Askel kohti unelmaa!

Vuonna 2010, kun sain ylioppilaslakin, kysyin itseltäni jatkuvasti, mitä haluan tehdä. Enkä osannut vastata. Onnekseni sain töitä urheilukaupasta, jossa viihdyin kolme vuotta miettien, mitä seuraavaksi. Kolmen vuoden aikana hain opiskelemaan, milloin mihinkin. Näistä ovista ei aikoinaan mikään auennut ja siitä olen nykypäivänä kiitollinen. Sitten vuonna 2014 aloin opiskella yhteisöpedagogiksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Porilaisesta savolaiseksi, hyppy tuntemattomaan kohti unelmaa.

Valmistuin Mikkelin ammattikorkeakoulusta vuonna 2016 ja parin kuukauden päästä valmistumisesta sain ensimmäisen oman alan työpaikan. Siitä alkaen olen tehnyt etsivää nuorisotyötä, mistä en osannut ylppärilakki päässä edes unelmoida. Minussa on aina ollut palo kehittää omaa osaamistani ja itseäni. Olen työni ohessa aikoinaan suorittanut esim. mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon oppisopimuksella.

Tätä kirjoittaessani olen Diakonia ammattikorkeakoulun toisen vuoden sosionomiopiskelija, joka jo kertyneen osaamisen ansiosta, suorittaa vain yhden harjoittelun. Tämä harjoittelu alkaa parin viikon päästä Afrikassa Keniassa, jossa suoritan sosiaalialan syventävän harjoittelun. Pari vuotta sitten uskalsin vasta sanoa ääneen yhden suurimman unelmani: vapaaehtoistyön tekeminen Afrikassa. Ja kyllä, nyt taas hypätään tuntemattomaan kohti unelmaa.

Kansainvälisen vaihdon kohdemaana Kenia oli minulle luonteva valinta omien läheisteni kautta. Organisaatio, johon menen, on Home Street Home ry. He tekevät päivittäin työtä täydellä sydämellä ja intohimolla lasten ja naisten tasa-arvon ja hyvinvoinnin eteen. Itselleni kansainvälinen vaihto tuli juuri oikeaan aikaan, niin kuin elämässä yleensä käy. Työnantajani mahdollistaa opintovapaan käytön ja aikuiskoulutustuki takaa toimeentulon harjoitteluni aikana.

Tiedän jo nyt, vaikka matkani Afrikkaan on vasta tulossa, että se tulee olemaan silmiä avaava uskomaton kokemus, se on ollut sitä jo nyt. Työn, opiskelun ja kansainvälisen vaihdon yhdistäminen on sujunut todella mutkattomasti. Siitä kiitän tietenkin työnantajaani ja oppilaitostani ja osaksi omaa työtäni. Etsivän nuorisotyöntekijän vahvuuksina näen kokonaisuuksien hahmottamisen, vaihtoehtojen hakemisen, epätietoisuuden sietämisen ja itsenäisen päätöksentekokyvyn sekä innostumisen. Tässä prosessissa nämä ominaisuudet ovat olleet arvossaan.

Uskon, että moni ammentaa osaamistaan omista kokemuksistaan ja koulutuksistaan käsin. Näiden kokemusten pohjalta olen se, kuka tänä päivänä olen. Koen, että omien unelmien tavoittelu ja uskallus heijastuvat työhöni nuorten parissa. Toivoen, että jokaisen unelma käy toteen ja rohkeus niiden tavoitteluun löytyy. Etsivä nuorisotyöntekijä kulkee rinnallasi, kun hyppäät tuntemattomaan ja otat askeleen kohti unelmaa.

Teksti:
Emmi Tuomi
etsivä nuorisotyöntekijä
Harjavallan kaupunki

Pääset seuraamaan matkaani Afrikkaan Instagramissa @etsivamaailmalla ja Harjavallan etsivien arkea @ent_harjavalta

Kategoriat

© Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry