Ollaan aktiivisia! – #haluankuulua

Nuorten äänioikeudesta ja äänestysaktiivisuudesta on keskusteltu paljon eri blogeissa, keskustelupalstoilla ja mediassa. Suurin osa keskustelijoista tuntuu olevan sitä mieltä, että nuorten ääni ei tule tarpeeksi kuuluviin kuntien päätöksenteossa. Ymmärrän hyvin, koska olen ajatellut samalla tavalla. Olen menettänyt kokonaan uskoni politiikkaan ja päättänyt vaikuttaa olemalla äänestämättä.

Suomessa on ollut asiat hyvin niin kauan, että olen pitänyt hyvinvointivaltiota itsestäänselvyytenä. Ajattelin, että en pysty vaikuttamaan omalla äänelläni, koska jokaisella on oma kantansa, eikä niitä kaikkia pystytä lukemaan tai ottamaan huomioon päätöksenteossa. Olen pelännyt poliittisen mielipiteen takia syrjimistä tai kiusaamista.

Miksi en pidä näitä asioita esteenä nykyään? Ymmärsin, että mitä valtio päättää nyt, vaikuttaa tulevaisuuteni. Esimerkiksi valtion velka, mikä otetaan nyt, tulee myöhemmin meidän nuorten maksettavaksi.

Jos me nuoret emme pyri vaikuttamaan asioihin, keski-ikäiset ja sitä vanhemmat tekevät sen meidän puolesta. Se vaikuttaa nykyhetkeen negatiivisesti esimerkiksi koulutus- tai tukileikkauksina. Työttömiltä voidaan leikata toimeentulotukea, mikä vaikeuttaa syrjäytyneiden ja masentuneiden nuorten pääsemistä takaisin työelämään.

Jos haluat vaikuttaa asioihin positiivisesti, voin kertoa, miten meidän nuorten ääni saadaan kuuluviin. Kehotan osallistumaan kansalaisaloitteisiin, mielenosoituksiin, sosiaalisessa mediassa kommentointiin ja tekemällä järkeviä ostopäätöksiä. Tekemällä asioista kohuja, voimme vaikuttaa ja vakuuttaa myös muut.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa vaikuttaminen on helppoa ja yksinkertaista. Siellä pystyt jakamaan mielipiteesi ja saamaan äänesi kuuluviin tuhansille muille ihmisille mm. Twitter-, FaceBook-, Jodel- ja YouTube-alustoilla. Jos kommentti tai asia herättää tarpeeksi keskustelua, siitä tulee kohu. Olen nähnyt, miten nuorten kirjoittamia kommentteja ja ajatuksia on jaettu tuhansille ihmisille somevaikuttajien toimesta.

Kansanedustajia on siirtynyt esimerkiksi YouTubeen kertomaan, miten asiat ovat heidän mielestään tällä hetkellä Suomessa. He vastaavat nuorten kysymyksiin, yrittävät ratkaista heidän ongelmansa parhaansa mukaan ja lupaavat ottaa nuorten ongelmia esille eduskunnassa. Näin me nuoret saamme äänemme kuuluviin yhteiskunnan päätöksenteossa. Ollaan siis aktiivisia ja vaikutetaan nyt sekä tulevaisuudessa.

Joel
Nuori, Helsinki

Blogikirjoitus on osa Nuorisotyön viikolla käynnistyvää #haluankuulua-kampanjaa. Valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa vietetään 7.–13.9.2020. Tänä vuonna teemana on nuorten yhteiskunnallinen osallisuus paikallisella tasolla. Into juhlii nuorisotyötä yhdessä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan alueellisten koordinaattoreiden kanssa. Yhteinen kampanjamme näkyy mm. kaikissa Inton sosiaalisen median kanavissa.

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry