Mihin etsivää nuorisotyötä tarvitaan?

Ainakin 20 321 nuoren tavoittamiseen vuonna 2021. Missä he olisivat nyt, ellei etsivää nuorisotyötä olisi? Meidän tavoitteenamme on Suomi, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Laukaan etsivä nuorisotyöntekijä Liisa Vilén kuvaa, millainen merkitys rinnalla kulkevalla tuella on. Tämä vaikuttava työ on turvattava!

Etsivä nuorisotyö toimii esimerkiksi niiden nuorten kanssa, jotka herättävät huolta tai joita etsivään nuorisotyöhön yhteyttä ottava taho ei itse tavoita. Monilla viranomaisilla ja eri alojen ammattilaisilla on vankka usko siihen, että etsivä nuorisotyöntekijä onnistuu. Ja usein onnistuukin. Syitä on monia: vapaaehtoisuus, joustavuus, vapaus ja seura, jossa ei jaella sanktioita. Nuori määrittelee tahdin ja tarpeen, jolloin myös sitoutuminen apuun ja tukeen on aivan erilaisissa mittasuhteissa kuin uhkailulla ja kiristämisellä.

Mihin muualle eri toimijat muun muassa sosiaali- ja terveysalalta, työ- ja elinkeinotoimistosta ja oppilaitoksista olisivat ilmoittaneet nuoresta, joka tarvitsee apua? Miten näitä 11 979 nuorta olisi voitu auttaa? Entä mihin ne lähemmäs 4000 nuorta tai vähän vajaa 1400 nuoren läheistä olisivat ottaneet yhteyttä, jos etsivää nuorisotyötä ei olisi? Tällaiset konkreettiset luvut ovat aina kiva mauste, kun tuodaan esille jonkin toiminnon tärkeyttä – mutta miksi oikeastaan etsivä nuorisotyö on niin tärkeää nuorille ja miksi se on myös yhteiskunnallisesti kannattavaa?

Jos etsivää nuorisotyötä ei olisi?

Etsivä nuorisotyöntekijä näkee arjessaan valtavasti yksinäisyyttä, ulkopuolisuutta, itseinhoa ja epätoivoa. Totaalinen yksinäisyys särkee sydämen. Ja yksinäisissä nuorissa myös hyvä ystävä menee hukkaan.

Ilman etsivää nuorisotyötä tuhannet nuoret olisivat jääneet ilman taloudellista tukea, terveydellistä hoitoa, työkaluja omaan arkeen, itsemyötätuntoa ja onnistumisia. Unohtamatta kuinka monen tuhannen nuoren potentiaali olisi valunut hukkaan. Etsivä nuorisotyöntekijä pysähtyy jokaisen nuoren kohdalla ja kartoittaa koko elämäntilanteen, jotta voi auttaa nuorta juuri hänelle sopivilla tavoilla. Nuori tulee kuulluksi. Oli kyse sitten ihmissuhteista, mielenterveydestä, päihteiden käytöstä, virastoasioista, peloista tai ennakkoluuloista – etsivä on rinnalla.

Työskentelyn edetessä etsivä saa todistaa eturivistä sosiaalista vahvistumista, osallisuutta, itsemyötätuntoa, onnistumisen iloa ja toiveikkuutta omasta pystyvyydestä ja tulevaisuudesta. Olen nähnyt, miten moni nuori puhkeaa omaksi itsekseen ja nauttii ensi kertaa elämässään siitä, että hän pystyy, osaa ja voi. ”En ois enää hengissä ilman sua” veti vähän polvilleen ja nöyräksi sen edessä, kuinka tärkeitä me voimmekaan yksittäiselle nuorelle olla – todellakin kyse voi joskus olla elämästä ja kuolemasta.

Olen nähnyt, kuinka kotiin sulkeutuneesta, ihmisiä pelkäävästä nuoresta on lopulta kuoriutunut taitava asiakaspalvelija, joka lahjoittaa palkastaan hyväntekeväisyyteen. Tai miten huumeita käyttävä nuori päätyy raittiina ammattikorkeakouluun ja opiskelee insinööriksi. Tai koko ikänsä kiusattu, hyljeksitty, ystävätön ja palveluiden piiristä pudonnut nuori puhuu vihdoin itsestään kauniisti, saa ystäviä, rohkenee kokeilla uusia asioita, on lopettanut viiltelyn ja odottaa päätöstä koulupaikasta.

Etsivä nuorisotyöntekijä toivonkantajana

Etsivää nuorisotyötä tarvitaan kulkemaan rinnalla ja auttamaan Suomen nuoria jaksamaan, yrittämään, onnistumaan ja osallistumaan osana yhteiskuntaa. Etsivä nuorisotyöntekijä on toivonkantaja, jonka tehtävä on saada nuori uskomaan itseensä ja mahdollisuuksiinsa sekä tavoittelemaan omia haaveitaan. Olivat ne haaveet sitten ystävä, ammatti, uskallus kohdata pelkoja, taata taloudellinen turva, löytää itsestään uusia taitoja tai saada työ- tai harjoittelupaikka. Mutta ennen kaikkea: löytää itsensä ja paikkansa tässä maailmassa sekä olla osallistuva ja onnellinen.

Jos etsivää nuorisotyötä ei olisi, 20 321 nuorta vuonna 2021 olisi jäänyt oman onnensa nojaan. Nuorissa on tulevaisuus, mutta eikö näillä nuorilla ole oikeutta tulevaisuuteen?

Lähteet
Nuorten määrät vuonna 2021: Nuorisotilastot.fi.

Liisa Vilén
etsivä nuorisotyöntekijä
Laukaan kunta

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry