En halua kuulua – #haluankuulua

En oikein jaksa uskoa vaikuttamiseen taikka mahdollisuuksiini muuttaa maailmaa niin kauan, kun joudun pelkäämään kaduilla sitä, että kimppuuni hyökätään väkivaltaisesti. Niin kauan kun minun ja monen muun perusturvallisuus yhteiskunnassamme on uhattuna, on vaikea lähteä rakentamaan dialogia yhteiskunnan ja yksilön välille. Mielestäni onkin huvittavaa, miten lukuisista etuoikeuksistani huolimatta minun on annettu ymmärtää, etten siltikään oikein kuulu. Että minä olen vääränlainen.  

Tästä herääkin kysymyksiä: Tahdonko minä oikeastaan edes kuulua? Haluanko omalta osaltani olla mukana yhteiskunnassa, jossa kaikille ihmiselle ei voida tai edes haluta tarjota samoja mahdollisuuksia?

En tahdo vaikuttaa yhteiskunnassa, jonka ytimessä on jatkuva kasvu. Luonnonvaroja on rajallisesti, ja on todistettu, ettei raha enää tietyn pisteen jälkeen tee ihmistä onnelliseksi. Siitä huolimatta ympäri maailmaa tuhotaan luontoa häikäilemättömästi, ja rikkaat vain rikastuvat entisestään.

Markkinatalouden luonteeseen kuuluu se, että ihmiset kuuluvat syntymästään lähtien eri ryhmiin, jotka kilpailevat toisiaan vastaan. Tahdon olla osana yhteiskuntaa, jossa näitä keinotekoisesti luotuja rajoja ei ole. Haaveilen maailmasta, jossa kaikille on tarjolla samat lähtökohdat ja resurssit. Maailmasta, joka voi kaikin puolin hyvin ja jossa luonnon monimuotoisuus on itseisarvo.

Ennen sitä on tehtävä paljon työtä. On keskusteltava, oltava aktiivinen, vaadittava muutosta ja pyrittävä henkilökohtaisessa elämässään toimimaan omien arvojensa mukaan. On saatava päättäjät ymmärtämään, ettei nykyisen kaltainen yhteiskunta voi koskaan olla täysin tasa-arvoinen. Meidän on kuultava jokaisen ääntä ja pyrittävä omalta osaltamme eroon yhteiskunnan meille tarjoamista toiseuttavista ajatusmalleista, joissa esimerkiksi oikea, tavoiteltava päätöspiste on ydinperhe ja perunamaa. Entäpä jos haluankin asua ystävieni kanssa ja viljellä tilliä?

Meillä on mahdollisuus parantaa. Tiedossamme on nyt jo lukuisia keinoja yhteiskunnan parantamisen sekä luonnon suojelemisen eteen, eikä resursseista ole pulaa. Tarvitsemme enää vain tahtotilan.

tilli-idealisti12
Nuori, Helsinki

Blogikirjoitus on osa Nuorisotyön viikolla käynnistyvää #haluankuulua-kampanjaa. Valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa vietetään 7.–13.9.2020. Tänä vuonna teemana on nuorten yhteiskunnallinen osallisuus paikallisella tasolla. Into juhlii nuorisotyötä yhdessä etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan alueellisten koordinaattoreiden kanssa. Yhteinen kampanjamme näkyy mm. kaikissa Inton sosiaalisen median kanavissa.

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry