Laita maski ensin itsellesi!

Maskit- tuo ehkä tämän hetken puhutuin suojavaruste. Nyt en kuitenkaan aio kirjoittaa teille tästä mielipiteitä jakavasta asiasta vaan, siitä kuinka jopa lentokoneessa ohjeistetaan auttamaan ensin itseään ennen kuin auttaa toisia. Tämä on viesti erityisesti kaikille etsivää nuorisotyötä tekeville ammattilaisille. Mutta uskon tästä olevan iloa myös muille. Suonette kuitenkin anteeksi, että kirjoitan tämän puhuen etsivistä. Älä silti hyppää pois sivulta vaan lue ihmeessä loppuun asti.

Me etsivät teemme kohtaamistyötä. Tällä hetkellä teemme kohtaamistyötä muuttuneissa olosuhteissa. Tämä heijastuu meidän työhömme väistämättä jollakin tavalla. Osa meistä kohtaa nuoria vain etäyhteyksillä osa livenä. Verkostot ovat siirtyneet verkkoon ja moni kokeekin istuvansa näyttöpäätteellä lähes koko työpäivän. Valtaosa meistä on siirretty tekemään etätöitä. Etätyössä saattaa olla haastavaa irrottaa itseään työstään ja jättää ”työt töihin”, kun työt ovatkin kotona.

Kaikessa tässä muutoksessa tulee myös muistaa se, että mekin olemme yksilöitä ja tämä vallitseva tilanne vaikuttaa meihin myös henkilökohtaisella tasolla. Me sanoitamme nuorelle, että tässä tilanteessa on ok kokea surua, vihaa, ahdistusta. Sanomme, että on myös ok, jos tämä ei tunnetasolla vaikuta oikein mitenkään tai jos kokee, että tilanne vaikuttaa elämään positiivisesti. Tuemme nuoria heidän tunnemyllerryksessään ja annamme toisaalta tilaa myös tilanteen tuomille positiivisille tunteille. Mutta osaammeko antaa itsellemme tilanteessa armoa?  Muistammeko muuttuneen arjen keskellä, että meidänkin on ok tuntea tilanteessa erilaisia tunteita? On ok, jos etätyöt eivät tunnu kivalta. On ok, jos se on mielestäsi upeaa vaihtelua. On ok, jos tilanne turhauttaa, raivostuttaa tai on tuonut sut lähemmäs itseäsi. Muistathan siis muistuttaa itseäsikin siitä, että kaikki tunteet tässä tilanteessa ovat ok?

Tunnetyöskentely onkin yksi tärkeä työhyvinvointia ylläpitävä tekijä. Pitkään on puhuttu ainakin meidän omissa piireissämme etsivien jaksamisesta ja haluankin nyt tarjota sinulle muutaman vinkin työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi erityisesti vallitsevassa tilanteessa. Sillä uupuneina meistä ei ole apua eikä iloa muille, ei meidän nuorillemme, perheellemme tai ystävillemme. Huolehditaan siis myös itsestämme, jookos?

Vinkit hyvinvoinnin tueksi:

  • Pidä yhteyttä muihin ihmisiin: tutustu ennakkoluulottomasti myös erilaisiin sähköisiin alustoihin, joiden kautta voit pitää yhteyttä. Esimerkiksi erilaisten peli-iltojen järjestäminen onnistuu helposti myös sähköisesti. Yhteyttä voi pitää myös kirjeitse tai järjestä vaikka Maija-Liisa Peuhun tapaan parveketreffit.
  • Hengitä! Hengittäminen tasaa hermostomme toimintaa ja laskee sykettä. Joskus voi olla hyvä syventää hengitystä ja keskittyä syviin sisään- ja uloshengityksiin. Jos taas tuntuu siltä, että kierrokset käyvät niin korkealla, että tilanne meinaa riistäytyä käsistä, kokeile imaista nopeasti keuhkot täyteen ilmaan nenän kautta ja päästä hengitys rauhassa virtaamaan ulos.
  • Kirjoita! Kirjoita päiväkirjaa, runoja, tarinoita- olit sitten kirjoittaja tai et. Jos kirjoittaminen ei ole sun juttu niin kokeile vaikka aamusivujen kirjoittamista. Ennen töihin tarttumista kirjoita noin kolmen sivun verran. Miettimättä. Kirjoita kaikki mitä mielessä vilisee, kontrolloimatta. Tyhjennä päästi paperille.
  • Opettele uusia juttuja. Voit opetella uuden taidon- videoeditointia, kieliä, maalaamaan tai vaikka tunnistamaan lintuja. Huomioi kuitenkin, että uuden opettelun tulisi antaa enemmän kuin ottaa. Muista siis kokonaiskuormittavuus.
  • Etsi uusia tulokulmia. Voi hyvin olla, että luonnossa samoilu, Netflixin katselu ja kirjojen lukeminen ei enää nappaa. Kun aikaa tulee kuitenkin jotenkin kuluttaa, voit esimerkiksi luontoon lähtiessäsi ottaa päämääräksi löytää sieltä mahdollisimman monta erilaista kasvia. Katsoa Netflixistä vain ruotsalaisia sarjoja tai lukea kirjaa genrestä, johon et normaalisti koskisi. Pidä mieli avoimena!

Kaikista tärkeintä kuitenkin on: Älä sinäkään jää yksin! Me olemme kaikki tässä samassa veneessä. Tukeudu myös työkavereihin ympäri Suomen. Tuetaan toinen toisiamme niin työroolista ja kuin siviiliroolistakin käsin. Ja muista – myös sinä olet tärkeä ja sinulla on merkitystä! <3

Teksti:
Tiia Laine
Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori
Kokemäen etsivä nuorisotyöntekijä
Hyvinvointivalmentaja

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry