Raveista poikinut lähes 11 000 euron lahjoituspotti pisti pyörät pyörimään Ylöjärven etsivässä nuorisotyössä, eikä hevosiakaan unohdettu

Kun Ylöjärvellä alettiin pohtia käyttökohteita muhkealle lahjoituspotille, törmättiin iloiseen yllätykseen: paikalliset yrittäjät ilmoittautuivat mukaan talkoisiin.

Raviliiga Tapparan menestyksekäs Marschall Match -hevonen myytiin 2021. Kuten Raviliigan periaatteisiin kuului, omistajat lahjoittivat voitto- ja myyntisummasta ison siivun, yli 100 000 euroa, hyväntekeväisyyteen. Yksi lahjoituskohteista oli Ylöjärven etsivä nuorisotyö, jolle osoitettiin 10 985 euroa.

Lahjoituksen tärkein käyttötarkoitus on ollut nuorten hyvinvoinnin tukeminen ja uusien mahdollisuuksien tarjoaminen.

”Saimme vapaat kädet rahojen käyttämiseen ja tämä mahdollisti paineettoman suunnittelun. Se antoi meille erityislaatuisen mahdollisuuden tehdä entistä monipuolisemmin työtä nuorten hyväksi”, Ylöjärven etsivät nuorisotyöntekijät Jonna, Sanna ja Ilona kertoivat Intolle joulukuussa.

Kuva: Hevostoiminta Ihanelmassa on nuorten mahdollista päästä myös ratsastamaan.

Lahjoitusvaroja päätettiin käyttää sellaisiin palveluihin, joita ei ilman lahjoitusvaroja olisi mahdollista hankkia.

”Halusimme tarjota nuorille yksilöllisesti suunnattuja hyvinvointia tukevia asioita, sellaisia mihin heillä ei ehkä muuten olisi mahdollisuutta”, Ylöjärveltä kerrotaan.

Lisäksi kriteerinä oli, ettei valittu palvelu kilpaile esimerkiksi sosiaalityön, Kelan tai diakoniatyön avustusten kanssa.

Kun varoille alettiin kartoittaa käyttökohteita paikallisista yrityksistä, koettiin iloinen yllätys.

”Jo alkuvaiheessa meille tuli idea lahjakorttiyhteistyöstä Ylöjärvellä toimivien yrittäjien kanssa. Oli ilo huomata, että yrittäjät halusivat lähteä omalla panoksellaan mukaan tukemaan nuorten hyvinvointia. Moni antoi muun muassa alennuksia normaalihintaisista palveluistaan ja jousti aikatauluissa yms.”

Paikallisilta tarjoajilta hankittiin mm. PT-ohjausta (personal trainer), hierontaa, kampaamo- ja parturipalveluja sekä ravintolalahjakortteja”, etsivät kertovat tyytyväisinä.

Vielä vuonna 2021 Ylöjärven etsivällä nuorisotyöllä ei ollut erityistä kytköstä hevosmaailmaan eikä hevosia hyödynnetty nuorten parissa. Sekin on nyt muuttunut.

”Tärkeää hevosavusteisessa palvelussa on aito kohtaaminen, läsnäolo ja vuorovaikutus.”

”Yksi hankkimistamme palveluista on hevos- ja eläinavusteinen toiminta, joka on hankittu paikallisesta Hevostoiminta Ihanelmasta”, Ylöjärven etsivät nuorisotyöntekijät kertovat.

”Toimintaa vetävät koulutetut ohjaajat sekä huolella valitut ja koulutetut eläimet. Tärkeää hevosavusteisessa palvelussa on aito kohtaaminen, läsnäolo ja vuorovaikutus. Iloa eläimistä ja onnistumisen kokemuksia syntyy itsestään eläinten seurassa, jokainen voi olla oma itsensä”, Hevostoiminta Ihanelman yrittäjä Ann-Marie kertoo.

Lisäksi lahjoitusvaroja on käytetty paikkakunnalla toimivan Teivon ravikoulun nuorten Iltapäivätallin käynnistämiseen ja toiminnan markkinointiin nuorille.

Hevoset sopivatkin hyvin kuvaan, mutta eipä tainnut lahjoitusvarat voitoillaan tienannut ravihevonen Marschall Match tietää, kuinka tärkeän työn teki ylöjärveläisnuorten hyvinvoinnin eteen.

Kuva: Marschall Match joulukuussa 2022. Kuvaaja Janne Kähkönen.

Teksti: Emmi Paananen

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry