Hur kan vi stöda och hjälpa dem som behöver det mest?
En ung person med ett missbruksproblem behöver långvarigt stöd och en trygg plats att vara på. I den här bloggen lyfter Ulrika Luhtala fram vilka utmaningar unga med missbruksproblem upplever och vad de skulle behöva.
Jag har jobbat med uppsökande ungdomsarbete i närmare 6 år. Jag har lång erfarenhet av ungdomsarbete och mitt hjärta har alltid brunnit lite extra för unga med missbruksproblematik och en kriminell livsstil. Dagligen kommer jag och mina kollegor i kontakt med ungdomar och unga vuxna som är i behov av stöd och hjälp, men att få dem vidare till rätt sorts tjänst är svårt. Lever man med ett missbruk finns det i princip inget annat ställe att vända sig till än beroendevården.
En ung person som inte har levt så länge med sitt missbruk kan ha svårigheter att se det negativa med det och är inte redo att lämna sin nuvarande livsstil. De som i sin tur missbrukat droger länge, i flera år, är rädda för att möta ”den nyktra versionen” av sig själva. De är rädda för att möta alla känslor och tankar som de med hjälp av drogerna har flytt undan. När vi träffar dessa unga tar de ofta upp problemet med att få hjälp. Ingen vill hjälpa dem när de missbrukar. Det finns ingen typ av daglig verksamhet som är riktad till dessa unga. För att slippa på rehabiliterande arbetsverksamhet kräver socialarbetarna (vissa av dem) att drogtesterna ska vara rena.
Uppsökaren blir fort en trygg person för en missbrukande ung person. Ibland är vi den enda som ”bryr oss om” dem, den enda som frågar hur det går för dem och hur de mår. Vi är bra lyssnare, vi dömer inte utan ser varje ung som unika individer. Vi har under senaste tid använt oss en del av kamratstöd från KRIS Österbotten. Att unga med missbruksproblematik får prata med en person som har befunnit sig i samma situation har visat sig vara bra och de har fått stöd med att ta sig till t.ex. NA- och AA-möten.
Många av klienterna saknar rutiner och de själva har tagit upp problemet med att det inte finns någon service att tillgå. En daglig verksamhet, där man skulle ha möjlighet att prata med sakkunniga, få delta i någon sorts arbetsverksamhet (ifall man vill), få rutiner och en trygg plats att spendera dagen på är något som skulle vara till stor nytta för dessa unga.
Vi jobbar vidare med dessa unga, försöker hitta samarbetspartners som skulle ha möjlighet att tillsammans med oss ordna betydelsefull verksamhet och finnas till i den ungas liv. Dessa unga är de som behöver mycket och långvarigt stöd och en trygg och säker plats att vara på.
Ulrika Luhtala
Teamansvarig för uppsökande ungdomsarbete vid Vasa stad