Kokemuksiani työpajalta

Tuoreet tulokset lähes 7000 nuoren ja aikuisen kokemuksista etsivästä nuorisotyöstä ja työpajatoiminnasta osoittavat, että nuoret ja aikuiset ovat tyytyväisiä palveluista saamaansa apuun. Yli 90 % kokee psykososiaalista vahvistumista etsivässä nuorisotyössä ja työpajatoiminnassa. Tulokset perustuvat Sovari sosiaalisen vahvistumisen mittarilla vuosittain kerättäviin tietoihin. Into julkaisee kesän aikana nuorten ja valmentautujien kirjoituksia heidän kokemuksistaan palveluista sekä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan ammattilaisten puheenvuoroja sosiaalisesta vahvistamisesta. Sovari on etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan vaikutusmittari, jolla tuotetaan tietoa palveluiden laadusta ja sosiaalisesti vahvistavista vaikutuksista vuosittain. Milla Porista saa puheenvuoron ensimmäisenä ja kertoo kokemuksiaan työpajalta.

Kun ensimmäisen kerran kuulin Porin Nuorten Työpajan Presspajasta syyskuun lopulla vuonna 2020, en tiennyt mitä odottaa. Tiesin vain sen, että jännitys iski kattoon, sillä uuteen tutustuminen on minulle vaikeaa. Ensimmäisen kahden viikon aikana olin erityisen sulkeutunut, sillä en osannut odottaa sellaista vastaanottoa, jonka sieltä sain.  

Kun minulle esitettiin idea Nuorten Työpajasta kokonaisuudessaan, olin valmistunut juuri uuteen ammattiin. En siltikään tiennyt, mitä halusin elämältäni. Kokeilin kahvilassa olemista kuukauden, mutta tulin siihen lopputulokseen, että se homma ei sopinut minulle kuin hansikas käteen. Vasta Pressillä tajusin, kuinka tärkeä osa olen yhteiskuntaa. Minut otettiin heti mukaan työtehtäviin ja keskusteluihin. Vihdoinkin minusta tuntui siltä, että elämälläni on joku muukin tarkoitus kuin vain kotona sohvalla makaaminen. Sohvalla makaaminen alkoi vuonna 2018, kun olin valmistunut ensimmäisen kerran ammattiin ja se jatkui marraskuuhun 2019 asti kunnes aloitin työvoimakoulutuksen, joka päättyi toukokuussa 2020. Sohvalla makoilu jatkui sen jälkeen syyskuuhun asti. 

Olen iloinen siitä, että Nuorten Työpajaa ehdotettiin minulle. Jos ei olisi ehdotettu, makaisin mahdollisesti nytkin kotona sohvalla ilman mitään tietoa siitä, miten jatkaisin elämistäni. Pressillä oloa helpotti se, että kaikki, jotka täällä työskentelevät kuuluvat suuremmaksi osaksi samaan ikäluokkaan kuin minä ja kahvipöydässä riittää aiheita keskusteluun.  

Olen aina innostunut siitä, kun minut otetaan projekteihin mukaan ja saan olla osallisena päätöksien teossa. Ennen kun aloitin työpajalla työskentelyn, olin huomannut, että minun mielipiteeni eivät kiinnostaneet ihmisiä kovinkaan paljon. Täällä olen huomannut, että mielipiteeni otetaan huomioon ja sitä myöskin arvostetaan. Tämä on yksi niistä asioista, mihin minulla kesti totutella. Se oli minulle uusi tunne.  

Yksi mahtava asia työpajalla on myös se, että saan itse päättää suurimmaksi osaksi lehteen kirjoittamani aiheet. Tietenkin tiedostan aina ensin tulevan lehden aiheen ja kirjoitan ensin siitä ennen kuin aloitan muita aiheita.  

Kun aloitin pajalla en oikeasti tiennyt, mitä elämältäni halusin. Olin vain tiedostanut sen, että elintarvike-alan työt eivät olleet se oikea valinta minulle. Olen aina rakastanut kirjoittamista, missä muodossa tahansa. Se, että Porista löytyi mahdollisuus kirjoittaa asioista, jotka ovat minulle mieleisiä, on mahtavaa.  

Pressin valmentaja on ollut mukana tappeluissani TE-toimistoa vastaan ja on puoltanut asioita eteenpäin puolestani. Olen siitä hänelle kuten myös yksilövalmentajalleni erityisen kiitollinen, sillä en olisi muuten täällä tekemässä sitä, mitä rakastan.  

Milla, Porin Nuorten työpaja (Presspaja) 

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry