”Ollaan nuorten rinnallakulkijoita. Ei tehdä puolesta, vaan yhdessä”

Valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa vietetään 10.−16.10. Viikon teemana on nuoret ja nuorisotyö koronan jälkeen ja sen tarkoitus on nostaa esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää tärkeää työtä nuorten hyväksi. Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry kertoo viikon aikana, mitä etsivälle nuorisotyölle ja työpajatoiminnalle ja niiden kohtaamille nuorille ja valmentautujille kuuluu koronan jälkeen ja millaisia vaikutuksia korona-ajalla on ollut näihin nuorisotyön työmuotoihin.

Koronapandemian myötä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan merkitys nuorten rinnallakulkijoina on korostunut. Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta tavoittavat vuosittain yli 32 000 alle 29-vuotiasta nuorta ympäri Suomea. Pandemia vaikutti etsivän nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa kohdattujen nuorten ja valmentautujien arkeen esimerkiksi lisääntyneinä mielenterveyden haasteina.

− Onneksi etsivä nuorisotyö kulki rinnalla läpi korona-ajan, kiiitos, kuvailee kokemuksiaan nuori Pohjois-Pohjanmaalta.

Uusia tapoja kohdata ja toimia nuorten kanssa

Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat korona-aikana olleet luovia ja kehittäneet uusia tapoja toimia nuorten ja sidosryhmien kanssa.

Yksi esimerkki uusista toimintamuodoista on Keski-Suomessa kehitetty Heimo etästartti -palvelu sellaisille 16−29-vuotiaille nuorille, jotka eivät ole aiemmin pystyneet osallistumaan lähipalveluihin. Heimon ideana on järjestää verkossa toimivia, matalan kynnyksen nuorten starttivalmennusryhmiä. Virtuaalisen tulen äärelle osallistuminen ei vaadi muuta välineistöä kuin tietokoneen tai puhelimen, jolla pääsee Discordiin. Kaikki muu tarvittava välineistö lähetetään ryhmäläisille postissa. Heimon ryhmät ovat suljettuja pienryhmiä. Yhdessä ryhmässä on mukana 3-6 nuorta useamman kunnan alueelta. Ryhmiä ohjaa 1-2 nuorisotyön ammattilaista.

Nuorilta kerätyssä palautteessa kaikki kertoivat osallistuneensa toimintaan mielellään ja kokivat tehtävät mielekkäiksi.

− Kokemus kohdatuksi tulemisesta ja ryhmään kuulumisesta on tärkeää etsivän nuorisotyön nuorille. On tärkeää tulla näkyväksi itselle ja muille, oli alusta tai ympäristö mikä tahansa! Heimo etästartti mahdollistaa tämän myös niille nuorille, jotka eivät pysty syystä tai toisesta osallistumaan muuhun toimintaan, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Äänekoskelta ja Keski-Suomen etsivän nuorisotyön koordinaattori Pauliina Koljonen.

Etsivän nuorisotyön ja työpajojen kuulumisiin koronan jälkeen pääset tutustumaan kaikissa Inton sosiaalisen median kanavissa Nuorisotyön viikon aikana.

Lisätiedot:

Anna Kapanen
viestintäpäällikkö
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry
anna.kapanen@intory.fi
045 138 9697

Heimo etästartti:

Pauliina Koljonen
Keski-Suomen etsivän nuorisotyön koordinaattori
Äänekosken etsivä nuorisotyöntekijä
pauliina.koljonen@aanekoski.fi
040 011 5258

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry