Mitä etsivä tekee kutsunnoissa? Tällainen on päivä Aikalisätoiminnan parissa.

Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä toimivat etsivät nuorisotyöntekijät kohtaavat kutsunta- ja palvelusikäiset nuoret kutsunnoissa, aluetoimistojen tarkastuksissa, ja osalla paikkakunnista myös kutsuntoja edeltävissä terveystarkastuksissa. Etsivät tarjoavat nuorille mahdollisuuden saada tukea luottamuksellisesti, maksutta ja ilman kynnyksiä. Tässä blogissa Riihimäen etsivä nuorisotyöntekijä Sari Vainola kertoo meille ensimmäisestä päivästään Aikalisätoiminnassa.

Nuori juttelee etsivän nuorisotyöntekijän kanssa.
KUVA © Laura Oja / Noon Kollektiivi

Uutena etsivänä osallistuin aluekoordinaattoreiden järjestämään Aikalisä-perehdytykseen elokuun puolessa välissä. Aikalisätoiminta on yksi etsivän nuorisotyön työmuodoista. Etsivä nuorisotyö tukee kokonaisvaltaisesti varusmies- ja siviilipalvelusikäisiä henkilöitä ennen palvelusta, palveluksen keskeytyessä sekä palveluksen jälkeen. Käytännössä tämä voi tarkoittaa palveluihin ohjaamista ja esimerkiksi apua terveyteen, toimeentuloon, opiskeluun tai työelämään liittyvissä pulmissa.

Pistettä pystyyn jo aamuvarhaisesta

Pääsin vierailulle Hyvinkään kutsuntoihin toiseen kutsuntapäivään. Saavuin seurakuntakeskukselle aamulla kahdeksan aikoihin. Tunnelma oli rento mutta odottava. Paikalla olivat jo osa verkostoista, kuten liikuntatoimi, aluetoimiston työntekijät, sekä muut etsivät. Aluetoimiston päällikkö kuulosteli aiempien kutsuntapäivien sujumista. Etsivän Aikalisä-pisteellä oli jo roll-upit pystyssä ja esitteet valmiina, joten sen enempiä valmisteluja ei vaadittu. Piste oli sijoitettu lautakuntien ja portaiden väliin, jolloin kaikki lautakunnan edessä käyneet pystyttiin nappaamaan juttutuokioon luontevasti.

Aamusta nautittiin aamukahvia samalla, kun kutsunnanalaiset nuoret saapuivat ripotellen paikalle. Ensi töikseen he menivät ilmoittautumaan ja saliin odottamaan tilaisuuden alkua. Sali täyttyi pikkuhiljaa ja energiajuomat sihahtelivat auki. Salissa tunnelma oli jännittynyt ja totinen, monella jalka vipatti h-hetken lähestyessä. Meitä ohjeistettiin everstiluutnantin saapuessa nousemaan seisomaan ryhdikkäästi. Kellon lyödessä yhdeksän, everstiluutnantti saapui ja kutsuntatilaisuus ilmoitettiin virallisesti alkaneeksi.

Kutsuntatilaisuuteen kaikki mars!

Tilaisuus aloitettiin aluetoimiston päällikön motivoivalla puheella, kaupungin tervehdyksellä ja seurakunnan puheenvuorolla. Tämän jälkeen aloitettiin oppitunti, jossa alkutöikseen katsottiin ”Veteraanien perintö” -video veteraanien muistoa kunnioittaen. Sen jälkeen käytiin läpi varusmiespalveluksen perustietoa, kuten palveluspaikkoja ja palveluksen kestoa sekä tämän päivän lähtöerät ja joukko-osastot.

Itseäni yllätti, että nykyään palvelusaikana voi erikoistua vaikka mihin! Puolustusvoimat tarjoavat monia mahdollisuuksia, joita ei aina tule miettineeksi: soittokuntaa, kyberturvallisuutta, lakimiehen tai kirjurin virkaa ja vaikka mitä muuta. Erikoisjoukkoja esitellessä muutama nuorukainen nosti kätensä kiinnostuneena.

Oppitunnilla esiteltiin kutsunnanalaisille lyhyesti myös etsivä nuorisotyö ja sen rooli Aikalisä-toiminnan toteuttajana. Lopuksi oli vielä hammashoidon esittely, jossa kiinnitettiin huomiota hampaiden hoitoon ennen ja jälkeen palvelusajan. Luennon jälkeen ensimmäinen osa pääsi lääkärintarkastuksiin ja lautakunnan eteen. Me etsivät siirryimme Aikalisäpisteelle valmiina toimintaan.

Ja Aikalisäpiste kirsikkana kakun päällä

Kuva: Sari Vainola

Lautakunnan jälkeen jokainen nuori ohjattiin käymään Aikalisä-pisteellämme. Nuoren tullessa pisteelle esittäydyin ja kysyin muun muassa, miten lautakunnan edessä sujui, oliko nuori tyytyväinen saamiinsa päätöksiin ja mitä kukakin aikoi ennen palvelukseen astumista tehdä. Kartoitin nuorten tilannetta myös opiskelun ja työelämän osalta.

Esittelin lyhyesti etsivän nuorisotyön, jos se ei ollut nuorelle jo ennestään tuttua. Lopuksi kysyin vielä, tuleeko nuorelle mieleen mitään, missä voisin auttaa. Osalle nuorista annoin yhteystietoni tai sovin olevani yhteydessä heihin tulevalla viikolla. Nuorille oli tarjolla myös lounas seurakuntakeskuksella.

Päivän päätteeksi fiilikset olivat positiiviset, sillä niin monella nuorella on asiat hyvin. Monet kertoivat sujuvasta arjestaan, harrastuksistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Osan kanssa työskentely jatkuu vielä myöhemmin – nuoren parhaaksi määrittelemiä ratkaisuja kohti. Vaikka lukuisten ihmiskohtaamisten jälkeen väsytti, tunsin myös kiitollisuutta. Oli ihana jututtaa niin montaa nuorta päivän aikana ja olla osana heidän tärkeää päiväänsä.

Sari Vainola
Etsivä nuorisotyöntekijä
Hyria Riihimäki

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry