Nuotta-valmennuksesta voimavaroja nuoren arkeen

Nuotta on nuorisokeskusten kehittämä ja tuottama maksuton palvelu. Nuorisokeskuksia on Suomessa yhdeksän kappaletta, joista pohjoisin löytyy Inarista ja eteläisin Kouvolasta. Nuotta-valmennus on suunnattu erityisesti etsivä nuorisotyön tai työpajatoiminnan asiakkaille. Tässä artikkelissa etsivä nuorisotyöntekijä sekä Kainuun ja Koillismaan ENT-koordinaattori Juha Mertala esittelee Nuotta-valmennusta etsivän nuorisotyön näkökulmasta.

@KatjaTähjä

Mistä Nuotta-valmennus on tehty?

  • Nuorten aidosta kohtaamisesta
  • Kiireettömästä yhdessäolosta
  • Yhdessä päätetyistä aktiviteeteista
  • Arjen hallinnan vahvistamisesta
  • Positiivisista kokemuksista
  • … listaa voisi jatkaa vielä paljon pidemmällekin!

Nuotta-valmennukseen lähtiessä on erityisen tärkeää, että sinulla on A) Nuotta-valmennus varattuna ja B) Nuotta-valmennukseen lähteviä nuoria mukana. Pudasjärvellä on muodostunut tavaksi varata 2-4 Nuotta-valmennuksia vuodessa.

Perinteisiksi paikoiksi ovat muodostuneet Pudasjärvellä sijaitseva Pikku-Syötteen nuorisokeskus ja Kuusamon Oivanki. Nämä kaksi paikkaa eroavat toisistaan aktiviteeteiltaan ja majoitusmuodoltaan. Pikku-Syötteen nuorisokeskus on luonnon keskellä, laskettelurinteiden tuntumassa oleva hotelli ja Kuusamon Oivanki on luonnon keskellä sijaitseva leirintäkeskus. Molemmissa on omat hyvät puolensa ja henkilökunta on erittäin ammattitaitoista ja helposti lähestyttävää.

Kuvat: Juha Mertala

Merkkaa reissu vuosikelloon

Meillä Nuotta-valmennus kuuluu vuosikelloon ja varaamme yleensä valmennukset viimeistään vuoden alussa koko vuodeksi tai vähintään puoleksi vuodeksi kerrallaan. Varauksien jälkeen tiedustelemme noin 1-2 kuukautta aikaisemmin asiakkailtamme, ketkä olisivat kiinnostuneita lähtemään mukaan. Yleensä lopullinen porukka on kasassa pari viikkoa ennen Nuotta-valmennuksen ajankohtaa, sillä muuttuvia tekijöitä on yleensä matkassa osallistumisen suhteen ja näihin on hyvä varautua.

Osa nuorista ovat hoksanneet toivoa jo hyvissä ajoin, että haluaisi mukaan esimerkiksi tietylle paikkakunnalle, olisi kiinnostunut tietyistä aktiviteeteistä tai jokin vuodenaika olisi erityisen mukavaa aikaa osallistua hänen kannaltaan. Olemme pitäneet Nuotta-valmennus ryhmän yleensä kohtalaisen pienenä: minimissään 2 henkilöä ja enintään kahdeksan lähtijää.

 Joskus olemme järjestäneet kahden eri paikkakunnan yhteisen Nuotta-valmennuksen, jonka etuna on, että saa nuoret saavat tutustua toisen paikkakunnan nuoriin. Ryhmän muodostuessa valitsemme jokaiselle päivällä mieluisimmat aktiviteetit.

Aktiviteettien valinta tapahtuu joko live- tapaamisessa ryhmän kesken, yksilökyselyllä tai perustamme yhteisen WhatsApp- ryhmän, jossa käymme ohjelmaa läpi. Nuotta-valmennuksen pituus vaihtelee yhdestä viiteen vuorokauteen. Suosituin valmennuksen pituus on ollut kolme päivää.

Nuotta tarjoaa uusia aktiviteetteja

Aktiviteettien tarjonta on ollut laaja. Suosituin aktiviteetti on ollut huskyajelu. Jo kelit eivät ole olleet suotuisia ajelulle, olemme käyneet tutustumassa huskytarhan asukkaisiin. Muita aktiviteettejä on ollut muun muassa koskenlasku, rivertubing, kalliokiipeily, seinäkiipeily, keilaus, laskettelu, vaellus, pyöräily, alppicurling, moottorikelkkasafari, ice carting, lumikenkäily ja kalastus.

Päivän päätteeksi olemme yleensä kokoontuneet yhteiseen illanviettoon ja keskustelleet päivän tapahtumista. Keskusteluissa nousee monesti esille Nuotta-valmennuksen antama päivärytmi, terveellinen ruoka, uudet kokemukset aktiviteettien kautta, kaverisuhteet, itsensä ylittäminen ja tulevaisuuden haaveet. Osa nuorista ovat jopa jälkeenpäin kertoneet, kuinka valmennus on antanut niin paljon uutta puhtia tulevaisuuteen, että ovat voineet luopua mielialalääkityksistä!

Ohjaajatkin ovat saaneet useasti heittäytyä aktiviteettien kautta tukemaan nuorta. Muistan eräänkin kerran kalliokiipeilyssä, kun nuorella pelotti ja hän vaati minua laskeutumaan kalliolta alas, ennen kuin hän itse suostuisi kalliolta laskeutumaan. Hänen olemuksensa huokui onnistumisen kokemusta, kun molemmat olimme päässeet laskeutumaan kalliota pitkin alas.

Nuotta-valmennus on todettu erittäin toimivaksi ja hyväksi toiminnaksi työmuodoksi etsivässä nuorisotyössä.  Omasta kokemuksesta voin kertoa, että yksi Nuotta-valmennus voi antaa etsivä nuorisotyöntekijälle ja nuorelle paljon enemmän kuin kokonainen vuosi yhteensä!

Juha Mertala
etsivä nuorisotyöntekijä
Pudasjärven kunta
Kainuun & Koillismaan ENT-koordinaattori

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry