Kuulun ylpeästi työpajayhteisöön – nuoren tarina

Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta luovat merkityksellisiä yhteisöjä, heillekin, jotka kokevat, että yhteisöihin voi olla vaikea kiinnittyä.

Työpajamahdollisuus on lukuisille nuorille keinoa pysyä elämän junassa mukana. Itse aloitin Hyvinkää-Riihimäen HYRIAN työpajalla Hyvinkään toimipisteellä noin vuosi sitten. Olen itse ollut pitkäaikaisesta, hyvinkin vaikeasta masennuksesta sekä syrjäytymisestä kärsivä nuori aikuinen.

Syksyllä vuonna 2022 oli takanani ollut hyvin intensiivistä kuntoutusta niin lääkinnällisesti kuin terapeuttisestikin. Valmistuin lukiosta keväällä 2021, jonka jälkeen olin kuitenkin ollut pääsääntöisesti työttömänä ja kuntoutustuella. Opiskelu- sekä työelämä ei minua motivoinut elämän turbulenssin vuoksi enkä elämälläni nähnyt suuntaa tai edes merkitystä.

Eräällä kerralla tapasin hoitavaa lääkäriäni vastaanotolla, johon tuli mukaan HYRIA-palveluiden etsivä nuorisotyöntekijä. Hän sekä lääkärini ehdottivat minulle työpajalla käymisen aloittamista tai edes kokeilua. Alussa se ei silloin tuntunut mielekkäältä idealta, mutta päätin kuitenkin kokeilla.

Työpajalla aloitin ensiksi Polku-valmennuksessa, joka kuntoutti minua sosiaalisesti. Lähdin pois kotoa, tapasin muita ihmisiä ja tein arjessani edes jotain. Kävin Hyrian-työpajan Polku-valmennuksessa aina huhtikuuhun 2023 saakka, jolloin henkinen kuntoni oli sellainen, että pystyin aloittamaan työhön ja opiskeluun kuntouttavassa Suunta-valmennuksessa.

Kohti oman näköistä elämää

Hain jatko-opiskelupaikkaa maaliskuussa 2023, ja opiskelenkin nykyään minua innostavaa alaa. Ilman työpajan minulle tuomaa arkirytmiä ja kuntoutusta, ei olisi ollut mahdollista edes kuvitella opiskeluja.

Työpajan avulla sain kahlattua itseni ulos elämäni suosta. Kuluneena keväällä tajusin oloni olevan parempi kuin koskaan aikaisemmin historiassani: halusin nähdä ihmisiä, halusin saada kavereita, halusin opiskella, halusin tehdä elämälläni jotain, halusin elää.

Ilman työpajamahdollisuuksia, joita minulle tarjottiin, olisin varmaan romahtanut kokonaisuudessaan. Työpaja, joka ei missään nimessä ole terapiaa yleisesti, oli kuitenkin kuin minulle terapiaa: arjen toimintaterapiaa.

Työpajojen mahdollisuus suoraan sanottuna pelastaa ihminen elämänsä ryteiköstä on kuvailemattoman tärkeä. Ne antavat monille meistä syyn herätä aamulla, motivaatiota jatkaa eteenpäin ja valoa arkeemme.

Minä pääsin takaisin opiskeluelämään. Työpajojen avulla voidaan luoda uusia tuttavuuksia. Ne takaavat mahdollisuuden kokeilla erilaisia työtehtäviä sekä aloja. Itse työpajalla luomien lähimpien tuttavuuksieni kanssa pysyn yhä kontakteissa.

Nuoren rinnalla, nuorta kuunnellen

Jokaisella työpajaan päätyneellä nuorella on toki oma tarinansa, mutta omasta kokemuksestani niihin päätyneillä ihmisillä on usein vaara syrjäytyä, joka omalla kohdallani oli tapahtunut ennen työpajan aloittamista. Tämä teksti ei ole vain oma kokemukseni, vaan väitän monien sen tarpeessa olevien nuorien olevan/tulevaisuudessa olevan ikikiitollisia työpajamahdollisuuksista.

Työpajoilla sekä etsivällä nuorisotyöllä on ennaltaehkäisevä vaikutus nuorten työ- ja opiskelukyvyttömyyteen. Se ennaltaehkäisee monien nuorten mielenterveydellisiä sekä päihteenkäytöllisiä ongelmia. Nuoren elämän kuntoutukseen panostus on taloudellisesti lopulta edullisempaa kuin syrjäytymisen hyväksyminen.

Työpajat eivät ole luksusta tai turhia. Voin itse omasta kokemuksestani, omalla tarinallani todellakin suositella työpajamahdollisuuksien tarjoamista sellaisille nuorille, jotka ovat/joilla on mahdollista käydä läpi samanlaisia huolia kuin minä.

Niihin panostaminen on myös panostamista yhteiskunnan eriarvoisuuden, mielenterveystaakan ja päihdeongelmien ehkäisemiseksi.

-Verneri Vesanen, HYRIAlla nuorten työpajalla n. 9 kk käyneen kokemus. 

3.11.2023

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry