Eurooppa kutsuu etsiviä, työpajoja ja nuoria – Arin ja Maukan kansainvälisyysklinikka tuo ratkaisut lähelle

Podetko opintomatkakuumetta? Närästääkö nuorisovaihdot? Onko sinulla metabolinen monikulttuurillisuushäiriö? Ei haittaa vaikka ei olisikaan, tule silti klinikalle! Hoitosuositukset tilanteeseen kuin tilanteeseen kirkastuvat EU:n nuoriso-ohjelmien asiantuntijoiden kanssa #INTO24-tapahtumassa Mikkelissä 20.-21.3.

Tiesitkö, että sinäkin voit olla mukana Euroopan Unionin nuoriso-ohjelmissa ja hyödyntää niitä arkityössäsi? EU:n nuoriso-ohjelmat, eli Euroopan solidaarisuusjoukot ja Erasmus+ nuorisoalalle, tarjoavat nuorille ja nuorisotyöntekijöille uusia mahdollisuuksia ja kansainvälisiä kokemuksia.

Euroopan solidaarisuusjoukot

Euroopan solidaarisuusjoukot tarjoavat kaikille – ja ihan kaikenlaisille – 18-30 -vuotiaille nuorille mahdollisuuden lähteä vapaaehtoispalveluun ulkomaille. Jos jostain syystä vapaaehtoisjakso ulkomailla ei onnistu, niin nykyään on mahdollista tehdä se myös Suomessa, jolloin kyse on ns. in-country -vapaaehtoisjaksosta. Vapaaehtoisjaksot kestävät parista viikosta aina vuoteen asti ja vapaaehtoistyö on organisoitu ohjelman laatukriteerit täyttävien organisaatioiden kesken. Vapaaehtoisjaksolla nuoret työskentelevät joko itsenäisesti tai tiimin kanssa ja erilaisia työtehtäviä on tarjolla laidasta laitaan.

Vapaaehtoiseksi lähteminen on tuettua ja turvallista, ja soveltuu erinomaisesti etsivän ohjauksessa tai työpajalla olleelle nuorelle, joka haluaa kartuttaa elämänkokemusta kansainvälisen vapaaehtoistyön kautta. Vastaanottava organisaatio auttaa nuorta työskentelymaahan asettumisessa ja varmistaa, että hänellä on käytössään asianmukainen majoitus. Vapaaehtoistyö luo lisäarvoa vapaaehtoisorganisaatioiden työhön ja nuoret pääsevät rakentamaan parempaa maailmaa yhdessä muiden kanssa ja oppivat elämän kannalta tärkeitä taitoja. Ja kannattaa muistaa, että vapaaehtoisuus toimii myös toiseen suuntaan, joten voisiko esimerkiksi juuri teidän työpajanne vastaanottaa ulkomaisen (tai muualta Suomesta tulevan) nuoren juurruttamaan kotikansainvälisyyttä?

Toinen Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta nuorille avautuva vaihtoehto on pienimuotoisen paikallisen projektin eli solidaarisuushankkeen järjestäminen jostakin heille tärkeästä teemasta. Näiden hankkeiden avulla nuoret pystyvät nostamaan esille itselleen tärkeitä asioita ja ennen kaikkea tekemään hyvää muille. Solidaarisuushankkeen voi hyvin toteuttaa esimerkiksi etsivän nuorisotyön tai työpajan nuorten porukassa ohjaajien tukemana.

Erasmus+ nuorisoalalla

Erasmus+ nuorisoalan ohjelma tarjoaa nuorille ja nuorisotyöntekijöille mahdollisuuden tehdä jotain kivaa ja hyödyllistä kansainvälisessä ympäristössä. Nuorisovaihdon kautta nuoret pääsevät tutustumaan toisiin nuoriin läheltä ja kaukaa ja kokoontumaan yhteisesti valitun teeman ääreen. Vaihto tarjoaa ikimuistoisia kokemuksia ja mukaan tarttuu yleensä elinikäisiä ystäviä.

18-vuotiaille nuorille on avautunut uutuutena mahdollisuus hakea itse DiscoverEU:n kautta reilausmatkakortteja, joilla 1-5 nuorta pääsee kuukaudeksi reissaamaan junilla ympäri Eurooppaa. Heikommassa asemassa oleville 18-vuotiaille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia matkustaa itsenäisesti, on puolestaan olemassa tätä varten DiscoverEU-osallisuustoimi. Sen avulla tuetaan matkustamisen lisäksi rahallisesti esimerkiksi nuorten tukihenkilö(ide)n – kuten nyt vaikkapa etsivien nuorisotyöntekijöiden tai työpajavalmentajien – matkustamista. Osallisuustoimi sisältää rahallista tukea myös matkan organisointiin ja oleskelukustannuksiin. Osallisuustoimessa reilausmatkat hakee nuorten parissa toimiva organisaatio.

Kansainvälisen liikkuvuuden lisäksi nuorille on tarjolla mahdollisuus saada oma ääni esille ja päästä vaikuttamaan päätöksentekoon ja päätöksentekojärjestelmiin juuri heitä kiinnostavista asioista. Nuorten osallistumishankkeiden avulla nuoret kokeilevat ja kehittävät uudenlaisia tapoja nuorten osallistumiseen ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen niin paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti kuin Euroopan tasollakin. Osallisuutta voi lisätä niin järjestöjen sisällä kuin vaikka kunnallisessa päätöksenteossa.

Myös nuorisotyöntekijöillä on mahdollisuus lähteä liikkuvuusjaksolle hankkeen avulla tai järjestää tapahtumia kotimaassa. Tällainen liikkuvuushanke voi olla vaikkapa opintovierailu, jossa tutustutaan toisen eurooppalaisen maan etsivään nuorisotyöhön. Voit myös toteuttaa job shadowingin, seminaarin koulutuksen, suunnittelupalaverin yms. yms. Yksittäiset työntekijät voivat hakea myös erilaisiin koulutuksiin ja nuorisoalan tapahtumiin Erasmus+ ohjelman resurssikeskuksen Salton koulutuskalenterin kautta. Mikäli tulet valituksi johonkin SALTO-koulutukseen, niin Opetushallitus maksaa tapahtumiin osallistumisen sekä niihin liittyvät matkat, ruokailut ja majoitukset.

Eikä tässä vielä kaikki!

Nuorisotyön organisaatioille Erasmus+ tarjoaa yhteistyöhankkeita, joilla on mahdollista rakentaa kansainvälisiä kumppanuusverkostoja, kehittää nuorisotyön työmuotoja ja käytänteitä ja tuottaa uusia materiaaleja laajempaan käyttöön. Yhteistyöhankkeet jakaantuvat pienimuotoisiin kumppanuushankkeisiin, jotka soveltuvat erityisesti nuoriso-ohjelmiin vasta mukaan tuleville organisaatioille, ja (suurempiin) kumppanuushankkeisiin, joihin on mahdollista saada jopa 400 000 euron avustus!

Rupesiko kiinnostamaan? Tule juttusille EU:n nuoriso-ohjelmien asiantuntijoiden Ari Huotarin ja Mauri Uusilehdon kanssa #INTO24-tapahtuman kansainvälisyysklinikalle, jossa voit mittauttaa kuinka kiihkeästi sydämesi sykkii kansainväliselle nuorisotyölle. Ja jos ei syki, niin me kyllä elvytämme innostuksesi!

Lisätietoa:
Ari Huotari, Opetushallituksen ohjelma-asiantuntija
p. 029 533 1157, ari.huotari@oph.fi

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry