Muista läsnäolo!

KUVA © Laura Oja / Noon Kollektiivi

Sain kunnian maaliskuussa astua etsivä nuorisotyön kentälle työskentelemään. Taustaa on ollut nuorten kanssa tehtävästä työstä jo valmiiksi, mutta ei etsivän työkentällä. Olen iloinen siitä, että kohtaamistyö nuorten kanssa saa jatkua tästä uudesta ja antoisasta työnkuvasta käsin. On ollut ilo opetella myös samalla työparityöskentelyä, joka antaa itsessään myös todella paljon.

Minua on jo kauan pohdituttanut yhteiskuntamme kiire- ja tehokkuusajattelu. Aikuisilta odotetaan paljon, mutta niin myös nuorilta. Nuoruus on raskasta aikaa jo itsessään kehityksen kannalta, joka tulisi ottaa huomioon. Siinä samalla kun opiskellaan tai käydään töissä, harjoitellaan myös itsenäistymistä ja siihen liittyviä asioita. Jokainen nuori lähtee itsenäistymään omista lähtökohdistaan. Toisilla voi olla hyvinkin selvää, kuinka vaikkapa laskuja maksetaan tai mitä oman asunnon hankinta tarkoittaa vakuutuksineen ja muine tarvittavine asioineen. Kaikille se ei kuitenkaan sitä ole ja oppiminen itsenäistymiseen aloitetaan hyvinkin niukalla alkutiedolla. Jos tähän lisätään vielä tilanne, jossa voimavarat ovat jo lähtökohtaisesti vähissä sekä tiukkia deadlineja vaikkapa tehtävien suhteen, on nuori ymmärrettävästi väsyksissä ja ahdistuskin voi näyttäytyä arjessa voimakkaana. Ollaanhan vasta oppimassa. Mielikin voi sairastua ja viedä jaksamisesta ja kannattelusta ison palan. Jokaisen matkalaukussa on omanlainen määrä haasteita pakattuna. Tehokkuudessa on tietenkin omat puolensa, mutta ei pitäisi ajatella vähemmän tehokkaana ketään, jonka matkalaukkuun ei ole päässyt tai halunnut kurkistaa.

Ennalta ehkäisevästä työotteesta puhutaan monissa tilanteissa paljon, kuitenkin usein päädytään tilanteisiin, jossa haasteet on kasvaneet niin suuriksi, että päädytään kirkkaasti korjaavan työn puolelle. Etsivän työssä antoisaa on se, että mahdollisuuksia molempiin työotteisiin on paljon, sillä kaikki 15-29 -vuotiaat voivat etsivältä apua saada. Elämäntilanteita ja asioita on yhtä monta kuin on nuortakin, joten tärkeimmäksi työkaluksi olenkin todennut läsnäolon. On tärkeää pitää itse aikuisena huoli siitä, että kulloinenkin nuori saa kohdatessaan palan meidän läsnäoloamme, erityisesti jos oman kanssa on erilaisten haasteiden keskellä vaikeaa saada kiinni. Pidetään siis huolta itsestämme ja toisistamme läsnäolon puolesta ja sitä hyödyntäen!

Kaikkein vaikeinta on
täyttää toisten odotuksia
niiden joiden mittaa ei edes tiedä
että kaadetaanko lisää vai joko meni yli
että riittääkö mikään mihinkään
tuleeko raja koskaan vastaan

ja pahinta on pettymys
sitä että itse on pettymys
kun ei osannutkaan olla
odotusten kokoinen:
tarpeeksi muttei liikaa”

Runoilija Elina Salminen – Kesken

Teksti:
Sini Penttala
etsivä nuorisotyöntekijä
Isokyrön kunta

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry