Miten herätetään henkiin elävä kuollut? Kohtaamisilla ja kuulevalla korvalla 

Jokainen meistä kohtaa tilanteita, joissa tarvitsee tukea. Työpajojen ammattilaiset tukevat rinnalla kulkien heikossa asemassa olevia ja tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden omannäköiseen elämään. Tässä kirjoituksessa Taina Silkkola Euran nuorten työpajalta avaa käytännön esimerkein sitä, mitä rinnallakulkijuus merkitsee työpajalla. Meidän tavoitteenamme on Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin.

Kohtaaminen. Vuorovaikutus. Vahvuuskortit.

Joitain vuosia sitten asiakkaakseni tuli nuori, josta olin saanut ennakkotiedoksi määritelmän ”elävä kuollut”.  

Ensimmäinen kohtaaminen oli kankea. Huppupäinen kaveri ei puhunut sanaakaan, ja minä yritin lukea hänen eleettömyydestään edes jotain merkkejä. Pelkääkö hän minua? Onkohan hänellä ase taskussa? Meinasiko hän äsken sanoa jotain?  

En tiennyt, olisiko parempi istua itsekin hiljaa vai puhua kahden edestä.  

Yllätyin todella, kun nuori halusi tavata uudelleen seuraavalla viikolla. Tapaamiset jatkuivat yhteistyössä etsivän nuorisotyöntekijän kanssa ja pikkuhiljaa kaveriin saatiin eloa. Huppu jäi pois päästä jo saman kevään aikana.  

Työpajalla annetaan aikaa ja onnistumisia

Kohtaamme työssämme nuoria, joilla voi olla monen tyyppisiä haasteita: keskittymis- ja oppimisvaikeuksia, yksinäisyyttä, erilaisia pelkoja, univaikeuksia ja päihteiden käyttöä. Yhteen nivoutuessaan nämä ongelmat muodostavat tiheän ja tahmean verkon, josta nuori koettaa rimpuilla irti omin avuin.  

Toistuvat epäonnistumiset polkevat nuoren itsetuntoa. Olen luuseri, en saa mitään aikaiseksi. Mitä merkitystä minun elämälläni edes on? On helpompi vetää huppu päähän ja eriytyä maailmasta kuin edes yrittää pysyä mukana tässä päämäärättömässä hullunmyllyssä.  

Onneksi meillä Suomessa on lakisääteisiä palveluja nuorille. Etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta tukevat nuorta haasteiden keskellä tarjoten onnistumisen ja osallisuuden kokemuksia. Meillä on aikaa nuorelle, ehdimme kuunnella, tukea ja kulkea rinnalla.  

Nuorten antama palaute etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta on valtakunnallisesti erittäin hyvää. Nuori kokee sosiaalista vahvistumista ja tulee kuulluksi ja nähdyksi juuri sellaisena kuin on. Nuori kokee palveluiden olevan jopa käänteentekeviä omassa elämässään.  

Ilman työpajoja moni ihme jäisi toteutumatta 

Emme koskaan voi tietää mitä toinen ihminen on elämässään käynyt läpi eikä meidän tulisi luoda ennakko-oletuksia nuoren suhteen. Luottamuksen syntyminen vie aikaa. Kun luottamuksellinen suhde nuoreen on syntynyt, niin saatamme olla ainoa turvallinen aikuinen nuoren elämässä.  Se ainoa, joka auttaa ja johon voi luottaa. Ainoa, joka ei moiti tai syyttele. Se ainoa, joka välittää siitä, mitä nuorelle kuuluu.   

Olen todistanut vuosien aikana monia upeita ja ihmeellisiä kasvutarinoita. Paras palaute työstäni on nähdä, kun nuori saa varmuutta ja etenee työpajalta vahvistuneena ja hymyillen kohti uutta. Meillä kaikilla on mahdollisuus tehdä valintoja, muuttaa elämän suuntaa. Se onnistuu helpommin toisten tukemana. 

Toivon tulevilta kansanedustajilta kykyä asettua heikompien asemaan. Tarvitsemme kykyä katsoa kauas ja tahtoa luoda yhteiskunta, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin.  


Taina Silkkola 
Yksilövalmentaja Euran nuorten työpaja,  
Satakunnan työpajatoiminnan koordinaattori 

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry