Etsivän Nettityön korona-arki – eikä mikään muuttunut. Vai muuttuuko sittenkin?

Jo kauan ennen koronaa me täällä Etsivässä Nettityössä unelmoimme ajasta, jossa etsivä nuorisotyö ihan jokaisessa maamme kolkassa olisi tavoitettavissa myös verkon välityksellä. Voinemme siis todeta, että korona kaikessa karmeudessaan teki suuren työn puolestamme. Digiloikasta on puhuttu jo vuosikaudet, mutta kuten historia on ennenkin näyttänyt – pakko on paras persauksille potkija. Muutamassa kuukaudessa koko yhteiskunta on joutunut tekemään valtavan digiharppauksen ja sen myötä myös tuo meidän salainen päiväunemme on käynyt toteen.  Poikkeustila ei kestä ikuisesti, mutta me haluamme uskoa, että kokemus on tuonut tullessaan jotain uutta, ja jättää jälkensä tapaamme ajatella ja toimia.

Meillä Etsivässä Nettityössä on pian kymmenen vuoden kokemus verkossa tehtävästä etsivästä nuorisotyöstä. Noiden vuosien aikana toimintaympäristö on ollut jatkuvassa muutoksessa. Silloin palvelun alkumetreillä meidän tyypillinen kohtaamisen väline oli IRC-Galleria, joka tänä päivänä on korvattu mobiilisovelluksilla, joista ei 10 vuotta sitten vielä edes puhuttu. Nuorille sosiaalisesta mediasta on kehittynyt luonnollinen kommunikoinnin väline ja erottamaton osa kanssakäymistä. Somessa ollaan yhteydessä, tavoitettavissa ja läsnä, ajasta ja paikasta riippumatta. Perinteisesti Etsivän nuorisotyön paikka on ollut siellä missä nuoret viettävät aikaa: kadulla tai kauppakeskuksessa, joten miksei sen paikka voisi olla yhtä lailla myös somessa.

Poikkeustila ei ole juurikaan vaikuttanut meidän työskentelyymme, jos ei oteta lukuun näiden viikkojen aikana tapahtunutta asiakasmäärän kasvua. Päivystysillat meillä täällä Etsivässä Nettityössä ovat pyörineet normaaliin tapaan Nuorten Palvelu ry:n toimistolta käsin. Ensimmäisinä koronaviikkoina nuorten määrä Etsivässä Nettityössä kasvoi laskujemme mukaan 27%. Nyt kun aikaa poikkeusolojen aloituksesta on jo useampi viikko, alkaa vahvistua koko ajan varmempi kuva siitä, että tuo asiakasmäärä ei ihan heti tästä lähde laskemaan. Poikkeustilan tuomat vaikutukset nuorten elämään jatkuvat kuitenkin vielä pitkään rajoitusten purkamisen jälkeenkin, ja uskomme että se tulee näkymään myös meidän palvelussamme.

Mutta tosiaan, mahdollistihan se korona meille jotain muutakin. Kasvaneiden asiakasmäärien myötä huomasimme, että on lähes mahdotonta pyörittää palvelua tällä hetkellä käytössämme olevilla resursseilla. Nopealla aikataululla tartuimme mahdollisuuteen hakea ESR-hanketta Etsivän Nettityön vahvistamiseksi. Hanke käynnistyi toukokuussa 2020, ja hankkeen myötä saimme käyttöömme lisää henkilöstöresursseja. Hankkeen tarkoituksena on vastata juurikin koronan aiheuttaman poikkeustilan tuomiin haasteisiin Etsivässä Nettityössä. Hankkeen avulla pyritään myös parantamaan palvelumme laatua ja saavutettavuutta rakentamalla niitä väyliä, joiden avulla mahdollistettaisiin valtakunnallinen, yli kuntarajojen toimiva yhteistyö etsivien nuorisotyöntekijöiden kanssa, ja sitä kautta haavoittuvassa asemassa olevien nuorten oikea-aikainen auttaminen.

Kesäkin tässä kolkuttelee jo ovelle… Ja moni nuorikin sitä meiltä jo kyselee: Ootteko kesän taas offline? Milloin jäätte lomalle? Milloin sit avaatte taas kesän jälkeen? Miks aina ootte kesän kiinni? Ettekö vois vaan olla aina auki? Ensimmäistä kertaa Etsivän Nettityön historian aikana voimme vastata näihin kysymyksiin kertomalla, että Etsivä Nettityö on auki koko kesän. Niin juuri, luit ihan oiken. Just niinä samoina iltoina kuin tähänkin asti. Vaikka osa meidän tiimistä vuorollaan lomaileekin, niin ESR-hankkeen turvin pystymme pitämään linjat auki kesänkin läpi.

Aurinkoista ja lämmintä alkavaa kesää ihan jokaiselle sinne koteihin, mökeille ja (etä)toimistoille. Meidät löytää täältä verkosta tuttuun tapaan, kuten aina tähänkin asti! 🙂

Veera ja Jani
Etsivä Nettityö
Nuorten Palvelu ry

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry