuutta ja osallisuutta vahvistavia palveluita.
Etsivässä nuorisotyössä luottamus ja rinnalla kulkeminen korostuvat
Etsivä nuorisotyö sai nuorilta erinomaisen kokonaisarvosanan 4,6 asteikolla 1–5. Nuoret kokivat saavansa etsivältä keskustelutukea sekä apua etenkin virastoasioihin, opintoihin ja mielenterveyteen liittyen. Etsivän helppo tavoitettavuus (4,8) ja luottamuksellinen suhde työntekijään nousivat erityisiksi vahvuuksiksi.
Peräti 99 % vastaajista suosittelisi etsivää nuorisotyötä toiselle nuorelle. Nuorten vastaukset kuvaavat, miten merkityksellistä on tulla kohdatuksi aidosti ja saada rinnalla kulkevaa tukea tilanteisiin, joissa muu apu voi olla vaikeasti saavutettavissa.
Työpajatoiminta tarjoaa tukea arjen hallintaan ja tulevaisuuteen suuntaamiseen
Työpajatoiminta sai valmentautujilta hyvän kokonaisarvosanan 4,4. Vahvimmat arviot annettiin työvalmennuksesta (4,5) ja yksilövalmennuksesta (4,4). Valmentautujat kokivat saavansa monipuolista tukea niin työtehtävissä kuin henkilökohtaisissa haasteissa.
Työpajatoiminta koettiin tärkeänä etenkin arjen rytmin ja elämänhallinnan vahvistamisessa. 97 % valmentautujista suosittelisi työpajatoimintaa työttömälle kaverilleen. Tulokset osoittavat, että työpajat tarjoavat osallistujille turvallisen ympäristön, jossa voi vahvistaa omia taitojaan, löytää suuntaa tulevaisuudelle ja kokea osallisuutta.
Sosiaalinen vahvistuminen molempien palveluiden keskiössä
Sovarissa sosiaalista vahvistumista arvioidaan viidellä osa-alueella: itsetuntemus, sosiaaliset taidot, arjenhallinta, opiskelu- ja työelämävalmiudet sekä elämänhallinta. Etsivän nuorisotyön vastaajista 93 % ja työpajojen valmentautujista 94 % koki vahvistumista ainakin yhdellä osa-alueella.
Edistysaskeleita oli havaittavissa erityisesti arjenhallinnassa sekä opiskelu- ja työelämävalmiuksissa. Nämä osa-alueet ovat kriittisiä nuorten itsenäistymisen ja yhteiskuntaan kiinnittymisen kannalta. Sovari-tulokset vahvistavat, että etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta pystyvät vastaamaan näihin tarpeisiin tehokkaasti.
Nuorten ja valmentautujien ääni kuuluu kehittämisessä
Avoimet vastaukset toivat esille, että monet nuoret ja valmentautujat kokevat toiminnan olleen ratkaiseva käännekohta elämässään. He nostivat esiin etenkin luottamuksellisuuden ja yksilöllisen tuen sekä mahdollisuuden löytää uutta suuntaa. Kehittämistoiveet liittyivät erityisesti palveluiden tunnettuuden lisäämiseen, resurssien vahvistamiseen ja monipuolisempaan toimintaan.
Etsivän nuorisotyön ja työpajojen toimijat saavat omat Sovari-tuloksensa väliraportteina ja vuosiraportteina. Organisaatiot hyödyntävät tuloksiaan, nuorten ja valmentautujien palautetta sekä heidän esille nostamiaan kehittämisehdotuksia oman toimintansa arvioinnissa ja konkreettisessa kehittämisessä. Sovari lisää nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa toimintaan ja vahvistaa heidän osallisuuttaan.
Vaikuttavuus näkyy nuorten tulevaisuuden rakentumisessa
Sovari-tulokset osoittavat, että etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta auttavat nuoria ja valmentautujia ottamaan askeleita kohti koulutusta, työelämää ja omaehtoista elämää. Palveluiden vaikuttavuus perustuu etenkin aitoon kohtaamiseen, riittävän pitkäkestoiseen kokonaisvaltaiseen tukeen ja omien vahvuuksien esiin nostamiseen.
Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä investointeja, joiden avulla ehkäistään nuorten syrjäytymistä ja rakennetaan kestävää hyvinvointia. Sovari 2024 -tulokset tarjoavat vahvan perustan jatkaa ja kehittää tätä työtä.
Tutustu valtakunnallisiin etsivän nuorisotyön Sovari 2024 -tuloksiin
Tutustu valtakunnallisiin työpajatoiminnan Sovari 2024 -tuloksiin
Lisätiedot:
-
Reetta Pietikäinen
asiantuntija: laatu- ja vaikuttavuustyö